Lunds Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projektbeskrivning

"Effekter av nanomaterial i akvatiska system"

Nanoteknologi är en kraftigt växande industrisektor och nya typer av material och tillämpningar ger nya möjligheter och lösningar. Emellertid leder denna snabba ökning av nya material också till problem för människors hälsa, såväl som för naturliga ekosystem och deras funktion. När nanopartiklar väl hamnat i naturliga system, såsom t.ex. sjöar och vattendrag, kan de få betydande toxiska effekter, men är svåra att spåra och kvantifiera. I detta doktorandprojekt fokuserar vi på att lyfta forskningen från laboratorieskala till semi-naturliga förhållanden och avser att studera transport av nanopartiklar i experimentella våtmarker. Vi följer också effekterna av nanopartiklarna på beteende och reproduktion hos akvatiska organismer. Den här utlysta doktorandtjänsten utgör en del av ett större projekt finanserat av MISTRA som har som övergripande mål att förbättra förståelsen för hur nanopartikalar transporteras och transformeras i naturliga system och därmed erbjuda samhället beslutsunderlag för hur användning och utveckling av nanopartiklar ska regleras i framtiden.

Kvalifikationer

En framgångsrik sökande har en masterutbildning eller motsvarande i biologi eller miljövetenskap, helst med inriktning mot studier av akvatiska ekosystem och vattenkvalitet. Sökanden bör också ha intresse av experimentella studier kring nanopartiklars transport i födovävar, samt av laborativa studier. Erfarenhet av arbete med nanopartiklar och specifikt med beteendeeffekter av dem på akvatiska organismer är meriterande. Självständighet och initiativförmåga är också betydande meriter, liksom dokumenterat god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/1893
Kontakt
  • Lars-Anders Hansson, +46 46 222 41 69, lars-anders.hansson@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-05-17
Sista ansökningsdag 2019-06-07

Tillbaka till lediga jobb