Lunds universitet, Institutionen för psykologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för psykologi söker nu en Professor i arbets- och organisationspsykologi.

Ämnesbeskrivning
Institutionens forskning inom arbets- och organisationspsykologi berör teman som stress, hälsa, välbefinnande, kreativitet, mångfald, individuella skillnader, prestation och motivation, urval och rekrytering, samt mobbning. Forskningen bedrivs i nära samverkan med aktörer inom tillämpade områden i näringslivet samt offentliga verksamheter som skola, hälso-och sjukvård, och idrott. Området arbets- och organisationspsykologi är väl representerat inom institutionens utbildningar.

Institutionen för Psykologi har nära samarbeten med andra ämnen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten såsom statsvetenskap, sociologi, genusvetenskap, tjänstevetenskap och socialt arbete. Det finns också väl etablerade samarbeten med Medicinska fakulteten och Lunds Tekniska Högskola. Institutionens forskare har tillgång till omfattande laboratorieresurser och infrastruktur för forskning.

Arbetsuppgifter
I anställningen ingår forskning, samt undervisning och handledning på grund-, avancerad och forskarnivå inom arbets- och organisationspsykologi. En särskilt viktig uppgift är att leda och utveckla forskningen inom avdelningen för arbets- och organisationspsykologi, söka externa bidrag och aktivt bidra till samarbeten både inom fakulteten, Lunds universitet och med externa aktörer

Anställningen innefattar även administration rörande forskning och forskarutbildning, ledningsuppdrag på institutions- och övriga nivåer inom Lunds universitet. Vi förväntar oss att professorn aktivt deltar i institutionens dagliga arbete.

Behörighet/kvalifikationer
Behörig att anställas är den som har doktorsexamen i psykologi och visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet inom området arbets- och organisationspsykologi i enlighet med kraven för anställning som professor (Högskoleförordningen 4 kap 3 §).

Sökande ska tydligt kunna dokumentera aktuella och internationellt framstående akademiska meriter inkluderande forskning såväl som ledning av forskningsprojekt och undervisning inom området arbets- och organisationspsykologi. Sökande skall ha dokumenterad erfarenhet av undervisning på grund-, avancerad och forskarnivå och ha omfattande erfarenhet av att handleda doktorander. Den sökande ska ha genomgått minst fem veckors högskolepedagogisk utbildning eller ha motsvarande kunskaper som inhämtats på annat sätt.

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. Detta omfattar särskilt färdigheter i kommunikation, samarbete och ledarskap.

Bedömningsgrunder
Vi söker efter en person med ett framtidsorienterat forskningsprogram som präglas av excellens och nytänkande. Av stor betydelse är att den sökande har etablerat sig som självständig forskare på internationell nivå genom att ha: (1) publicerat i internationellt framstående tidskrifter och förlag i enlighet med rådande forskningstraditioner, (2) erhållit forskningsanslag som huvudsökande i konkurrens med andra forskare, (3) dokumenterad förmåga att planera och leda vetenskaplig verksamhet, liksom att etablera och leda starka forskningsmiljöer samt (4) dokumenterat nationellt och internationellt forskningssamarbete.

De sökande kommer att bedömas på dokumenterade erfarenheter av doktorandhandledning och insatser för att stödja yngre forskares utveckling mot självständighet.

Kandidaterna till anställningen kommer även att bedömas i relation till deras pedagogiska meriter och färdigheter. Detta innefattar en värdering av deras förmåga att utveckla och leda pedagogiska aktiviteter och kurser inom arbets- och organisationspsykologi, samt av förmågan att bedriva undervisning och skapa förutsättningar för lärande med hjälp av olika pedagogiska metoder.  

Helhetsbedömningen skall ta hänsyn till bredden i de arbetsuppgifter som ligger inom anställningens område. Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som av den vetenskapliga och särskild vikt skall läggas vid kvalitet i prövningen av skicklighet. En sökande med ett kvantitativt försteg skall inte automatiskt bedömas som mer lämplig än en sökande med excellenta men mer kvantitativt begränsade meriter.

De sökande kommer även att bedömas på sina meriter avseende akademiskt ledarskap och förmåga till samverkan med det omgivande samhället. Dokumenterad erfarenhet av att som forskare eller akademisk ledare ha arbetat med frågor som berör mångfald och genusperspektiv är meriterande.

Undervisning förekommer på svenska och engelska. En sökande med annat modersmål än svenska som accepterar anställningen förväntas därför inom två år ha förvärvat tillräckliga kunskaper i svenska språket (tal och skrift) för att kunna undervisa på svenska, samt kunna delta aktivt i administrativa och andra relevanta verksamheter som bedrivs på svenska.

Vid lika eller nästan lika meriter kommer positiv särbehandling av underrepresenterat kön tillämpas vid tillsättningen.

Ansökan
Ansökan ska vara utformad i enlighet med Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar som kan hämtas på https://www.sam.lu.se/internt/sites/sam.lu.se.internt/files/anvisningar-ansokan-till-lararanstallning-och-ansokan-om-befordran-sve1.pdf

Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med ledigkungörelse och anvisningar samt att allt är inskannat och universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen Varbi.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/512
Kontakt
  • Sofia Bunke, Prefekt, sofia.bunke@psy.lu.se
  • Anders Kirchner, HR, anders.kirchner@sam.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-05-17
Sista ansökningsdag 2023-10-31

Tillbaka till lediga jobb