Lunds universitet, LTH

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för kemiteknik är nyskapande inom separationsteknik och reaktionsteknik och är en del av Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE). Vår verksamhet har tydlig koppling till Agenda 2030 genom forskningens fokus på energi- och kostnadseffektiva processer.
Samarbeten med industri och andra forskargrupper både i och utanför Sverige är en viktig del av vår strategi.
Våra studenter och anställda upplever en trevlig och inkluderande miljö på avdelningen.

Beskrivning av arbetsplatsen

Anställningen är en del i institutionens forskningsverksamhet inom avloppshantering och rening från näringsämnen. Verksamheten sker både experimentellt i olika skalor och teoretiskt med inslag av modellering, och bygger på nära samarbete med avloppsreningsverk och industrier.

Anställningen kommer att vara på Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap, avdelningen för Kemiteknik med placeringsort Sundsvall med en del obligatoriska moment i Lund. Läs mer om institutionen här och om Avdelningen Kemiteknik här.

Ämnesbeskrivning

Vattenförsörjnings- och avloppsteknik bygger på baskunskaper i hydrologi, hydraulik, mikrobiologi, matematik och kemi. Inom ämnet bedrivs forskning i form av experimentella studier i laboratorie-, pilot- och industriskala, modellering och simulering av tekniska processer, processdesign och systemanalys.

Inom ämnet studeras avskiljning av näringsämnen och mikroföroreningar, slambehandling, separationsteknik, infrastruktur och tekniska processer för rening av dricks-, dag- och avloppsvatten.

Många reningsverk i norra Sverige står inför stora utmaningar med förväntade kvävereningskrav, nya mål om klimatneutralitet och avskiljning av mikroföroreningar samt ökande anslutning genom den industrialisering som pågår. Tillgången till fällningskemikalier som används för fosforrening idag är dessutom osäker framöver. Vidare är de låga vattentemperaturer som tidvis föreligger i norra Sverige en speciell utmaning att beakta för biologiska reningsprocesser och avloppsreningsverk i norra Sverige kan behöva byggas om från grunden inom de närmaste åren för att möta dessa utmaningar. I samband med dessa om- och nybyggnationer finns en möjlighet att välja effektiva och resurssnåla processlösningar som minskar kemikalieberoendet, minimerar klimatpåverkan och ökar möjligheterna till näringsåtervinning.

Doktorandprojektet kommer att genomföras inom projektet ”Resurseffektiv rening av avloppsvatten från näringsämnen i kallt klimat” som till största delen finansieras av Formas. Finansieringen täcker doktorandsanställning, byggnation och hyra av pilotanläggningar, förbrukningsmaterial och allt annat som behövs för genomförande av ett lyckat doktorandsprojekt. Projektgruppen består bland annat av LTH, IVL Svenska Miljöinstitutet och fem VA-organisationer från Norrland. Pilotförsök kommer att genomföras på ett av MittSverige Vatten & Avfalls reningsverk i Sundsvall vilket förutsätter att doktoranden bor i närheten av Sundsvall under hela forskarutbildningsperioden. Doktoranden kommer i dagligt arbete interagera med MittSverige Vatten & Avfalls personal och arbeta i reningsverkets lokaler eller på MittSverige Vatten & Avfalls kontor. Den akademiska handledaren för doktoranden kommer vara Karin Jönsson från LTH som kompletteras med biträdande handledare Andriy Malovanyy från IVL Svenska Miljöinstitutet och Malin Tuvesson MittSverige Vatten och Avfall. Resor till Lund för deltagande i kurser och andra aktiviteter ingår i tjänsten. Reskostnader till och boende på andra orter än Sundsvall i det mån det behövs för att fullfölja krav i forskarutbildningen finansieras av projektet.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. Som doktorand kommer du att arbeta experimentellt i en pilotanläggning placerad i Sundsvall och huvuddelen av arbetet kommer att genomföras i pilotskala. Den processlösning som kommer att studeras i projektet består av biologisk rening av fosfor och kväve i en process med suspenderade bärare (så kallad MBBR-teknik) kompletterad med hydrolys av primärslam för produktion av intern kolkälla. Syftet med det experimentella arbetet är att det ska utgöra grunden för utformning av en resurseffektiv vattenreningsprocess med så låg klimatpåverkan som möjligt, anpassad efter norrländska förhållanden med periodvis kalla vattentemperaturer. I arbetet ingår utprövning av tekniska lösningar för behandling av primärslam för VFA-produktion och biologisk rening av avloppsvatten från kväve och fosfor, eventuell modellering av dessa processer samt optimering för minskning av resursförbrukning och minskade utsläpp av lustgas.

I arbetsuppgifterna kommer det att ingå viss del praktiskt arbete med drift och skötsel av pilotanläggningar och genomförande av satsvisa försök i labbskala. Som doktorand förväntas du även presentera ditt arbete såväl muntligt som skriftligt i akademiska sammanhang samt för intressenter i branschen.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Vattenförsörjnings- och avloppsteknik uppfyller den som har:

ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Erfarenhet av arbete inom avloppsvattenrening gärna med avseende på avskiljning av näringsämnen. Erfarenhet av drift av pilotanläggningar. Dokumenterad erfarenhet av kvalificerat arbete eller annan relevant kompetens avseende experimentellt arbete. Kunskaper i svenska (skriftligt och muntligt) är meriterande. Körkort (B) är meriterande

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.
Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. 

Övrigt
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad. Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Placeringsort: Sundsvall

Så här söker du
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!


Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2024-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3850
Kontakt
  • Karin Jönsson, Universitetslektor, karin.jonsson@chemeng.lth.se+46462228607
  • Mia Hedin, HR Admin, mia.hedin@food.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-12-20
Sista ansökningsdag 2024-01-28

Tillbaka till lediga jobb