Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskargruppen

Centrum för Translationell Genomik (CTG) är en prioriterad forskningsinfrastruktur vid Medicinska Fakulteteten, Lunds Universitet, samfinansierad av Lunds Universitet, Region Skåne och SciLifeLab. Vid centret finns stor expertis inom olika sekvenserings- och genomik-teknologier, och sett både i nationellt och internationellt perspektiv ligger enheten i teknisk framkant med tillgång till mycket kraftfulla sekvenseringsinstrument (t.ex. Illuminas NovaSeq såväl som instrument för långa läsningar) och metoder för ”single cell”-analyser. För beräkningar använder centret ett dedikerat kluster vid Lunds Universitets superdatorcentrum (LUNARC).

CTG utvecklar och erbjuder forskare expertkunskap och service huvudsakligen inom den nya generationens sekvenseringsteknologi (NGS) och samverkar nära med Centrum för Molekylär Diagnostik (CMD), Region Skåne, för att omsätta forskningsfynd till förbättrad klinisk diagnostik inom hälso- och sjukvård. CTG utgör tillsammans med CMD även en facilitet (Clinical Genomics Lund) inom den nationella forskningsinfrastrukturen SciLifeLab, och är en av de drivande aktörerna inom det nationella initiativet för precisionsmedicin; Genomic Medicine Sweden.

CTG har idag drygt 10 anställda med stark kompetens inom framför allt NGS och bioinformatik, och har nyligen flyttat till det nybildade forskningsinfrastrukturcentrat i BMC:s D-hus i Lund.

CTG söker nu en erfaren, driven och lösningsorienterad biträdande forskare som tycker om att arbeta i ett dynamiskt team inom ett område under snabb utveckling. Tjänsten är en heltidstjänst tillsvidare med startdatum den 1 augusti 2021, eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter

Du kommer att ha huvudansvaret för att driva prioriterad utveckling inom olika typer av genomikmetoder, såsom short- och long-read-sekvensering, ultrakänsliga metoder för ctDNA-analys och andra tekniker som är under stark utveckling. I arbetsuppgifterna ingår även ett kontinuerligt förbättringsarbete, standardisering och automatisering av redan etablerade analysmetoder (t.ex. WGS, WES, RNA-seq), samt rådgivande möten med forskare eller andra brukare av faciliteten i samband med olika typer av serviceprojekt.

I ditt arbete kommer du att jobba mycket teambaserat, såväl internt som externt, varför utmärkta kommunikations- och samarbetsförmågor är förutsättningar för tjänsten. Externa samarbeten kan t.ex. ske med lokala forskare vid Lunds Universitet eller Region Skåne, eller nationellt inom ramen för olika typer av SciLifeLab- eller GMS-samarbeten.

Beroende på bakgrund och erfarenhet kan även mer ledningsorienterade arbetsuppgifter komma att inkluderas i tjänsten, t.ex. att ge input i viktiga operativa eller strategiska beslut genom deltagande vid verksamhetens ledningsmöten och ledningsansvar för större projekt, såväl internt som externt inom exempelvis SciLifeLab och GMS.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är:

  • Utveckling och implementering av nya metoder baserade på NGS och andra genomikteknologier, t.ex. nya protokoll för short och long-read-sekvensering och för ultrakänslig analys av t.ex. cell-fritt tumör-DNA
  • Deltagande i strömlinjeformning av etablerad service, d.v.s. i standardisering, uppskalning och automatisering av såväl DNA- som RNA-baserade analysmetoder (WGS, WES, RNA-seq m.m.)
  • Rådgivning och kontakt med forskare i samband med olika typer av service- eller utvecklingsprojekt
  • Olika typer av ledningsuppdrag, som deltagande i CTG:s ledningsgrupp och ansvar för mer omfattande interna och externa projekt m.m.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

  • Magisterexamen inom molekylärbiologi, biomedicin eller motsvarande
  • Doktorsexamen inom relevant ämnesområde (t.ex. genomik, molekylärgenetik eller motsvarande)
  • Mycket goda kunskaper om, och dokumenterad praktisk erfarenhet av, arbete med den nya generationens sekvenseringsteknologi (NGS)
  • Minst 4 års praktisk erfarenhet av arbete med molekylärgenetiska metoder (DNA- och/eller RNA-baserat)
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Du som söker ska ha god förmåga att snabbt sätta dig in i nya metoder och etablera nya protokoll. Du ska vidare ha utmärkt kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga samt kunna driva ditt arbete självständigt och med hög kvalitet. Slutligen ska du uppvisa god planerings-, strukturerings- och prioriteringsförmåga.

Meriterande för anställningen är:

  • Erfarenhet av preparation av NGS-bibliotek (t.ex. ”hybrid-capture”-baserade protokoll, helgenomsekvensering eller RNA-sekvensering,)
  • Erfarenhet av NGS-baserad sekvensering, primärt baserat på Illumina-plattformen
  • Erfarenhet av genomik-baserad data-analys och/eller bioinformatik
  • Erfarenhet av automatisering av laboratoriemetoder (t.ex. NGS-bibliotekspreparation eller DNA/RNA-extraktioner)
  • Erfarenhet av laborativt arbete med ”long read”-sekvensering eller ultrakänsliga metoder för analys av t.ex. cell-fritt tumör-DNA.
  • Tidigare projektledarerfarenhet
  • Tidigare erfarenhet av upphandling av laboratorieutrustning och av att skriva ansökningar
  • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2186
Kontakt
  • Markus Heidenblad, rekryterande chef, 046-2220000
  • Emelie Falck, personalsamordnare, 046-2220000
Publicerat 2021-06-14
Sista ansökningsdag 2021-06-27

Tillbaka till lediga jobb