Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
Ämnet omfattar utbildning på forskarnivå inom områdena fasta tillståndets kemi och materialkemi. Forskningsinsatserna fokuseras mot karakterisering av kemiska och fysikaliska egenskaper för nya fasta material samt syntes av dessa. Då de fysikaliska egenskaperna är direkt beroende av materialens atomordning eller oordning så studeras deras kristallstrukturer och sammansättning med elektronmikroskopi och röntgendiffraktion. Samverkan med forskare inom andra ämnesområden i exempelvis kemi, fysik, maskinteknik, biologi och väg- och vattenbyggnad är en viktig del i utbildningen på forskarnivå.

Projektbeskrivning
Redox-processer på ytor av fasta material är grundläggande för bland annat heterogen katalys, förbränningsprocesser och korrosion. Men med hjälp av så kallad in situ transmissionselektronmikroskopi (TEM) kan dessa processer direkt avbildas även vid höga temperaturer och reaktiva gasmiljöer. Detta gör det möjligt att förstå mekanismerna på en tidigare onåbar detaljnivå, vilket exempelvis kan bidra till design av mer effektiva katalysatorer.

Målet med det här doktorandprojektet är huvudsakligen att studera material och processer för koldioxidneutral framställning av bränsle och kemikalier med hjälp av in situ TEM. Detta innefattar studier av ytor på katalysatorer för hydrogenering av koldioxid, men även reaktioner och material relaterade till exempelvis biomassaförgasning. Forskningen kommer att utföras med hjälp av ett specialtillverkat transmissionselektronmikroskop där proven kan värmas i en atmosfär av exempelvis syrgas för oxidation eller vätgas för reduktion. Olika och kompletterande avbildnings- och analystekniker kommer att användas för att förstå hur redox-processer varierar mellan olika ytor, och sedan koppla detta till materialens egenskaper som exempelvis katalysatorer. Syntes och modifikation av material inför in situ TEM-försök kan komma att ingå.

Projektet kommer att utföras vid Centrum för Analys och Syntes (www.kilu.lu.se/cas). Ett forskningsbesök vid ett annat universitet/institut kan också bli aktuellt. Doktoranden kommer att samverka med andra forskare som utför experiment med in situ TEM, och kommer att behöva ta ansvar för att själv planera och utföra egna experiment, såväl som analysera och tolka data.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Oorganisk kemi uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng med relevans för ämnesområdet, varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå samt ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen i kemiteknik eller teknisk nanovetenskap.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper om transmissionselektronmikroskopi och praktisk erfarenhet av handhavande av en denna typ av instrument.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Kursarbete inom avancerad elektronmikroskopi.
  • Kursabete inom katalys, ytkemi/ytfysik eller förbränningsfysik.
  • Erfarenhet kring laborativt arbete relaterat till syntes av katalysatorer genom exempelvis impregnering eller våtkemisk syntes av oxid-nanopartiklar.
  • En bred och interdisciplinär kompetensprofil är av stor vikt, och kunskap inom områden som materialvetenskap, kemi, fysik och nanovetenskap är relevant för projektet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen. Vi söker en person som är nyfiken, målmedveten, strukturerad och hängiven, samt har god analytisk problemlösningsförmåga och självinsikt.

Villkor
Endast den som blir eller redan är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Det personliga brevet ska tydligt indikera vilka relevanta kurser och avhandlingsarbeten du har. Ansökan ska även innehålla CV, kopior av betygsutdrag, examensbevis eller motsvarande, kopia av din Mastersuppsats samt övrigt som du önskar åberopa (uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 september 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1761
Kontakt
  • Carl Martin Ek Rosén, +46462228117
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-05-26
Sista ansökningsdag 2020-06-15

Tillbaka till lediga jobb