Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Inom institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (INES) arbetar idag närmare 100 personer, merparten aktiva inom forskning. Ämnesområdet ekosystemvetenskap fokuserar på hur klimat och andra fysiska och antropogena drivkrafter påverkar ekologiska system, särskilt växtlighet på land och de därtill kopplade areella näringarna (jord- och skogsbruk). En viktig inriktning fokuserar på flödena av koldioxid och andra växthusgaser mellan biosfären, atmosfären och havet och hur dessa påverkas av antropogena utsläpp, markanvändning, klimat och andra drivkrafter. Centralt i dessa strävanden är modellbaserade studier av kolets globala kretslopp, vilka genom åren representerat en av de mest produktiva och internationellt synliga grenarna inom INES forskningsverksamhet, och spelar en central roll för institutionens utveckling och strategi. Området är också av hög relevans för INES samverkan inom ramen för Lunds universitets strategiska forskningsområdena BECC (www.becc.lu.se) och MERGE (www.merge.lu.se), där kolcykelns betydelse för samhälleliga mål att begränsa och anpassa sig till klimatförändringarna med effekter på ekosystemtjänster och biologisk mångfald utgör centrala teman. Inom grundutbildningen erbjuder vi två kandidatprogram "Naturgeografi och ekosystemanalys” och "Meteorologi och biogeofysik" samt fem mastersprogram - samtliga med internationell inriktning (www.nateko.lu.se).

Arbetsbeskrivning Arbetsuppgifterna omfattar forskning och utbildning på grund- och forskarutbildningsnivå. Den anställde förväntas bygga upp ett forskningsprogram med hög internationell kvalitet inom modellbaserade studier av kolets globala kretslopp och dess konsekvenser i regionala och lokala sammanhang. Forskningen ska anknyta till INES befintliga forskningsinriktningar, särskilt jordsystem- och ekosystemmodellering, och ska avse såväl utveckling av nya eller förbättrade modeller eller modellfunktioner, som tillämpningar rörande olika vetenskapliga frågor och samhälleliga problem. Samverkan och synergi med olika forskningsinriktningar som bedrivs inom ramen för Lunds universitets strategiska forskningsområden, i synnerhet BECC men även MERGE, förutsätts.

Arbetsuppgifternas innehåll, liksom fördelningen mellan forskning och undervisning kan komma att förändras över tiden. Under en etableringsfas omfattande anställningens första tre år förutses forskning och forskarutbildning vara de dominerande arbetsuppgifterna.

Sökanden förväntas aktivt bidra till utveckling och utförande av kurser på grund- och forskarutbildningsnivå inklusive handledning av kandidat- och masterstudenter samt doktorander.

Kandidaten ska arbeta aktivt med att söka extern finansiering av verksamheten vid institutionen och med att utveckla samarbete med såväl enheter inom universitetet som med andra statliga myndigheter och organisationer som arbetar med liknande frågeställningar.

Till arbetsuppgifterna hör även samverkan mellan universitet och omvärlden.

Behörighet Behörig att anställas som universitetslektor är den som har visat pedagogisk skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen (enligt högskoleförordningen 4 kap 4§).

Filosofie doktorsexamen eller motsvarande i ett miljövetenskapligt ämne krävs.

För anställningen krävs högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller att motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav.

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Bedömningsgrunder Den kvalificerade kandidaten ska ha en internationellt erkänd forskningsmeritering rörande processbaserad modellering av landekosystemens kolutbytesprocesser utifrån ett storskaligt perspektiv. Detta ska vara relevant för att analysera och förklara variationer och trender kopplade till biofysiska och antropogena dimensioner av de globala miljöförändringarna, samt därtill kopplade regionala och lokala konsekvenser och trender. Erfarenhet från utveckling och undervisning av kurser och kursmoment på grundläggande och avancerad nivå förväntas, tillika intresse för utveckling av nya utbildningsmoment med koppling till tjänstens inriktning.

Erfarenhet från såväl modellutveckling som applikationer baserade på integration av modellsimuleringar med observerade datakällor och mätningar är ett krav.

Forskningsmeriteringen kommer att bedömas utifrån vetenskaplig produktion (kvalité och kvantitet) av vetenskapliga uppsatser, erhållande av forskningsanslag i internationell konkurrens, samt innehav av ledarskapsroller inom internationella forskarnätverk eller program.

I ansökan till denna tjänst som universitetslektor ska biläggas en forskningsplan. I rangordningen av sökande kommer stor vikt att läggas vid hur den sökande genom sin erfarenhet, kompetens och planerade forskningsverksamhet kan bedömas stärka och utveckla forskning inom området ekosystemvetenskap med inriktning mot modellering av kolets globala kretslopp, närmare specificerad ovan, vid INES men även andra relevanta delar av Lunds Universitet, inklusive det strategiska forskningsområdet BECC.

Kvalificerade kandidater ska ha:

  • en erkänd ställning, i förhållande till karriärlängd, inom forskningsområdet,
  • erfarenhet av självständigt och framgångsrikt vetenskapligt ledarskap inom det ovan beskrivna forskningsområdet,
  • förmåga att självständigt och som huvudsökande erhålla forskningsanslag baserat på vetenskaplig excellens i internationell konkurrens.

Dokumenterad förmåga att handleda forskarstuderande och postdoktorer är ett krav.

Dokumenterad skicklighet vid genomförande och utveckling av kurser på grundläggande och forskarutbildningsnivå är mycket meriterande.

Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet förutsätts.

I den sammantagna bedömningen kommer också att vägas in sådan personlig förmåga som är av värde för att fullgöra anställningen väl.

Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna undervisa och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Ansökans utformning och innehåll Vi rekommenderar att din ansökan skrivs på engelska, då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga. Ansökan redovisas enligt naturvetenskapliga fakultetens anvisningar för sökande till läraranställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/1419
Kontakt
  • Prefekt Jonathan Seaquist, 046-222 39 74, jonathan.seaquist@nateko.lu.se
  • Professor Ben Smith, 072-526 22 00, ben.smith@nateko.lu.se
  • Rekryteringshandläggare Helen Johansson, 046-222 36 09, helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-05-20
Sista ansökningsdag 2019-06-10

Tillbaka till lediga jobb