Lunds universitet, LTH, Institutionen för bygg- och miljöteknologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Inom institutionen för bygg- och miljöteknologi finns flera avdelningar som bedriver forskning och undervisning kring samhällets behov av infrastruktur och byggande. Som en del i denna verksamhet ingår även hänsyn till säkerhetsaspekter och utveckling av metoder för att hantera risker i samhället. Bredden på en sådan säkerhetsrelaterad forskning sträcker sig från att säkerställa att byggnader utformas på ett tillfredsställande sätt avseende bland annat bärförmåga och inomhusklimat till säkerhet vid olyckor och bränder. Verksamheten är inte begränsad till enbart den bebyggda miljön utan omfattar även andra olyckstyper som jordskred, naturkatastrofer och skogsbränder. Forskning och utbildning handlar då om att förstå de fenomen som orsakar olyckor och att utveckla metoder för att kunna hantera dem.

Verksamheten bedrivs oftast i mindre forskargrupper kopplade till ett visst ämnesområde. Men arbetet präglas också av en tvärvetenskaplig verksamhet inom både forskning och undervisning. Vid avdelningen för brandteknik bedrivs brand- och säkerhetsrelaterad forskning och gruppen består av ett 20-tal forskare och administrativ personal. De flesta har sin arbetsplats i Lund, men en del personal har sin arbetsplats på annan ort.

Arbetsmiljön präglas av engagemang, samarbete, kreativitet och eget ansvar. Det är ett stimulerande arbete med varierande arbetsuppgifter, varför det finns goda möjligheter till professionell utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Forskningsassistenten kommer att vara inblandad i det EU-finansierade WUITIPS-projektet. Detta är ett internationellt forskningsprojekt som leds av Polytechnic University of Catalunya (Spanien) och även inkluderar Efectis (Frankrike), Diputació de Girona (Spanien), Lunds universitet (Sverige) och Entente pour la forêt méditerranéenne (Frankrike). Arbetsuppgifterna ingår i den del som handlar om människors sårbarhet och behov av skydd och inkluderar att utveckla strategier och rekommendationer avseende skyddet av personer vid skogsbränder i turistområden.

Forskningsassistenten kommer att arbeta med bland annat följande uppgifter:

 • Karakterisa beteendeprofiler av turister, d.v.s. bedöma hur de skiljer sig från den bofasta befolkningen?
 • Undersöka människors beteenden vid tidigare incidenter i turistområden, särskilt med fokus på fallstudier i Frankrike.
 • Utforma en konceptuell modell för människors beteenden vid bränder i turistområden.
 • Utvärdera och använda befintliga simuleringsverktyg för utrymning vid skogsbränder.
 • Utveckla riktlinjer för skydd av personer i de aktuella miljöerna.

Arbetet inkluderar fallstudier som utförs i gränsregionen mellan Frankrike och Spanien i samarbete med de parter som finns där.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • examen på universitetsnivå inom området brandteknik eller antagen till sådan utbildning eller motsvarande
 • mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift
 • goda kunskaper i franska i tal och skrift
 • goda kunskaper i att använda MS Office eller motsvarande

Meriterande för anställningen är:

 • kunskaper inom området människors beteende vid brand
 • erfarenhet av att vistas i en internationell miljö, t ex genom internationella studier eller motsvarande

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad särskild visstidsanställning maximalt fyra månader på heltid. Tillträde sker efter överenskommelse, dock senast den 1 juli 2023. Intervjuer kommer att genomföras för att få ytterligare kännedom om den sökande. Intervjuer kan göras på plats i Lund eller via Zoom. Kontaktperson för anställningen är Dr Enrico Ronchi vid avdelningen för brandteknik, enrico.ronchi@brand.lth.se.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska/bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska/bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund/Skåne/Lunds tekniska högskola
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/657
Kontakt
 • Håkan Frantzich, +46462229591
 • Enrico Ronchi , enrico.ronchi@brand.lth.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-17
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Tillbaka till lediga jobb