Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projektbeskrivning
Biologiska institutionen rekryterar en postdoktor i landskapsekotoxikologi med fokus på humlor och andra bin. Postdoktorn kommer att arbeta i projektet “Exponering och kombinationseffekter av kemikalier på bin (MixToxBee) - nya metoder för miljöövervakning av växtskyddsmedel och riskbedömning för bin”. Detta projekt syftar till bidra med nya metoder för övervakning av växtskyddsmedelsrester i landmiljöer, något som saknas i dagens miljöövervakning, och för riskbedömning av kemikalieblandningar för bin, där dagens fokus är på korttidseffekter av enskilda ämnen på individer i labb. Vi utgår från pollen och nektar insamlat av olika biarter, kvantifierar växtskyddsmedelsrester och växtursprung, för att identifiera potentiellt skadliga blandningar av växtskyddsmedel. Utifrån exponering för växtskyddsmedel lägger vi upp labbaserade och landskapsekologiska experiment kombinerat med individbaserad modellering för att undersöka påverkan på individuella bin, samhällen, populationer och pollineringstjänster.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Postdoktorn förväntas ta ansvar för att koordinera och genomföra labbstudier, fältarbete, sätta upp studiesystem, kommunicera med lantbrukare, biodlare och myndigheter, använda befintliga data för att informera individbaserade humlemodeller och leda analys och skrivande av vetenskapliga publikationer. I arbetet ingår även att instruera fältassistenter och det finns möjlighet att handleda master- eller kandidatstudenter.

Postdoktorn förväntas även delta i forskningsgrupperna Landscape Ecotoxicology och Biodiversity and Conservation Science.

Anställningen som postdoktor är tidsbegränsad till två år. 

Behörighet
Vi söker en person med doktorsexamen i ekologi, ekotoxikologi, naturgeografi, miljövetenskap, jordbruksvetenskap eller liknande med fokus på forskning om miljökonsekvenser av växtskyddsmedelsanvändning och markanvändningsförändring. Erfarenhet av att genomföra ekotoxikologiska studier i labb och fält, landskapsekologiska studier, arbete med geografiska informationssystem eller individbaserade modeller, samt utmärkta kunskaper i att skriva och kommunicera på engelska och körkort är krav för tjänsten. Meriterande är tidigare erfarenhet av att använda modelleringsmiljön NetLogo och studier av pollinatörer. Personen förväntas även vara organiserad och kunna kommunicera med lantbrukare, biodlare och studenter.

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnes-område och som avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.Huvudkriterierna för utvärdering av kandidater är vetenskapliga färdigheter och potential att bidra till forskningsprojektet.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO).

Instruktioner för ansökan 
Ansökan ska innehålla CV med publikationslista, en kopia av ditt doktorsexamensbevis, ett personligt följebrev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten och hur du kan bidra till forskningsprojektet (max en A4-sida) och namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner (tidigare arbetsgivare/handledare).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-05-01 eller enligt överenskommelse i två år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/408
Kontakt
  • Maj Rundlöf, forskare, +1-612 478 8059, maj.rundlof@biol.lu.se
  • My Geborek, personalsamordnare, +46 46 222 48 53, my.geborek@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-01-31
Sista ansökningsdag 2020-03-08

Tillbaka till lediga jobb