Lund University, Faculty of Social Sciences, Sociology of Law Department

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Postdoktor i ProTest-projektet 

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Samhällsvetenskapliga fakulteten är ett av Sveriges ledande kunskapscentra för forskning och utbildning inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap och bedriver verksamhet i både Lund och Helsingborg.

Rättssociologi vid Lunds universitet är ett samhällsvetenskapligt ämne som har relationen mellan rätt och samhälle som studieobjekt, så som spänningen mellan statens formella lagstiftning och informell normbildning i exempelvis det civila samhället. Forskning bedrivs inom fält som genus och diskriminering, AI och maskininlärning, barns rättigheter, välfärd, rättskulturer, korruption, migration, ekonomisk säkerhet och brottslighet. Institutionen erbjuder kurser på samtliga nivåer. Institutionen driver även kandidatprogrammet i kriminologi i samarbete med Sociologiska institutionen. Rättssociologiska institutionen vinnlägger sig om att samverka över ämnesgränser och disciplingränser och har också goda kontakter med praktiker och myndigheter.

Protest som ett demokratitest: Protestkultur under omvandling och som en transformativ kraft (ProTest)

Postdoktorn kommer att arbeta i forskningsprojektet Protest as a Democracy Test: Protest Culture under Transformation and as a Transformative Power (ProTest), finansierat av Horizon Europe, Europeiska unionens viktigaste finansieringsprogram för forskning och innovation. Projektet består av forskare från Lunds universitet, Universidad Antonio de Nebrija (Spanien), National School of Political Studies and Public Administration (Rumänien), Center for Social Sciences (Georgien), Centro de Estudos Sociais (Portugal), Forschungsstelle Osteuropa (Tyskland), Universita di Bologna (Italien), Cornvinus University of Budapest (Ungern) och Instytut Filozofii I Socjologii Polskiej Akademii Nauk (Polen).

Projektet syftar till att analysera sammanhanget, kunskapsläget och de potentiella vägarna för protestpolitik och kultur som påverkas av den nuvarande trenden med global avdemokratisering, med fokus på länderna i Europeiska unionen (EU) och det östliga partnerskapet (EaP) i ett jämförande perspektiv. Det övergripande syftet med vår forskning är tvåfaldigt: (1) vi analyserar om och hur de pågående avdemokratiseringsprocesserna påverkar protestkulturens mönster och hur dessa effekter varierar beroende på olika länders demokratiska kvalitet; (2) vi spårar om och hur de påverkade protestkulturens mönster påverkar demokratin i dessa länder, genom att fokusera på representation som en inkludering av medborgarnas preferenser i den politiska dagordningen.

För en fullständig projektbeskrivning, kontakta michael.molavi@soclaw.lu.se

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer att bidra till den teoretiska, metodologiska och tvärvetenskapliga studien av protestkultur i ett jämförande perspektiv. Postdoktorn kommer att utföra fältarbete och andra relaterade uppgifter främst i den svenska kontexten och bidra till olika projektaktiviteter och resultat, inklusive publicering av resultat i internationella tidskrifter och en redigerad volym, deltagande i workshops och andra liknande evenemang samt presentation av viktiga resultat vid internationella konferenser.

Anställningen är planerad att påbörjas den 1 mars 2025. 

Kvalifikationer

Sökande ska ha avlagt doktorsexamen i samhällsvetenskap, företrädesvis i rättssociologi, kriminologi, antropologi, sociologi, kulturstudier, kulturgeografi eller statsvetenskap.

Denna tjänst är avsedd för en junior forskare med tonvikt på kandidater som har slutfört sin doktorsexamen högst tre år före det förväntade startdatumet den 1 mars 2025.

Bedömningskriterier

Den sökandes forskningsprofil, doktorsavhandlingens kvalitet samt publicerade eller kommande artiklar inom rättssociologi eller närliggande samhällsvetenskapliga discipliner spelar en viktig roll vid bedömningen av lämpligheten.

God samarbets- och kommunikationsförmåga är ett krav, liksom goda kunskaper i engelska och svenska i tal och skrift.

Ansökan ska innehålla 

  • Ett personligt brev på engelska om högst 1.000 ord, som innehåller en kort presentation av dig själv och dina kvalifikationer, samt en kort förklaring till varför du är intresserad av att arbeta med ProTest-projektet och av en postdoktor tjänst vid Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet.
  • Din doktorsavhandling och andra publikationer på ett skandinaviskt språk eller på engelska. Om doktorsavhandlingen eller annan publikation är skriven på ett annat språk än svenska, danska, norska eller engelska bifogas en sammanfattning på max 1 000 ord, inklusive metod, teori, analys och resultat.
  • Ett CV på engelska eller ett skandinaviskt språk som visar dina kvalifikationer för en postdoktor tjänst.
  • Examensbevis och betyg på ett skandinaviskt språk eller på engelska.
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner.
  • Övrig dokumentation av relevans för tjänsten.

Bedömning av sökande görs utifrån ovanstående punkter och de högst rankade kommer att kallas till intervju.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på två år.

Mer om oss

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2809
Kontakt
  • Michael Molavi, frågor ang. tjänsten, michael.molavi@soclaw.lu.se
  • Anna Melin, frågor ang. rekryteringsprocessen, anna.melin@sam.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-10-10
Sista ansökningsdag 2024-11-21
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb