Lunds universitet, LTH, Institutionen för byggvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för byggnadsmekanik, vid Institutionen för byggvetenskaper, erbjuder en arbetsmiljö med bra sammanhållning och engagerade medarbetare. Vi har ett starkt fokus på god undervisning, ledande forskning och vi har tillgång till utrustning för avancerade datorberäkningar och experimentella mätningar. Du kommer att arbeta i en grupp med forskare som motiveras av att förstå och lösa samhällsutmaningar. Vi drivs av att ta fram ny kunskap som bidrar till att utveckla lösningar till ingenjörsproblem.

En forskarutbildning utgör en möjlighet till att bli expert inom ett forskningsområde och att lära sig god forskningsmetodik, och utgör en grund till en fortsatt karriär inom forskning och utveckling, inom akademin eller industrin.

Ämnesbeskrivning

Den inomvetenskapliga kärnan inom byggnadsmekaniken är strukturmekanik byggd på kontinuummekanikens principer och idealiseringar. Byggnadsmekanik är ett basämne inom bygg- och anläggningsteknik, men tillämpningar finns inom en rad olika konstruktionstekniska områden. Ett centralt tema för byggnadsmekanik är beräkningsmetoder och beräkningsstrategier med inriktning mot datorsimulering inom tillämpad mekanik. Forskningen omfattar även experimentella metoder för verifiering av datormodeller. 

Arbetsuppgifter

Denna utlysning avser forskning inom byggnadsmekanik med tillämpning på träkonstruktioner. Forskningsarbetet innefattar utveckling av beräkningsmetoder och modeller för analys av bärförmåga och styvhet, samt experimentella undersökningar av egenskaper för material, konstruktionselement och förband. Av speciellt intresse är brottmekaniska egenskaper och egenskaper vid skjuvning för lövträslag.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet 

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet byggnadsmekanik uppfyller den som har:

  • minst 90 högskolepoäng med relevans för ämnesområdet, varav minst 75 högskolepoäng på avancerad nivå, inklusive ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng, eller
  • examen på avancerad nivå inom ett relevant ämnesområde. 

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Dessa kan visas genom bilagda handlingar och en eventuell intervju.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkes-erfarenhet.

Bedömningen av förmågan kan delvis komma att utvärderas genom att sökande tilldelas en uppgift som ska genomföras och redovisas.

Övriga meriter:

  • Erfarenhet av utveckling av numeriska beräkningsmodeller för struktur-mekanisk analys. Finita elementmetoden och tillämpningar inom träkonstruktioner är av särskilt intresse.
  • Erfarenhet av experimentella provningar inom forskarutbildningsämnet, speciellt kopplat till praktiskt arbete i laboratoriemiljö och tillämpningar inom träkonstruktioner. 
  • Erfarenhet av undervisning. 
  • Kunskaper i svenska, i tal och skrift, då merparten av avdelningens undervisning sker på svenska. Det aktuella forskningsprojektet innefattar även samarbete med svenska företag och forskningsinstitut där svenska är huvudspråk.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Du ombeds även att svara på urvalsfrågorna.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 15 Augusti 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1164
Kontakt
  • Henrik Danielsson, Universitetslektor, henrik.danielsson@construction.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-04-20
Sista ansökningsdag 2022-05-10

Tillbaka till lediga jobb