Lunds universitet, Juridiska fakulteten, Juridiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Juridiska fakulteten utlyser en doktorandanställning inom ämnesområdet folkrätt med inriktning mot internationell miljörätt och mänskliga rättigheter. Den nu utlysta anställningen finansieras av stiftelsen Marianne och Marcus Wallenberg och ingår i ett större forskningsprojekt, ”Implementering av den Europeiska Gröna Given genom EU:s taxonomiförordning” Tilltänkta handledare är docent Daria Davitti och universitetslektor Britta Sjöstedt.  

Projektet undersöker hur EU:s enorma satsningar för att tillförsäkra en ekonomisk återhämtning med anledning av den pågående globala pandemin också är hållbara satsningar i linje med den europeiska gröna given och internationell rätt. I den gröna given har EU bl.a. lovat att vara klimatneutralt senast 2050. Som ett led i detta ska alla investeringar från EU enligt den nya taxonomiförordningen genomgå en obligatorisk hållbarhetsscreening. Denna screening ska dels säkerställa att investeringarna ”inte gör betydande skada”, dvs. att de inte bryter mot den internationella miljörättsliga förpliktelsen ’do no significant harm’, dels uppfylla ”minimikrav på socialt skydd och styrning” (eng. ‘minimum social and governance safeguards’). Den nya hållbarhetsscreeningen kommer att få stor betydelse för hur EU:s framtida investeringar görs, men innehållet och tillämpningen av kriterierna för screeningen är fortfarande inte klarlagda. Detta har lett till att det råder en stor osäkerhet och oenighet bland EU:s medlemsstater om vad som ska anses vara hållbara investeringar och således hur screeningen kommer att slå mot olika sektorer.

Det övergripande syftet med projektet är att besvara hur hållbarhetsscreeningens kriterier bör utformas för att ligga i linje med internationell miljörätt och mänskliga rättigheter så att investeringarna som identifieras som ”hållbara” verkligen bidrar till att genomföra EU:s löften i den gröna given. Taxonomiförordningen är det blivande riktmärket för att identifiera hållbar ekonomisk verksamhet inom hela EU och det är av stor vikt att taxonomin är kompatibel med internationell rätt för att uppnå EU:s klimatmål 2030 och klimatneutralitet 2050. Utgångspunkten i internationell rätt kan också skapa en objektiv standard som undviker att medlemsländernas egna nationella agendor urvattnar EU:s förslag om hårdare hållbarhetsscreening.

Det övergripande syftet med projektet är att besvara dels: hur hållbarhetsscreeningens kriterier bör utformas för att ligga i linje med internationell miljörätt och mänskliga rättigheter så att investeringarna som identifieras som ”hållbara” verkligen bidrar till att genomföra EU:s löften i den gröna given; dels att klargöra samspelet mellan EU:s taxonomiförordning och det kommande EU-direktivet Corporate Due Diligence. Doktorandprojektet ska bidra till att förverkliga dessa två huvudsyften.

Arbetsuppgifter

Enligt 5 kap. 2 § Högskoleförordningen (HF) ska den som är anställd som doktorand främst ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Fakultetens forskare och lärare förväntas bidra till en levande forskningsmiljö och fakultetens övriga verksamhet och i huvudsak bedriva arbetet på arbetsplatsen. 

Behörighet

Bara den som antas eller redan antagits till en utbildning på forskarnivå vid en högskola får anställas som doktorand (5 kap. 3 § HF).

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  1. Avlagt en examen på avancerad nivå,
  2. Fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. På något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (7 kap. 39 § HF).

Särskild behörighet har den som genomgått juristutbildningen och avlagt juristexamen/juris kandidatexamen eller motsvarande. Särskild behörighet har också den som kan åberopa annan genomgången utbildning eller särskild yrkeserfarenhet, om utbildningen och/eller yrkeserfarenheten bedöms ge en kompetens i ämnet för utbildningen på forskarnivå, som är likvärdig med juristexamen/juris kandidatexamen i fråga om såväl kunskaper i ämnet för utbildningen på forskarnivå som juridisk allmänbildning av betydelse för samma ämne.

Sökande med svensk juristexamen/juris kandidatexamen ska ha uppnått ett genomsnittligt betyg om Ba på utbildningens obligatoriska kurser. Sökande med annan examen ska i jämförliga delar av utbildningen ha uppnått i huvudsak motsvarande betygsnivå. Endast om särskilda skäl föreligger kan nämnden för utbildningen på forskarnivå medge undantag från detta betygskrav. Sökande ska ha avlagt juristexamen eller motsvarande senast den 16 mars 2022.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i 5 kap. 1-7 §§ HF. Bestämmelser för tillträde till utbildning på forskarnivå återfinns i 7 kap. 34-41 §§ HF.

Vid antagning till utbildning på forskarnivå ska avseende fästas vid förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå (5 kap. 5 § HF, 7 kap. 35,41 §§ HF).

Den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen bedöms med ledning av följande bedömningsgrunder utan inbördes rangordning:

Sökandes allmänna kompetens:

  • Kvalitet och innehåll i tidigare självständiga skriftliga arbeten, såsom examensarbetet
  • Förmåga att aktivt delta i fakultetens forskningsmiljö
  • Relevant utbildningsbakgrund och betyg
  • Relevant arbetslivserfarenhet

Projektbeskrivningens vetenskapliga kvalitet:

  • Förmåga att beskriva och problematisera gällande forskningsläge
  • Tydlighet och logiskt sammanhang i formulering av syfte och forskningsfrågor
  • Stringens i rättslig argumentation och analys
  • Adekvans i val av metod och teori
  • Förmåga till kreativitet och innovation i formuleringen av forskningsfrågor och angreppssätt
  • Språklig begriplighet och formalia

Ansökningsförfarande

Anställningen söks elektroniskt via Lunds universitets sökandeportal.

Ansökan ska innehålla meritförteckning, betygskopior, projektbeskrivning, ett examensarbete eller annat skriftligt arbete, angivande av en eller två referenspersoner (exempelvis chef eller handledare) samt övriga handlingar som sökande önskar belysa för aktuell anställning.

Projektbeskrivningen, som bifogas i en textfil i sökandeportalen, får inte överstiga 15 000 tecken inklusive blanksteg, fotnoter, källförteckning etc (överstigande text beaktas inte) och ska skrivas på engelska språket eller svenska, danska eller norska språket (se Riktlinjer för projektbeskrivning).

Nämnden för utbildningen på forskarnivå kommer att intervjua ett urval av de sökande vid ett personligt möte eller digitalt onsdagen den 18 maj. Besked om vem som kallas till intervju lämnas senast den 21 april. Intervjun tar sin utgångspunkt i ansökan och syftar till att fördjupa nämndens kunskap om den sökande och hennes eller hans förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt 5 kap. 7 § HF.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/268
Kontakt
  • Helena Josefsson, kanslichef, +46462221095
  • Markus Gunneflo, studierektor , +46462221043
  • Daria Davitti, docent, +46462221019
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-02-02
Sista ansökningsdag 2022-03-16

Tillbaka till lediga jobb