Lunds universitet, LTH, Institutionen för energivetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projekt

CESTAP (Competence cEntre in Sustainable Turbine fuels for Aviation and Power) är ett nyetablerat kompetenscentrum med akademiska- och industripartners med avseende att främja produktion och användning av hållbara bränslen för gasturbiner och jetmotorer. Akademiska samarbetspartners och institut inkluderar Lunds Universitet, Luleå Tekniska Universitet och Sveriges forskningsinstitut (RISE). CESTAP finansieras av Energimyndigheten, med bidrag från ett 25-tal industripartners och nämnda akademiska partners.

Hållbar framtida energianvändning kräver en utfasning av fossila bränslen, vilket inom vissa sektorer kan göras med nya tekniker som inte involverar förbränning, framförallt batterier eller bränsleceller. Men inom vissa sektorer som flyg, sjötransport och reservkraftsproduktion kommer förbränning att vara svår att ersätta. Dessa sektorer förlitar sig i stor utsträckning på kontinuerliga förbränningsmotorer som gasturbiner och jetmotorer, och de bidrar för närvarande tillsammans med nära 10% av det globala antropogena CO2-utsläppet.

Vid LTH, tekniska fakulteten vid Lunds universitet, rekryteras nu fem doktorander till projekt relaterade till produktion och användning av hållbara bränslen för flyg och gasturbiner. De framgångsrika kandidaterna kommer att arbeta i dynamiska team med forskare från flera institutioner vid LTH och deltaga i doktorandkurser och aktiviteter tillsammans med doktorander från andra universitet och institut.

Ämnesbeskrivning

Forskningen kommer att genomföras i nära samarbete mellan forskargrupper vid avdelningen för Värmeöverföring vid Institutionen för Energivetenskaper och avdelningen för Förbränningsfysik vid Fysiska Institutionen. Forskargrupperna har ett omfattande samarbete relaterat till strömningsmekanisk (CFD) modellering av förbränning och experimentella förbränningsmodeller.

Både nuvarande och framtida hållbara turbinbränslen, oavsett ursprung, har olika termofysiska och förbränningsegenskaper jämfört med de bränslen som nu används. Dagens turbinmotorer är hårt optimerade för dessa bränsle, och när man överväger hållbara bränslen med andra egenskaper än designbränslena uppstår en rad utmaningar. Dessa utmaningar kan vara av väldigt olika karaktär, allt från frånvaro av stabil flamförankring till termoakustiska instabiliteter och utblåsning, såväl som problem med antändning på hög höjd. Andra problem som kan uppstå kan vara relaterade till materialkompatibilitetsproblem i bränslegrenrörssystemet. För att underlätta användningen av 100% hållbara och prisvärda turbinbränslen måste dessa aspekter inventeras och undersökas.

Målet med detta delprojekt inom CESTAP är att undersöka alternativa bränslemunstycken och brännkammare för att underlätta användningen av bränslen med ett bredare spektrum av specifikationer än vad som för närvarande används. Detta arbete kommer att genomföras både numeriskt och experimentellt i en forskningsmiljö som inkluderar experter på bränsle, förbränningsexperiment och simuleringar, turbinmotorer samt doktorander som arbetar med motorexperiment och motorsimuleringar.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att delta i forskning och utveckling av nya turbinmotorer som underlättar användningen av 100 % hållbara och prisvärda bränslen. Arbetet kommer att omfatta experimentella och beräkningsmässiga undersökningar av alternativa eller nya brännkammare. Det numeriska simuleringsarbetet kommer att omfatta både förenklad/systemmodellering såväl som avancerad CFD-modellering med openFOAM. Arbetet kommer att utföras i ett team av flera seniora forskare och doktorander med expertis inom förbränningsexperiment, förbränningssimuleringar och drift och design av turbinsystem.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet 

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Energivetenskaper uppfyller den som har:

  • minst 90 högskolepoäng med relevans för forskarutbildningsämnet, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet.
  • examen på avancerad nivå inom relevant ämnesområde

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Dokumenterade kunskaper eller erfarenhet av att arbeta med experiment och förbränningsdiagnostik;
  • Dokumenterade kunskaper eller erfarenhet av CFD simuleringar;
  • Dokumenterade kunskaper eller erfarenhet av analys och/eller design av gasturbiner och/eller jetmotorer.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • God förmåga att kommunicera och samarbeta med forskare i andra forskningsfält.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/549
Kontakt
  • Christer Fureby, christer.fureby@energy.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-03-15
Sista ansökningsdag 2022-04-15

Tillbaka till lediga jobb