Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund (IKVL) är en av sex institutioner vid Medicinska fakulteten. Institutionen har ett brett samarbete, såväl inom fakulteten som inom andra enheter vid universitet. IKVL har även ett väl utvecklat samarbete med Skånes universitetssjukhus (SUS) och Region Skåne samt det omgivande samhället och näringslivet. Detta för att främja klinisk och experimentell translationell forskning, utveckling och utbildning.

Inom institutionens avdelningar värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Forskargruppen för bröst- och ovarialcancer
Ovarialcancer upptäcks ofta sent och prognosen är därför dålig. Den relativa 5-årsöverlevnaden är mindre än 50 %, jämfört med >80 % för bröstcancer. Den idag rådande uppfattningen är att det som kallas ovarialcancer i själva verket är olika sjukdomar, med skillnader i var de uppkommer, vilka egenskaper de har och hur de svarar på behandling. För att förbättra överlevnaden i ovarialcancer krävs en bättre förståelse för de mekanismer som ligger bakom uppkomsten av sjukdomen, liksom vilka molekylära egenskaper som påverkar sjukdomsförloppet och behandlingsresponsen. Studierna baseras på vävnadsprover från patienter samt cellinjer. Ökad kunskap om hur ovarialcancer uppstår och vad som orsakar sjukdomsheterogeniteten skulle kunna leda till utveckling av nya, mer effektiva behandlingar.

Forskargruppen söker nu en doktorand för forskarutbildning i doktorandprojekt "Evolution of high-grade serous ovarian cancer: spatial and temporal aspects on tumour initiation and treatment effects". Anställningen är på heltid under fyra år. Föreslaget tillträdesdatum är den 1 november 2020 eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter
Forskarutbildning med translationellt fokus kring gynekologisk cancer. Med användande av kliniskt patientmaterial avses uppkomst av höggradig serös ovarialcancer studeras. Biomarkörer för behandlingsrespons och resistensutveckling kommer att studeras och korreleras med patientrelaterad data (höggradig serös ovarialcancer och serös endometriecancer). Metoder kommer att inkludera DNA/RNA-sekvensering, single cell RNA-sekvensering, digital spatial profiling, immunhistokemi, mm. Projektet kommer att inkludera både laborativt och bioinformatiskt arbete.

Kvalifikationer

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För anställningen krävs:

  • Grundexamen i biomedicin, molekylärbiologi, bioteknik eller motsvarande.
  • Erfarenhet av molekylärbiologiskt, cellbiologiskt och histologiskt arbete.
  • Erfarenhet av cancer-relaterade forskningsprojekt.
  • Viss erfarenhet av bioinformatik och programmering är nödvändigt.

Meriterande för anställning är:

  • Tidigare forskningserfarenhet.
  • Dokumenterad erfarenhet av författande av vetenskapliga artiklar.
  • Erfarenhet av NGS-metoder, inklusive helgenom- och exom-sekvensering samt single cell RNA-sekvensering är särskilt meriterande.

Sökande ska också ha mycket goda kunskaper i engelska - både muntligt och skriftligt.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2011-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/3042
Kontakt
  • Ingrid Hedenfalk/forskargruppschef/huvudhandledare, 046-2220652
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-09-24
Sista ansökningsdag 2020-10-14

Tillbaka till lediga jobb