Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE) vid Lunds universitet är belägen på Kemicentrum, en av Nordens största centra för utbildning och forskning inom kemiområdet. PLE har cirka 150 anställda, varav cirka 65 är doktorander. Institutionen erbjuder en bred kompetens inom områden som kemiteknik, livsmedelsteknik, bioteknik och teknisk mikrobiologi. Forskningen och utbildningen vid PLE spänner över hela kemiämnet och inkluderar både grundutbildning och forskarutbildning.
Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE) vid Lunds universitet arbetar aktivt för att säkerställa en god arbetsmiljö genom flera initiativ och rutiner. PLE uppmuntrar till öppen kommunikation och samverkan mellan anställda, studenter och ledning för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön. Detta inkluderar regelbundna möten och dialoger för att diskutera arbetsmiljöfrågor och hitta gemensamma lösningar.
Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap omfattar ett brett spektrum av industriellt relevanta forskningsområden, inklusive exempelvis växtbaserade köttanaloger, koldioxidinfångning samt formulering av läkemedel. Tjänsten är i membrangruppen vid Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap, Avdelningen för kemiteknik vid Lunds universitet. Membranegruppen i Lund är en av de mest etablerade forskningsgrupperna för membranprocesser i Sverige och har tillsammans med MemLab – Forsknings- och utvecklingscenter för industriella membranprocesser – en utmärkt infrastruktur för att utveckla och optimera membranprocesser från labb till pilotskala.
Projektet är en del av COMPEL. COMPEL, ”COMPetence for the ELectrification of the transport system”, är en strategisk satsning från Sveriges regering, med syfte att stärka forsknings- och utbildningsmiljöerna inom batteriteknik och elektrifiering. Inom COMPEL fördjupar de tre lärosätena Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet och Uppsala universitet, i samråd med viktiga aktörer i svensk industri, sitt samarbete i avsikt att stärka Sveriges position inom batterier och elektrifieringen av transportsektorn och relaterade områden. Satsningen syftar till att stärka forskning- och utbildningssatsningar relaterade till batteriområdet med målet att säkerställa att relevant forskning inom batteriteknik för att elektrifiering av transportsektorn bibehålls och vidareutvecklas i Sverige. Forskning inom COMPEL spänner över batteriets hela värdekedja: materialforskning, forskning kring nya cellkoncept och celltillverkning, batterisystem och systemintegration, återvinning och säkerhet.
Vid Lunds universitet med Lunds Tekniska Högskola är COMPEL en strategisk satsning som syftar till att stärka forskningsmiljöer inom batteriteknik och elektrifiering, på ett sätt som kompletterar relevant forskning på andra lärosäten och som bygger på våra styrkor. COMPEL vid Lunds universitet inkluderar initialt forskare vid tio institutioner och tre forskningsområden har identifierats för strategisk utveckling: materialforskning, integration av batterier med kraftelektronik och säker energilagring. På utbildningssidan utökas antal platser inom flera civilingenjörsprogram och kursutbudet relaterat till batteriteknik och elektrifiering stärks.
Membranprocesser spelar en avgörande roll i batteriåtervinning genom att möjliggöra selektiv separation och rening av värdefulla metaller samt minska avfall. Nanofiltrering (NF) avlägsnar effektivt divalenta joner och underlättar återvinning av litium från laklösningar. Elektrodialys (ED) bidrar till jonseparation och koncentration, vilket minskar föroreningar i återvunna elektrolyter. Ultrafiltrering (UF) kan förbehandla lösningar genom att avlägsna partiklar före vidare bearbetning. Membrandestillation (MD) och omvänd osmos (RO) koncentrerar värdefulla metallösningar och förbättrar extraktionseffektiviteten. Framåtriktad osmos (FO) erbjuder energieffektiv återvinning av vatten och minimerar processavfall. Dessa membranteknologier bidrar till en hållbar, cirkulär batteriåtervinning med lägre miljöpåverkan och förbättrad resurseffektivitet.
Doktorsavhandlingens fokus kommer att vara att utforska olika membranprocesser, antingen som fristående eller integrerade system, för att återvinna värdefulla föreningar från svart massa som genereras vid batteriåtervinning.
Doktorandernas huvudsakliga arbetsuppgifter är att ägna sig åt sina forskningsstudier, vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt och forskarutbildningskurser. Arbetsuppgifterna kommer även att innefatta undervisning och andra institutionsbaserade uppgifter (högst 10%).
Detaljerad beskrivning av arbetsuppgifterna:
En person uppfyller de allmänna behörighetskraven för kurser och utbildningar på forskarnivå om den sökande:
En person uppfyller de specifika behörighetskraven för studier på forskarnivå inom kemi-. bio- eller livsmedelsteknik om den sökande har:
Urval till forskarutbildning baseras på studentens potential att dra nytta av sådana studier. Bedömningen av potential görs i första hand utifrån akademiska resultat från grund- och avancerad nivå. Särskild uppmärksamhet ägnas åt följande:
Hänsyn ska även tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökande genom erfarenhet och kompetens bedöms ha de förmågor som krävs för att framgångsrikt genomföra forskarutbildningen.
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss För internationella kandidater kan man läsa mer om hur det är att arbeta och bo i Sverige på hemsidan: https://sweden.se/
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsförlagt arbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 4,5 år (dvs. max 10 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.4.
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).
Välkommen med din ansökan!
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Tillträde | 1 September 2025 eller enligt överenskommelse |
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Lund |
Län | Skåne län |
Land | Sverige |
Referensnummer | PA2025/1076 |
Kontakt |
|
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-05-19 |
Sista ansökningsdag | 2025-06-22 |