Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Biologiska institutionen har anor från Lunds universitets grundande med botanik som ett av de ursprungliga studieämnena. Idag är vi en stor institution som täcker in de flesta delar av biologin. Vi samarbetar över ämnesgränserna med andra forskare från medicin, teknik, fysik, kemi och filosofi i vårt sökande efter ny kunskap.

I vår verksamhet pågår samarbeten med andra universitet och myndigheter för att organisera och tillgängliggöra data och resultat från vår forskning. Biologiska institutionen är värd för delar av en nationell infrastruktur i form av en databas där vi samlar in, bearbetar, publicerar och arkiverar data om djurs rörelser. Vi har även en stor och långsiktig verksamhet inom svensk miljöövervakning, finansierad av Naturvårdsverket, som utförs av forskare vid biologiska institutionen.

Våra uppdrag att förvalta och utveckla hantering av forskningsdata från de verksamheter vi beskrivit ovan kräver utveckling och konfigurering av IT-systemkomponenter. Dessa komponenter används för att skapa effektiva dataflöden, korrekt validering och god kvalitetssäkring av insamlade data. IT-systemet ska också ge projekthanteringsstöd, generera rapporter, skapa datavisualiseringar och implementera webbtjänster för distribution av öppna data. I största möjliga utsträckning använder vi redan utvecklade lösningar i öppen källkod och utvecklar de specifika delar vi behöver. Bland våra samarbetspartners finns andra universitet och naturhistoriska museet. 

Arbetsuppgifter
Som programmerare ska du i samarbete med forskare vid biologiska institutionen och IT-medarbetare ansvara för att utforma system och mjukvarukomponenter för hantering av biodiversitetsdata. Vi bygger våra lösningar som moduler i ”Living atlases”, ursprungligen ”Atlas of Living Australia”, som är ett internationellt öppen-källkod projekt med fokus på hantering av publika forskningsdata. Du kommer också att arbeta med att förvalta våra  forskningsdatabaser. Vi utvecklar i öppen källkod med öppna verktyg och höga krav på dokumentation.

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på ett kalenderår och omfattar heltidsarbete.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har bakgrund i mjukvaruutveckling med flerårig arbetslivserfarenhet, alternativt en biolog med väl dokumenterade färdigheter i mjukvaruutveckling. Du får gärna ha engagemang eller intresse för hållbar utveckling, naturvård eller liknande.

Krav:

  • Programvaruutveckling i Linux/BSDmiljö med öppen källkod och öppna verktyg
  • Öppna webb- och databastekniker som HTML, CSS, JS, SQL, XML
  • Erfarenhet av CMS; Drupal, Wordpress eller liknande
  • Kunskaper i några av de öppna språken/skripten,  gärna JAVA, Groovy, Python, R, PHP

Meriterande:

  • Förståelse för arbete och utveckling i containerbaserade system som Docker eller Kubernetes
  • Källkodshantering i verktyg som Git eller motsvarande och goda vanor av att skapa dokumentation
  • Projektarbete i en internationell miljö, gärna med GBIF, ALA eller liknande

God samarbetsförmåga, kreativitet och egen initiativförmåga är egenskaper som vi värderar högt. Du ska behärska god talad och skriven engelska och gärna svenska.

Arbetsplats är biologiska institutionen vid Lunds universitet. Information om tjänsten lämnas av Johan Bäckman (Johan.Backman@biol.lu.se) eller Åke Lindström (Ake.Lindstrom@biol.lu.se). Se gärna https://www.gbif.org/programme/82953/living-atlases,  https://bioatlas.se/ eller https://www.biologi.lu.se/

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse i ett år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/3029
Kontakt
  • My Geborek, personalsamordnare, +46 46 222 48 53, my.geborek@science.lu.se
  • Åke Lindström, professor, +46 46 222 49 68, Ake.Lindstrom@biol.lu.se
  • Johan Bäckman, forskningsingenjör, :+46 46 222 37 88, Johan.Backman@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-09-12
Sista ansökningsdag 2019-10-02

Tillbaka till lediga jobb