Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Tillsammans med handledare, forskare från andra discipliner och avnämare kommer doktoranden att utveckla scenarier för restaurering av ekologisk komplexitet i fallstudier som är kopplade till befintliga svenska ekoparker. Ekoparker är skogslandskap med höga naturvärden där hållbar skogsproduktion kombineras med bevarande av biologisk mångfald och rekreation.

Ekosystem i hela Europa står inför de dubbla hoten av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Att återställa ekologisk komplexitet – rewilding – kan vara en lösning för att mildra de negativa effekterna genom att återställa naturliga processer så att ekosystemen kan klara klimatförändringar och bevara sin biologiska mångfald. Det europeiska wildE-projektet har som målsättning att bedöma och förbättra potentialen hos klimatsmart, naturbaserad ekologisk restaurering. Projektet studerar länkarna mellan klimat och biologisk mångfald tillsammans med den socio-ekonomiska dimensionen av storskalig restaurering genom att jämföra scenarier för olika markanvändning och åtgärder, bedöma risker och möjligheter kopplade till dessa samt utforska nya vägar för att göra ekologisk restaurering till en socialt och ekonomiskt hållbar lösning för lokala aktörer och samhällen.

Doktoranden i detta projekt kommer att arbeta tvärvetenskapligt tillsammans med forskare från flera discipliner, Sveriges största skogsägare och andra avnämare, för att skapa och utvärdera olika alternativ för återställande av ekologisk komplexitet som kan gynna både biologisk mångfald och sociala värden. Scenarierna kommer att utvärderas med avseende på nyttan för biologisk mångfald, sociala aspekter, samt kostnaden för markägaren.

Doktoranden kommer att använda befintlig och samla in nya biodiversitetsdata som kopplar till pågående naturvårdsåtgärder samt utveckla prediktiva statistiska verktyg baserade på dessa data i kombination med markanvändningsdata, inklusive data från fjärranalys, för att utvärdera framtagna restaureringsscenarier. Doktoranden kommer också att delta i utvärderingen av de sociala nyttorna av scenarier i samarbete med samhällsvetenskapliga forskare. De ekonomiska konsekvenserna kommer att utvärderas tillsammans med skogsägaren. Doktorandprojektet är placerat i en aktiv forskningsmiljö på Biologiska institutionen, Lunds universitet.

Behörighet 
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Biologi uppfyller den som har:

  • har avklarat ett självständigt arbete (t.ex. examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt. 

Övriga krav

  • Mastersexamen i bevarandebiologi, ekologi, miljövetenskap, eller närliggande ämne, inklusive ett examensarbete omfattande minst 30 hp.
  • Dokumenterad kunskap om biodiversitetsvetenskap och/eller bevarandebiologi.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Körkort för bil.

Det är meriterande om kandidaten har:

  • Kunskap om landskapsekologi, samhällsekologi eller bevarandebiologi för organismgrupp av relevans för bevarandefrågor i skogsbruk
  • Kunskap om landskapens, framför allt skogars, vidare värden inklusive ekosystemtjänster
  • Tidigare erfarenhet av statistisk analys av stora dataset inklusive biodiversitetsdata.
  • Kunskap om GIS och fjärranalys.
  • Tala och skriva svenska.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Preliminärt 2023-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/4239
Kontakt
  • Henrik Smith, professor, +46462229379,henrik.smith@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-22
Sista ansökningsdag 2023-01-29

Tillbaka till lediga jobb