Denna annons är inte tillgänglig!
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
International Institute for Industrial Environmental Economics (IIIEE) är en internationell enhet inom Lunds universitet med ca 50 medarbetare från mer än 15 länder. Vi driver två internationella mastersprogram med studenter från hela världen och samarbetar med andra forskare i nationella såväl som internationella forskningsprojekt.
Mer information finns på institutets hemsida www.iiiee.lu.se. Institutets arbetsspråk är engelska.
Ämnesbeskriving
Doktoranden kommer att arbeta inom projektet “Kapacitet för Utvärdering av Socioekonomiska Konsekvenser” (KUSK)
Projektet behandlar bieffekter av de stora miljörelaterade industri- och infrastruktursatsningar som är en del av landets energiomställning. Driven av krafter som klimatmål och marknadstryck för hållbara produkter och tjänster är "omställningen" en historisk utveckling som påverkar hela samhället.
Projektets centrala fokus ligger på att bygga kunskap om både formen och betydelsen av socioekonomiska och hållbarhetseffekter av större energirelaterade projekt som är en del av omställningen.
Projektet, som har ett tvärvetenskaplig fokus, omfattar två doktorander - en vid Lunds universitet (IIIEE) och en vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Projektet finansieras av Energimyndigheten och doktoranderna kommer att ingå i den nationella tvärvetenskapliga forskarskolan Energisystem (FOES).
Syftet är att öka kapaciteten hos akademi, industrin och regionala/kommunala myndigheter att hantera direkta och indirekta socioekonomiska effekter av större energirelaterade projekt.
Utmaningen som tas upp är att öka insikt till hur transformativa infrastrukturinitiativ medför sociala och ekonomiska bieffekter för- och mellan regioner. Sådana projekt erbjuder omfattande möjligheter till nya jobb och nya möjligheter för företag med direkt eller indirekt koppling till satsningarna, men de kan också medföra oväntade eller negativa bieffekter.
Genom den ökade kunskapen och modellverktyget Sveriges Regionala analys- och Prognossystemet (Raps), en så kallat multiregional inflödes-utflödesmodell, så kommer möjligheter att förutse förändringar gällande sysselsättning, demografi, regional BNP och det regionala energisystemet att utvecklas. Intressenter är huvudsakligen beslutsfattare inom regional och kommunal förvaltning samt industrin. Empiriskt forskningsarbete planeras med 4-5 stora svenska projekt. Projektet ska också bidra till utvecklingen av en energimodul som kompletterar Svensk Raps.
IIIEE-doktoranden kommer att ha primärt fokus på socioekonomiska utvecklingsparametrar såsom konsekvenser för sysselsättning, demografi, bostadsmarknader och in-/emigration inom fallstudierna. Detta kommer också att omfatta hur kön, eller grupptillhörighet, påverkar tillgången till maktpositioner, resurser och beslutsfattande
IIIEE-doktoranden kommer också att ha ett nära samarbete med KTH-doktoranden. KTH:s arbete är att ha mer fokus på de utvärderingsuppgifter som fokuserar på tekniska parametrar, utveckling av modelleringsverktyget och teknoekonomisk analys eller modellering inom fallstudierna. Projektet innebär också en fördjupning och breddning av projektgruppens seniora deltagares forskning.
Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss
Arbetsuppgifter
Tjänsten kommer att vara placerad vid IIIEE, Lunds universitet, och doktoranden kommer att ingå i den nationella tvärvetenskapliga forskarskolan i Energisystem finansierad av Energimyndigheten. Kandidaten förväntas delta i de aktiviteter som anordnas av forskarskolan i Energisystem inklusive ett 30 hp kurspaket.
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.
Tjänsten innefattar forskning av hög kvalitet, publicering av vetenskapliga artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter, framtagande av relevanta rekommendationer till samhällsaktörer, samt att organisera och delta i projektrelaterade evenemang.
Projektet kommer att kräva användningen av en kombination av metoder för datainsamling och analys, inklusive fallstudier, fokusgrupper, intervjuer, workshops och dokumentstudier och MRIO modellering. Doktoranden kommer också att bidra till ’impact’- och kommunikationsaktiviteter under hela projektet.
Arbetet kommer att innebära en betydande mängd resor. Detta kommer bland annat att göras för att närvara/ delta i:
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
Kraven på särskild behörighet för Utvärdering av hållbara energisystem uppfyller den som har:
Övriga krav:
Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:
Övriga meriter:
Eftersom projektet kommer att innebära omfattande kontakter med svensktalande branscher, myndigheter och institutioner är förmågan att kommunicera på ett skandinaviskt språk mycket önskvärd.
Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.
Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Tillträde | 2024-12-01 eller enligt överenskommelse |
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Lund |
Län | Skåne län |
Land | Sverige |
Referensnummer | PA2024/2724 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2024-09-09 |
Sista ansökningsdag | 2024-10-14 |