Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsplats
Medicinsk strålningsfysik är ett ämnesområde som innefattar forskning och undervisning inom joniserande och icke-joniserande strålning, samt dess användning inom medicinska tillämpningar. De stora delområdena är strålterapi, röntgen, nuklearmedicinsk diagnostik och terapi, samt magnetisk resonansbildtagning (MRI). Inom alla områden arbetar man med dosimetri och hälsoaspekter. Forskningsverksamheten är mycket klinisk inriktad och med nära samarbete med sjukhusfysiker, anställda på Region Skåne.

Forskargruppen arbetar inom nuklearmedicinsk fysik med utveckling av olika typer av metoder för både diagnostik och terapi med radioaktiva isotoper. En disputerad forskare söks för att arbeta i ett specifikt projekt med utveckling av metoder för att matematisk simulera och utvärdera nya gammakamerasystem, baserade på CZT (Cadmium Zink Tellurid). Dessa CZT detektorer håller på att ersätta traditionella NaI(Tl) skintillatorer och bygger på halvledarteknik.

En del av projektet innefattar prekliniska terapier med radioaktiva läkemedel där man saknar noggranna metoder för att beräkna stråldosen till normalorgan och tumörer. Under terapi måste upptag och fördelning av radioaktivitet göras på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt. Målet är att utveckla en dosimetrimetod baserat på en handhållen CZT gammakamera för prekliniska tillämpningar. Hög och låg LET radionuklider med olika emissionsspektra kommer att undersökas avseende tids-, energi- och spatial upplösning med olika fantom och teoretiska beräkningar. Korrelation till terapeutiska resultat på individnivå skall göras.

Arbetsuppgifter

  1. Att implementera och utveckla metoder, baserade på en handbaserad CZT gammakamera, för användning inom experimentella studier av olika radiofarmaka. Inom detta delprojekt innefattas inmätning av kamerans för aktuella radionuklider och optimeringsstudier för att göra biokinetiska studier med kameran.

  2. Att utveckla matematiska modeller av laddningstransporten i CZT detektorn och implementera dessa modeller i ett befintligt Monte Carlo program för att möjliggöra studier av kliniska CZT gammakameror. Detta projekt inkluderar också en noggrann validering av metoderna genom jämförelser med experimentella mätningar med olika radionuklider i patientfantom.

  3. Att göra Monte Carlo simuleringar av bildtagning med handkameran av olika musmodeller. Här används då en noggrann matematisk modell av en mus och insamlingsparametrar optimeras.

  4. Att arbeta med att jämföra för olika diagnostiska applikationer för- och nackdelar med CZT system jämfört med traditionella NaI(Tl) scintillationskameror.

  5. En mindre undervisningsdel inom sjukhusfysikerprogrammets delkurs


Krav för anställningen

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Sjukhusfysikerutbildning då arbetet är inriktat mot optimeringsstudier för både kliniska kamerasystem som pre-kliniska och en bred förståelse för ut dessa används är då nödvändig.
  • Mycket goda kunskaper inom programmering. Huvudsakliga programmeringsspråk för forskargruppen är IDL och Fortran.
  • Mycket goda matematiska färdigheter och förmåga att omsätta dessa färdigheter till tillämpbara datorprogram.

Meriterande för anställningen
Väl förtrogen gällande detektorer, och dess egenskaper, för mätning av joniserande strålning.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Tidsbegränsad anställning om ett år med startdatum 15 juli, 2021.
Anställningens omfattning är heltid

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på svenska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En kort introduktion beskrivning av den sökande och dess tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max en sida).
  • Kopia av bevis för att kraven för doktorsexamen är uppfyllda samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-07-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2136
Kontakt
  • Michael Ljungberg, avdelningsföreståndare, +4646173565
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-06-14
Sista ansökningsdag 2021-06-27

Tillbaka till lediga jobb