Lunds universitet, Humaniora och teologi, Språk- och litteraturcentrum

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Arbetsplatsbeskrivning/ämne

Ämnet polska är placerat vid Språk- och litteraturcentrum och här bedrivs undervisning i de slaviska språken polska, ukrainska och ryska. Polska är ett ämne under återuppbyggnad och kommer initialt att ges från nybörjarnivå till fortsättningsnivå. Vårt mål är att utveckla kurser även på kandidatnivå och masternivå. Vi ger också fristående kurser om polsk litteratur, kultur, historia och samhällsutveckling. Forskarstudier i slaviska språk kan vara inriktade på polska.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna inom anställningen består av kursutveckling, planering, undervisning och examination på kurser i polska på samtliga nivåer, samt egen forskning (minst 20% av anställningen). Handledning av doktorander kan också ingå. Anställningen kräver närvaro på plats.

Krav för behörighet

  • Avlagd doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll, det vill säga polska, och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
  • Visad pedagogisk skicklighet.
  • Genomgången högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt. Om särskilda skäl finns, t.ex. när den sökande i sin tidigare anställning inte haft förutsättningar att inhämta sådana kunskaper, kan anställning ändå ske. Den anställde ska då genomgå högskolepedagogisk utbildning under de två första åren av anställningen, så att kravet uppnås.
  • Förmåga att kunna undervisa på svenska eller engelska från anställningens första dag.

Bedömningsgrunder

  • Graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter samt personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
  • God nationell och internationell nivå som forskare. Kravet på internationell meritering bedöms med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition.
  • God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder.
  • Förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen.
  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet.
  • Förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.

Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Särskilt meriterande i fallande ordning

  • Bred erfarenhet av undervisning på kurser på universitetsnivå i ämnet polska från nybörjarnivå till avancerad nivå.
  • Erfarenhet av forskning och/eller undervisning inom andra för ämnet relevanta språkområden, så som ett annat slaviskt språk eller jiddisch.
  • God samarbetsförmåga.
  • Erfarenhet av distansundervisning och att utveckla digitala metoder i undervisning och examination.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska vara utformad i enlighet med anvisningar som kan hämtas på https://www.ht.lu.se/om-fakulteterna/lediga-anstallningar/anvisningar-for-sokande/. Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att allt har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Lärarförslagsnämnden gör normalt ett urval bland de sökande. Detta urval kan ske i ett eller flera steg och vid behov med hjälp av sakkunniga. De sökande som går vidare till sakkunnigbedömning kan anmodas att inkomma med fysiska exemplar av sina åberopade skrifter. Mer information om rekryteringsprocessen finns här: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning/rekryteringsprocess-akademisk-personal.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 1 april 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/869
Kontakt
  • Sofia Kvarnbo, rekryteringshandläggare, https://www.ht.lu.se/person/SofiaKvarnbo/
  • Marianna Smaragdi, biträdande prefekt, https://www.sol.lu.se/person/MariannaSmaragdi/
  • Johanna Lindbladh, sektionsföreståndare, https://www.sol.lu.se/person/JohannaLindbladh/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2023-04-05
Sista ansökningsdag 2023-05-16

Tillbaka till lediga jobb