Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Lunds Universitets Diabetescentrum (LUDC; www.ludc.med.lu.se) öppnar en tjänst som bioinformatiker för anställning som postdoktor.

LUDC är ett av de största diabetesforskningscentren i världen med cirka 300 forskare och anställda som arbetar för förbättrad diagnostisering, prevention och behandling av diabetes. Centret kombinerar expertis inom genetik, epidemiologi, statistik, bioinformatik, molekylär- och cellbiologi, fysiologi och klinisk diabetes och endokrinologi för att uppnå dessa mål.

LUDC har stora unika biobanker och databaser med helgenomdata kopplade till nationella register som ger information om sjukdomsetiologi, progression samt utfall och behandling. Centret har interna plattformar för de flesta molekylärgenetiska metoder och Metabolomics. Omics-information i kombination med omfattande fenotypning möjliggör ett systemmedicinskt tillvägagångssätt för att analysera komplexiteten hos diabetes.

Vi strävar efter att skapa en god arbetsmiljö som bygger på respekt och omtanke i vår relation till varandra. Vi strävar efter att skapa en miljö som främjar utveckling och är stimulerande för alla medarbetare.

 

Forskningsområde

Ett centralt tema för LUDC är att utveckla precisionsmedicin för att förbättra hälsan och livskvaliteten för diabetespatienter. Tjänsten som postdoc är förlagd inom forskargruppen Hypertoni och hjärtkärlsjukdomar som leds av professor Olle Melander och är placerad vid Clinical Research Centre (CRC) i Malmö.

 

Arbetsuppgifter

Vi söker en kvalificerad kandidat som kommer vara central för den fortsatta utbyggnaden av avancerad biostatistik inom genetik av betydelse för kardiometabola sjukdomar och metabola rubbningar som föregår kardiometabol sjudom inom ramen för professor Olle Melanders forskargrupp Hypertoni och hjärtkärlsjukdomar.

Projektet kommer främst att fokusera på att undersöka sambanden mellan såväl vanliga som ovanliga genetiska variationer och risken för framtida hjärtkärlsjukdomar och diabetes i befolkningsbaserade studier.

Vi förväntar oss att sökanden är en erfaren bioinformatiker/statistiker som kan analysera stora dataset med hjälp av komplexa statistiska metoder, kan sammanfatta och presentera resultaten i en rapport inklusive publikationsfärdiga tabeller och figurer, samt bidra till artikelskrivande.

 

Kvalifikationer

  • Doktorsexamen i biostatistik, bioinformatik eller relaterat område, med en dokumenterad meritlista i att tillämpa kvantitativa metoder för dataanalyser såväl som erfarenhet av programmering.
  • Stort erfarenhet av att analysera ”genome-wide assiciation studies” (GWAS), inkl. genetiska risk-scores, Menedliansk Randomisering och att bioinformatiskt aggregera och analysera ovanliga genetiska varianter från helgenom- eller exomvid sekvensering (Burden test, SKAT algorithms).
  • Kvalitetskontroll av genotyp, exom, och imputerade genetiska data
  • Erfarenhet av arbete med UK Biobank Data och DNA Nexus platformen
  • Meta-analys tekniker
  • Färdigheter i R
  • Förmåga att samarbeta i ett tvärvetenskapligt team, vilket inkluderar läkare, nutritionister, laboratorieforskare, bioinformatiker och dataanalytiker.
  • Dokumenterad muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ser gärna individer som är motiverade, tar initiativ, är flexibla, detaljorienterade och kan arbeta självständigt på ett väldokumenterat sätt.

Meriterande för anställningen är:

  • Utbildning i bioinformatik, genetik eller medicin
  • Erfarenhet av att använda reproducerbara forskningsverktyg (t.ex. RMarkdown, Git, Conda).
  • Kunskap och erfarenhet av andra programmeringsspråk (t.ex. Python).
  • Erfarenhet av att arbeta i en internationell miljö.
  • Erfarenhet av analys med PLINK, EPACTS, Regenie

 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare än ovan nämnda tre år.

 

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till två år (med möjlighet till ytterligare förlängning på 12 månader) och avser heltid. Preliminärt startdatum är 2023-01-02 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2021-11-19.

 

Instruktioner för ansökan

Fullständig ansökan ska innehålla:

  • ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta kvalifikationerna
  • ett CV
  • publikationslista
  • kontaktuppgifter till tre referenser
  • examensbevis (inklusive betygsavskrift)
  • andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

 

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2 januari 2023, eller enl överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3571
Kontakt
  • Olle Melander, professor, +4640391209
  • Sara Tvermoes, personalsamordnare, +4640391054
Publicerat 2022-11-07
Sista ansökningsdag 2022-12-05

Tillbaka till lediga jobb