Lunds universitet, LTH, Institutionen för energivetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Tjänsten som forskningsingenjör är placerad vid Institutionen för energivetenskaper, LTH, Lunds universitet.  Institutionen har en omfattande experimentell verksamhet bland annat bestående av ett av Europas största motorlaboratorier med 13 testceller, en unik högtrycksrigg, samt jetmotorriggar. Verksamheten är lokaliserad på LTH i Lund och på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed.

Provcellerna har specialutrustning av olika slag som ofta är designade och tillverkade internt. Exempel på sådan utrustning är komponenter som möjliggöra optisk access i motorer via modifierade cylinderhuvuden och titankolvar med glaskronor.

Du kommer att ingå i ett team av tre forskningsingenjörer, som samverkar med institutionens forskarledare och forskarstuderande. Teamets roll innefattar mekanisk konstruktion, ombyggnad och service av utrustning men också stöd till den övriga laborativa verksamheten efter institutionens behov och planering. 

 

Vi erbjuder

För dig som är intresserad av avancerad teknik, motorer, flygmotorer, energisystem, forskning och utbildning så erbjuder vi nu en oerhört spännande tjänst i en spännande miljö. För den som är särskilt intresserad av fordon är det värt att känna till att institutionen leder verksamheten kopplad till Lund Formula Student.  

 

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att Jobba hos oss.

 

Arbetsuppgifter

Vi söker nu efter kvalificerade kandidater för anställning som forskningsingenjör för att stödja institutionens forskning och undervisning. Arbetsuppgifterna handlar primärt om att underhålla och utveckla institutionens testceller/riggar så att forskningsaktiviteterna kan genomföras så effektivt som möjligt.

 

I detta arbete ingår att:

 • demontera/serva/montera komponenter i testceller/riggar samt utrustning för mätsystem
 • designa och tillverka specialkomponenter till testceller/riggar. Här ingår även att leja ut tillverkning till specialistföretag vid behov
 • bidra till övervakning och underhåll av institutionens bränsleinstallationer, vilka inkluderar förråd för flytande drivmedel liksom installationer för vätgas och biogas
 • stödja institutionens verksamhet samt övriga laboratorier som används för forskning och undervisning
 • underhålla labbens och verkstadens utrustning för god funktion och säker arbetsmiljö

 

Kvalifikationer

Krav för anställningen:

 • kunskap om installation, montering och service av motorkomponenter och labutrustning
 • kunskap om mätutrustning, dess underhåll och kalibrering
 • erfarenhet av konstruktionsarbete för dimensionering och materialval, i praktik och med CAD verktyg, som exempelvis Autodesk Inventor
 • dokumenterad samarbetsförmåga, då arbetet sker i team med många personer
 • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
 • körkort B

 

Meriterande för anställningen:

 • kunskaper om motorer och gasturbiner
 • erfarenhet av svarvning, fräsning och svetsning för tillverkning av specialkomponenter i metall
 • erfarenheter om bränslesystem och bränsleegenskaper
 • kunskaper inom programmering och elektronik

 

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och ser gärna en visad förmåga att lära och anpassa sig i en föränderlig mångkulturell miljö.

Tjänsten kan i viss mån anpassas efter den sökandes profil. Sökande med en bakgrund som flygtekniker, fordonstekniker eller som arbetat med forskning inom området kan därför vara lämpade. 

Vi ser gärna att den som söker är driven och serviceinriktad samt drivs av att hjälpa andra och att lösa problem. 

                                            

Övrigt

Anställningen är ett vikariat under 6 månader på 100 procent med startdatum den 2 maj 2024 eller enligt överenskommelse. 

 

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

 

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-05-02
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/781
Kontakt
 • Magnus Genrup, prefekt, +46462229277
 • Catarina Lindén, adm chef, +46462229280
Publicerat 2024-03-15
Sista ansökningsdag 2024-04-19

Tillbaka till lediga jobb