Lunds universitet, Statsvetenskapliga institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi söker dig som har en god förmåga att utveckla, leda och genomföra utbildning och forskning av hög kvalitet. Du ska också ha god samarbetsförmåga samt ett analytiskt tänkande.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av 50 procent forskning och 25 procent undervisning. Undervisningen sker i första hand på kurser om samhällsvetenskaplig metod, det civila samhället och elitforskning. Undervisningen innefattar även uppsatshandledning och examination. Till arbetsuppgifterna hör även kursadministration, pedagogiskt utvecklingsarbete, och att samarbeta såväl inom som mellan kurser. Tjänsten är knuten till forskningsprogrammet “Civil Society Elites? Comparing elite composition, reproduction, integration and contestation in European civil societies”. Professor Håkan Johansson är projektledare och gruppen består av forskare från statsvetenskap, sociologi och socialt arbete med ett gemensamt intresse för civilsamhälle och elitforskning. Arbetsuppgifterna inom tjänstens forskningsdel innebär analys och datainsamling inom forskningsprogrammet, särskilt gällande civilsamhällets interna organiseringen med avseende på ledarskap och representation. 

Behörighet
Behörighet för anställning som lektor finns angivna i 4 kap 4 § Högskoleförordningen samt i Lunds universitets anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen i statsvetenskap eller i annat ämne, företrädesvis samhällsvetenskapligt, med tydlig relevans för utlysningen. Den behöriga sökanden har också visat pedagogisk skicklighet samt har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder
Vid bedömning av de sökande kommer lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Vikt fästs också vid administrativ och annan skicklighet som är av betydelse för anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter. 

Som bedömningsgrund vid anställning av en universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställningen gälla. 

Krav för anställningen är:

Doktorsexamen i statsvetenskap.
Tidigare erfarenhet av forskning om civilsamhälleseliter, särskilt med avseende på ledarskap och representation.
Tidigare erfarenhet av arbete inom ramen för forskningsprogrammet "Civil Society Elites?". Internationell publicering inom ovan angivna område.
Mycket goda kunskaper i engelska.

Övrigt
Anställningen är ett vikariat på 75 procent under perioden 2023-07-01 – 2023-12-31.  

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 1 juli 2023
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1571
Kontakt
  • Jakob Gustavsson, Jakob.Gustavsson@svet.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-13

Tillbaka till lediga jobb