Humaniora och teologi, Språk- och litteraturcentrum

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Arbetsplatsbeskrivning

Innehavaren av detta lektorat kommer att tillhöra avdelningen för tyska, som ingår i sektion 4 vid Språk- och litteraturcentrum (SOL) i Lund. Inom denna enhet erbjuds inom grundutbildningen kurser i tyska på olika nivåer från nybörjarkurs upp till kandidatnivå. På masternivå erbjuds i nuläget kurser med litteraturvetenskaplig inriktning, men en språkvetenskaplig inriktning håller på att utvecklas. Forskarutbildning finns, men i nuläget har ämnet ingen aktiv doktorand. Rekrytering pågår dock. 

Inom tyska med språkvetenskaplig inriktning vid Språk- och litteraturcentrum bedrivs forskning i grammatik med tyngdpunkt på kontrastivt relevanta grammatiska fenomen. Bland annat undersöks förhållandet mellan temporal och spatial konceptuell struktur och dess språkliga representation samt nominal aspekt, det senare även inom ramen för översättningsvetenskap. Även annan översättningsvetenskaplig forskning bedrivs, bland annat gällande översättning av verbalkategorier som tempus och particip. Den litteraturvetenskapliga forskningen i ämnet tyska är i huvudsak inriktad mot fiktionsteoretiska och berättarteoretiska frågor, ofta med fokus på diakrona förändringar och fiktionsspecifika berättarsätt, men även intermediala frågeställningar, samt tysk samtidslitteratur.

Arbetsuppgifter

Innehavaren av detta lektorat kommer att arbeta företrädesvis med undervisning, kursutveckling och handledning inom tyska med språkvetenskaplig inriktning på grundutbildningen, men även motsvarande undervisning på avancerad nivå och på doktorandnivå kan bli aktuell. Innehavaren av lektoratet förväntas ha breda och gedigna kunskaper inom tysk språkvetenskap och kunskap och förmåga att undervisa på kurser och handleda uppsatser inom tysk språkvetenskap, inklusive grammatik, översättning, språklig textanalys och språkinlärning. 

En stor del av anställningen utgörs av undervisning inom språkfärdighetskurser (både skriftliga och muntliga) på olika nivåer. I de skriftliga momenten utgör kontrastiv grammatik och lexikologi (svenska – tyska) väsentliga inslag. Även undervisning på översättarutbildningen kan ingå i anställningen. Innehavaren måste därför ha mycket goda kunskaper i både svenska och tyska. Undervisning i språkinlärning inom ämneslärarutbildningen, inom fackspråkliga kurser samt distansundervisning kan också ingå. Viss undervisning på kvällstid kan förekomma. Undervisningen för en universitetslektor i Lund utgör maximalt 70% av heltid. 

Forskningsmässigt förväntas innehavaren av anställningen ha relevanta meriter inom tysk språkvetenskap (särskilt kontrastiv grammatik men även översättningsvetenskap och språkdidaktik är lämpliga forskningsområden). Utöver detta välkomnas annan relevant teoretisk och metodologisk kompetens. En universitetslektor i Lund har minst 20% forskning i sin anställning. 

Innehavaren av anställningen förutsätts delta i möten på avdelningen och sektionen och ta aktiv del i arbetet med att utveckla och kvalitetssäkra ämnet, inklusive dess forskning och forskarutbildning. 

Krav för behörighet

  • avlagd doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll, det vill säga tyska, och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen
  • visad pedagogisk skicklighet 
  • genomgången högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt
  • mycket goda skriftliga och muntliga kunskaper och färdigheter i tyska och svenska
  • dokumenterad och god erfarenhet av undervisning och handledning inom tyska med språkvetenskaplig inriktning på universitetsnivå. 

Bedömningsgrunder

  • graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter samt personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl
  • god nationell och internationell nivå som forskare. Kravet på internationell meritering bedöms med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition
  • god pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder
  • förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen 
  • förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet
  • förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamheten.

Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Särskilt meriterande i fallande ordning

  • dokumenterad tidigare erfarenhet av undervisning i kontrastiv grammatik med inriktning svenska – tyska
  • dokumenterat god samarbetsförmåga och god förmåga att undervisa i arbetslag med flera lärare
  • dokumenterad tidigare erfarenhet av nätbaserad undervisning och utveckling av nätbaserade kurser

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska vara utformad i enlighet med anvisningar som kan hämtas på https://www.ht.lu.se/om-fakulteterna/lediga-anstallningar/anvisningar-for-sokande/. Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att allt har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Lärarförslagsnämnden gör normalt ett urval bland de sökande. Detta urval kan ske i ett eller flera steg och vid behov med hjälp av sakkunniga. De sökande som går vidare till sakkunnigbedömning kan anmodas att inkomma med fysiska exemplar av sina åberopade skrifter inom 14 dagar.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1598
Kontakt
  • Marianna Smaragdi, biträdande prefekt, https://www.sol.lu.se/person/MariannaSmaragdi/
  • Fabian Beijer, sektionsföreståndare, https://www.sol.lu.se/person/FabianBeijer
  • Sofia Kvarnbo, sofia.kvarnbo@kansliht.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-06-21
Sista ansökningsdag 2022-10-13

Tillbaka till lediga jobb