Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Ekonomisk-historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Ekonomihögskolan är en av åtta fakulteter inom Lunds universitet. Över 4 000 studenter och cirka 450 forskare, lärare och övrig personal studerar och arbetar här med utbildning och forskning inom ekonomisk historia, företagsekonomi, handelsrätt, informatik, nationalekonomi, statistik och forskningspolitik.

Ekonomisk-historiska institutionen är forskningsintensiv och sysselsätter ca 100 personer: forskare, lärare, teknisk/administrativ personal och doktorander. Institutionen har en omfattande forskarutbildning och samordnar tre internationella masterprogram. Institutionen har ett väl etablerat renommé för sin breda forskning med tonvikt på långsiktiga processer, och med ekonomisk teori och kvantitativa metoder som viktiga forskningsverktyg. Starka forskningsområden är ekonomisk tillväxt och strukturförändring, innovation, energi och hållbarhet, utvecklingsekonomi, ekonomisk demografi, finanshistoria samt utbildning och arbetsmarknad. Mer information finns på institutionens hemsida www.ekh.lu.se.

Arbetsuppgifter

Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet söker minst 5 projektassistenter som ska arbeta med digitalisering och systematisering av data ur framförallt handskrivna arkiv.

Projektassistenterna ska arbeta tillsammans med forskare från flera projekt. Huvuddelen av arbetet berör de så kallade Fabriksberättelserna 1800–1914. Syftet är att färdigställa en högkvalitativ databas över Sveriges industrialisering. Projektassistenterna kommer att arbeta parallellt med att årsvis föra in uppgifter i Excel-ark, med likartade och ganska repetitiva arbetsmoment. Fabriksberättelserna utgörs av handskrivna originalhandlingar men efter 1863 är de förda i enhetliga formulär, år för år, stad för stad, fabrik för fabrik. De uppgifter som förs in är fabrikernas namn, ägare, typ av produktion, kraftkällor, arbetskraft och produktionsvärden. Andra arbetsuppgifter rör länkning av personer ur 1800-talets folkräkningar eller arbete med skattelängder.

Krav och meriter

  • Erfarenheter: Erfarenhet av att arbeta i äldre arkiv, erfarenhet av att läsa handskrift från 1800-talet, erfarenhet av att arbeta med databaser, erfarenhet att arbeta i Excel
  • Kunskaper: Flytande svenska i tal och skrift
  • Kompetenser: Förmåga att förstå och arbeta med äldre arkivmaterial, analytisk förmåga, noggrannhet och ordningssinne, förmåga att snabbt men grundligt excerpera stora mängder data på ett enhetligt sätt

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga och förmåga att lösa problem.

Villkor

Visstidsanställning 6 månader. Utgångspunkten är heltid, men lägre tjänstgöringsgrad kan diskuteras för den som så önskar. Startdatum i januari 2019.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt ett kort personligt brev (max en halv sida) med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Befristeter Arbeitsvertrag 3-6 Monate
Anställningen avslutas 2019-06-30
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 5
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/4104
Kontakt
  • Mats Olsson, +46462223118
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2018-11-30
Sista ansökningsdag 2018-12-14

Zurück zu Stellenangeboten