Lunds universitet, HT, Institutionen för arkeologi och antikens historia

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Arkeologiämnet i Lund omfattar i första hand studiet av den förhistoriska människans materiella kultur, levnadsförhållanden och samhällsbildningar, relationen till den naturliga miljön och kontakten mellan samhällen. En väsentlig del av studiet är jämförelsen av material från olika kulturer inom och utom det nordiska området. Det medför ett långtidsperspektiv som är av stor betydelse för förståelsen av många nutidsproblem och den samtida utvecklingen. Fokus i forskning och undervisning ligger på teori, metod, fältarkeologi och periodstudier, innefattande stenålder till och med vikingatid i en europeisk kontext.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

I anställningen ingår undervisning och forskning på grund- och avancerad nivå, inom hela det kronologiska spektrumet, från stenålder till vikingatid. Innehavaren förväntas undervisa på följande kurser under höstterminen 2024 (med reservation för ändringar).

 1. Arkeologi: Grundkurs. Här sker undervisning på svenska.
 2. Archaelogical Theory and Material Culture. Här sker undervisning på engelska.
 3. The Emergence of European Culture. Här sker undervisning på engelska.

Dessutom ingår ett antal timmar för egen forskning samt för deltagande i institutionens administrativa göromål.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • avlagd doktorsexamen i arkeologi eller motsvarande vetenskaplig kompetens,
 • genomgången högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt, samt
 • dokumenterad erfarenhet av undervisning inom förhistorisk arkeologi på grundnivå och avancerad nivå,
 • förmåga att undervisa på svenska och engelska.

Som bedömningsgrund gäller allmänt: graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter samt personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Meriterande för anställningen är:

 • erfarenhet av undervisning i skandinavisk bronsålder (periodstudium och artefaktstudium),
 • god pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda   undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande   undervisningsmetoder,
 • erfarenhet av undervisningsplattformen Canvas,
 • förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet, samt förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.

Övrigt

Anställningen är ett vikariat under höstterminen 2024 på 55% procent med startdatum den 1 juli 2024, dock längst till och med 2024-12-22.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 55
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1210
Kontakt
 • Henrik Gerding, prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
 • Åsa Ottosson Berggren, studierektor, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-11
Sista ansökningsdag 2024-04-30

Tillbaka till lediga jobb