Medicinska fakulteten, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av forskargruppen
Enheten för Klinisk mikrobiolog bedriver forskning inom mikrobiologi inom det medicinska området: cell- och molekylärbiologi, klinisk laboratoriemedicin, epidemiologi, cancer och immunologi. Gruppen leds av professor Kristian Riesbeck och består av forskande och teknisk personal. Här kan du läsa mer om vår spännande forskning.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön. 

Forskarutbildningsämne
Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning
Det planerade doktorandprojektet innefattar studier och kartläggning av Gram-negativa luftvägs-bakteriers förmåga att interagera med immunsystemet. Fokus ligger på aktivering av trained immunity och däggdjurs förmåga att aktivera densamma samt skydda sig mot bakteriella luftvägsinfektioner samt sepsis. Projektet är translationellt vilket innebär att de rön som man studerar på laboratoriet kommer att verifieras i djurmodeller. 

Arbetsuppgifter
Huvudarbetsuppgifterna för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning och därför kommer du både vara antagen som student och anställd vid Lunds universitet.
Specifikt för aktuellt projekt är att du kommer arbeta med ELISA, affinitetskromatografi, diverse olika molekylärbiologiska tekniker inkl. kloning, transformation, transfektion, transkriptionsassays, odla bakterier och cellinjer samt basal bioinformatik. Protein-framställning i både eukaryota och prokaryota expressionssystem. Tillverkning av lipidnanopartiklar. Funktionella biologiska experiment med bakterier och epitelceller. Flödescytometriska (FACS) analyser kommer att göras. Doktorandtjänsten innefattar även experiment på möss.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: 

  • avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
  • god förmåga av att tillgodogöra sig forskarutbildningen

Krav för anställningen är:

  • BSc i molekylärbiologi och MSc, (fil mag.) i kemi.
  • Den sökande ska ha utbildning och praktisk erfarenhet inom kemi samt grundläggande molekylär biologi/ biokemi. 
  • Den sökande ska ha dokumenterad erfarenhet av att odla bakterier, eukaryota celler samt göra djurförsök enligt svensk lagstiftning. 
  • Kunskap i det svenska språket för att förstå och skriva ansökningar om att genomföra djurförsök enligt svensk lagstiftning.
  • Erfarenhet av att klona, uttrycka både eukaryota och prokaryota proteiner samt rena dessa. 
  • Kunskap om att bestämma protein-protein interaktioner, t.ex. tekniker innefattande surface plasmon resonans och flödescytometri. 

Meriterande för anställningen är:

  •  Praktisk erfarenhet av cellulär immunologi samt trained immunity. 

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Anställningen är en visstidsanställning på sammanlagt fyra år, 100% med preliminärt startdatum den 1 februari 2025 eller enligt överenskommelser. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i antingen Lund eller Malmö.

Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Bestämmelser gällande antagning till forskarstudier finns i 6 kap. 3 § högskoleförordningen (1993:100)

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3758
Kontakt
  • Sarah Quist, HR-partner, +4640391055, sarah.quist@med.lu.se
  • Kristian Riesbeck. rekryterande chef , +4640338494, kristian.riesbeck@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-17
Sista ansökningsdag 2025-01-08
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb