Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskartjänsten är knuten till avdelningen för fasta tillståndets fysik, där det bedrivs en omfattande forskning centrerad kring olika aspekter av halvledarfysik, alltifrån materialvetenskap till kvantfysik till olika tillämpningar. Avdelningen leder också NanoLund, Lunds Universitets stora tvärvetenskapliga forskningscenter kring nanovetenskap och nanoteknik. Lund Nano Lab utgör en central och gemensam facilitet för framställning av material och komponenter på nanoskalan. Avdelningen har även ett starkt engagemang i grundutbildningen, inte minst inom civilingenjörsprogrammet “Teknisk Nanovetenskap” vid LTH. De senaste åren gjorde vi stora framsteg när det gäller framställning och karakterisering av Engineered Nanoparticles. Vi gör nu en strategisk satsning genom att expandera mot kärnaskalnanopartiklar.

För att möjliggöra design av olika typer av kärnaskalnanopartiklar är det av yttersta vikt att förstå de bakomliggande fysikaliska mekanismerna som avgör hur två material blandas; bildar de legerade partiklar eller kärnaskalpartiklar och i så fall, vilket av de två materialen kommer utgöra partikelns kärna respektive skal. Att förutsäga detta är fortfarande till stor del ett outforskat område och sker idag nästan uteslutande genom experimentella observationer. Målet med det här projektet är därför att tackla problemet med så kallade molekyldynamiksimuleringar, vilket är en välkänd metod för att förstå fenomen på atomnivå. Via sådana simuleringar kommer vi att kunna förutsäga hur två material beter sig när de blandas och kan därför möjliggöra en betydligt mera intelligent design av nya smarta nanopartikelmaterial.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som forskare ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen kan det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Det förväntas vidare att forskaren samverkar med studenterna och doktoranderna i forskningsgruppen och deltar i möten och seminarier.

Den här tjänsten fokuserar på molecular dynamics simuleringar hur olika nanopartiklar utformas. Resultat från simuleringar ska verifieras med experiment.

Krav för anställningen

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Erfarenhet av molecular dynamics simuleringar.

Meriterande för anställningen

  • Erfarenhet av framställning av aerosolnanopartiklar.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Tidsbegränsad anställning, 2 år, 100%. 

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-13
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1902
Kontakt
  • Knut Deppert, +46462227670, knut.deppert@ftf.lth.s
Publicerat 2020-06-17
Sista ansökningsdag 2020-07-07

Tillbaka till lediga jobb