Lunds universitet, Medicinska fakulteten och LTH

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lunds Tekniska Högskola, LTH, är en teknisk fakultet inom Lunds universitet med forskning av hög internationell klass och stora satsningar på pedagogisk mångfald.

National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS)  är en nationell infrastruktur som främjar forskning inom livsvetenskaperna i Sverige genom att tillhandahålla support, infrastruktur och avancerad utbildning inom bioinformatikområdet. Vi ger projektsupport inom bland annat följande områden genomik, transkriptomik, proteomik, metabolomik och statistik, omikintegration, data management, systemutveckling, datavetenskaplig expertis och mer.

Vi söker nu två nya medarbetare för att stödja svenska forskare i avancerade bioinformatiska projekt. En tjänst kommer att inrättas vid Institutionen för Laboratoriemedicin vid Medicinska fakulteten och en inrättas vid Institutionen för Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola.

De personer som anställs kommer att integreras i ett bioinformatikteam med många möjligheter till utveckling av nya och existerande färdigheter för att hålla sig à jour med nya sekvenserings-teknologier och andra bioinformatiska utmaningar när de uppstår. 

Arbetsuppgifter
Vi letar efter experter som primärt kommer att arbeta med analys av data från nästa generations sekvenseringstekniker (NGS) eller tredje generationens sekvensering (långa sekvenser), men också med andra typer av bioinformatiska analyser. Arbetet innefattar att stödja svenska forskare inom detta område. Projekten man deltar i kommer att variera i komplexitet och kan involvera data från olika organismer, inklusive människa, mus och andra modellorganismer, men också från mindre utforskade organismer. Projekten man kommer att jobba med kommer innefatta, men inte begränsas till, RNAseq, single-cell-transkriptomik, genomik, och andra omiktekniker och integration av dessa. 

Ansvarsområden inkluderar att planera, initiera, utföra och rapportera analyser samt kommunicera med forskargrupper samt hålla sig uppdaterad inom fältet och att ibland engageras i avancerad utbildning av svenska forskare inom bioinformatik. Regelbundna interna möten och internutbildning, samt tid för utveckling av egna färdigheter och lärande från en diversifierad grupp av NBIS-kollegor ger förutsättningar för NBIS-bioinformatikerna att utföra högklassiga bioinformatikanalyser.

Kvalifikationer
Den framgångsrika sökande behöver uppfylla följande krav:

  • PhD inom något av följande områden: bioinformatik, molekylärbiologi, datavetenskap eller ett närgränsande fält. 
  • Erfarenhet av arbete (minst 3 år) med nästa generations sekvenseringsdata eller annan omikdata från högkapacitetsmetoder är ett måste.
  • Erfarenhet av expressionsanalyser och förmågan att genomföra och kritiskt evaluera sådana analyser till en internationellt sett hög standard.
  • God förmåga i ett skriptspråk såsom R eller Python
  • Arbeta effektivt i Linux kommandoradsmiljö
  • Mycket god förmåga att kommunicera på engelska, både i tal och skrift

Du behöver ha förmåga att driva projekt självständigt. NBIS verksamhet är serviceinriktad med mycket samarbete och kommunikation, det är därför viktigt att du har en god kommunikativ förmåga och ha lätt för att samarbeta med andra.

Meriternade för tjänsten är:

  • Erfarenhet av integrativa analyser av omikdata, cancerspecifika analyser, spatialomikanalyser, analyser av single cell-experiment eller helgenomsekvensering.
  • Erfarenhet av tillämpning av multivariat och univariat statistik på omikdata.
  • Erfarenhet av support inom bioinformatik
  • Postdoktoral erfarenhet
  • Dokumenterad kunskap i programmering, maskininlärning och biostatistik

Vi kommer att sätta större vikt vid personliga egenskaper än formella akademiska meriter. Hänsyn kommer också ges till god samarbetsförmåga, driv och oberoende, samt hur bra sökandes erfarenhet och färdigheter kompletterar och stärker NBIS:s nuvarande verksamhet och framtida utveckling.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Övrigt
Anställningarna är tillsvidare på 100%, med startdatum 2021-11-01 eller enligt överenskommelse, provanställning kan komma att tillämpas. 
Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-11-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2305
Kontakt
  • Anna Rignell-Hydbom, Ansvarig chef, +46462220000
  • Jesscia Lindvall, Head of facility/support manager, jessica.lindvall@nbis.se
  • Emelie Falck, HR-representant, 046-2220000
  • Bengt Persson, NBIS Director, bengt.persson@nbis.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-06-29
Sista ansökningsdag 2021-09-12

Tillbaka till lediga jobb