Lunds universitet, Ekonomihögskolan

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Arbetsuppgifter

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning som avses resultera i doktorsexamen. Arbetet innefattar såväl medverkan i forskningsprojekt som framgångsrikt deltagande i forskarutbildningskurser. I begränsad omfattning kan anställningen innehålla viss undervisning eller annan institutionstjänstgöring på ekonomisk-historiska institutionen. Omfattningen av denna tjänstgöring kan maximalt uppgå till 20 procent av full arbetstid.

Doktorandtjänsten är kopplad till forskningsprojektet Kris och omvandling: framväxten av finansialisering och marknadisering i slutet av 1900-talet, som finansieras av Handelsbankens forskningsstiftelse. Doktoranden ska arbeta i detta projekt tillsammans med seniora forskare.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

(Högskoleförordningen 7 kap, 39 §)

Särskild behörighet för respektive ämnes utbildning på forskarnivå framgår av de allmänna studieplanerna, se https://www.lusem.lu.se/study/phd.

Övriga krav

Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.

Bedömningsgrund

Vid tillsättning ska avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, se studieprogram för forskarutbildningen i ekonomisk historia. https://www.lusem.lu.se/study/phd

Bedömningen av förmågan enligt första stycket sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  • Kvalitet och innehåll i den sökandes tidigare arbete, till exempel Masteruppsats
  • Förmåga att aktivt deltaga i institutionens forskningsmiljö.
  • Bedömd förmåga till självständigt vetenskapligt arbete
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation
  • Relevant utbildningsbakgrund
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Projekt

Vilka var de drivande krafter som med början på 1970-talet i grunden omvandlade ekonomier och samhällen i den industrialiserade världen? Med ett komparativt perspektiv undersöker projektet kriserna på 1970-talet och hur dessa beredde marken för nya utvecklingsvägar.

Doktorandens forskning ska inriktas på marknadiseringen, dvs överföringen av produktion och tjänster från offentlig sektor och hushåll till privata företag. Fastän marknadiseringen diskuteras mycket i litteraturen så är förvånansvärt lite känt om dess omfattning, framväxt och fördelning i olika länder. Följaktligen är kunskapen otillräcklig om konsekvenserna för ekonomier och samhällen, samt om hur dessa varierar mellan olika länder.

I syftet att undersöka dessa olika följdverkningar ska den sektoriella fördelningen av marknadiseringen i Europa och USA kartläggas. Marknadiseringen påverkar konventionella ekonomiska mått och dess olikhet mellan länder kan begränsa jämförbarheten hos nationalräkenskaperna, vilket är ett speciellt problem att granska. Marknadiseringen återspeglas i fördelningen av verksamheter mellan marknad, offentlig sektor och hushåll, vilken kan avläsas i företagens organisationsform, som emellertid först från 1990-talet dokumenterats på EU-nivå. På basis av nationella källor är det möjligt att kartlägga dessa förändringar för ett mindre urval länder tillbaka till 1970-talet och analysera dess följder. En aspekt av marknadiseringen och hushållens ekonomiska roll rör arbetsfördelningen mellan könen, vilken fortfarande är otillräckligt beaktad.

Finansialiseringen har utvecklats parallellt med marknadiseringen och genom att projektet förenar forskning inom båda dessa områden skapas en kreativ miljö. Ursprunget i 1970-talets kriser är av både strukturell och ideologisk natur, vilket är föremål för kritisk undersökning i detta projekt.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på fyra år vid heltidsstudier.

Endast den som är antagen till forskarutbildning på forskarnivå får anställas som doktorand.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100 (Högskoleförordningen 5 kap).

Ansökningsförfarande

Anställningen som doktorand söks online: http://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning

Ansökan ska skrivas på engelska.

Till ansökan ska bifogas:

  • Personligt brev där den sökande kort beskriver sig själv och sitt forskningsintresse samt dess relevans för det aktuella projektet.
  • Curriculum Vitae.
  • Betyg och examensbevis.
  • Uppsatser/examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå.
  • I förekommande fall dokumenterade språkkunskaper relevanta för utbildningen på forskarnivå.
  • Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa.

Sökande uppmuntras att ge namn och kontaktuppgifter på maximalt två lärare och/eller forskare, men rekommendationsbrev kommer inte att beaktas i samband med ansökningen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 20200831
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1782
Kontakt
  • Professor Jonas Ljungberg , jonas.ljungberg@ekh.lu, +46 46 222 08 36
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-05-24
Sista ansökningsdag 2020-06-18

Tillbaka till lediga jobb