Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Doktorandtjänsten är knuten till avdelningen för fasta tillståndets fysik vid fysiska institutionen, där omfattande forskning bedrivs centrerad kring olika aspekter av nanofysik, alltifrån materialvetenskap till bio- och kvantfysik till olika tillämpningar. Avdelningen är en central del av NanoLund, som är Lunds Universitets stora tvärvetenskapliga forskningscenter kring nanovetenskap och nanoteknik. Till avdelningen hör Lund Nano Lab, en central och gemensam facilitet för framställning av material och komponenter på nanoskalan. Avdelningen har även ett starkt engagemang i grundutbildningen, inte minst inom civilingenjörsprogrammet “Teknisk Nanovetenskap” vid LTH.

I över tio år har vår forskning kring endimensionella halvledarstrukturer, kallade nanotrådar (nanowires), legat i den internationella frontlinjen. Hittills har vår tyngdpunkt inom denna forskning legat inom tre områden: framställning av nanotrådar med epitaxi, grundläggande fysikaliska egenskaper studerade med transportfysik och optisk fysik, samt tillämpningar inom elektronik, optoelektronik och energisystem. Speciellt har nanotrådar med egenskaper för solceller studerats och nyligen har ett genombrott gjorts då tandemfunktionalitet i enkla fotovoltaiska trådar för första gången syntetiserats och karakteriserats. Trådarna har även identifierats som lovande för rymdapplikationer. I projektet som ingår som del i ett stort europeiskt samarbete kommer nanotrådsolcellerna utvecklas med avseende på just detta.

För mer information se Avdelningen för fasta tillståndets fysik och Nanovetenskap

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Projektets fokus är att, med utgångspunkt i grundläggande materialfysik vidareutveckla och förbättra syntes, processning och karakterisering av nanotrådsbaserade tandemsolceller. Trippelbandgapstrådar har nyligen demonstrerats och nu är utmaningen att realisera fungerande solceller som täcker kvadratcentimeter stora ytor och har hög verkningsgrad. Modellering visar att strukturen nu erhållen kan uppnå 47 % verkningsgrad vilket står kvar att visa. Nanotrådarna kan användas för flexibla supertunna solceller vilket kommer att studeras och utvecklas.

Du kommer att använda metalorganisk gasfasepitaxi, elektronmikroskopi, elektro-optisk karakterisering, litografi, atomlagerdeponering, och andra renrumsmetoder för tillverkning och karakterisering av nanotrådssolcellerna. Du kommer att bidra till ett EU beviljat forskningsprojekt för att etablera nanotrådssolceller i rymden och delta i regelbundna möte med andra internationella projektdeltagare som är beroende av våra prover för deras utveckling.

Den forskarstuderande förväntas att arbeta självständigt såväl som i nära samarbete med andra forskare knutna till projektet. 

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift..

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet. 

Önskvärda meriter: 

  • Att snabbt kunna tillgodogöra sig nya tekniker och kunskaper är meriterande.
  • Grundexamen bör inkludera kurser inom fasta tillståndets fysik, materialvetenskap och materialanalys. Forskningen är dessutom i stor utsträckning tvärvetenskaplig, varför en bred kompetens och erfarenhet inom relevanta områden av fysik, kemi, materialvetenskap och nanovetenskap är av värde. 
  • Förmåga att arbeta laborativt kommer att vara väsentlig och erfarenhet av experimentellt arbete inom renrum, kristallodling och materialanalys är meriterande.
  • Kunskaper i Svenska är meriterande.

 Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. An-sökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning om arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Sökanden ombeds i denna rekrytering att svara på urvalsfrågor.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1573
Kontakt
  • Magnus T Borgström, Magnus.borgstrom@ftf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-20
Sista ansökningsdag 2024-07-01
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb