Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Samhällsvetenskapliga fakultetens nyinrättade metodcentrum söker minst en forskningsingenjör för en tidsbegränsad anställning.

Beskrivning av arbetsplatsen

Vid metodcentrum arbetar vi med tillämpning och utveckling av samhällsvetenskapliga forskningsmetoder. Vi uppmuntrar och växer genom tvärvetenskapligt utbyte och samarbete. Samhällsvetenskapligt metodcentrum är organiserat som en paraplyorganisation och bygger på fyra områden: Kvalitativa metoder; Experimentella metoder; Computational Social Science, samt Skill School (https://www.sam.lu.se/forskning/samhallsvetenskapligt-metodcentrum)

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att anställda får särskilda förmåner, generös semester och ett fördelaktigt tjänstepensionssystem. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss via länken Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som forskningsingenjör hos oss kommer du att utgöra ett stöd för fakultetens forskare som antingen har pågående forskningsprojekt där relevanta metoder ingår, eller är intresserade av att vidga sina metodkompetenser inom metodcentrums olika delar. Du kommer att vara placerad på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek i Lund, som utgör ett nav för de stödfunktioner som arbetar med verksamhetsnära stöd till forskning och utbildning.

Arbetsuppgifterna är varierande då de innebär att stödja pågående forskning inom flera olika pågående forskningsprojekt. Visst fokus kommer att vara på ett pågående projekt vid Centre for Sustainability Studies (LUCSUS) som syftar till att analysera maktförhållanden inom världens jordbruk och livsmedelssystem (ERC projektet ”PERENNIAL”). Centralt för arbetsuppgifterna är att bidra till att kombinera samhällsvetenskaplig teori med kvantitativa data och analysmetoder. Du kommer också att medverka i olika utbildningsinsatser, som kurser eller workshopar riktade till forskare, inom kvantitativa analysmetoder och datahantering. Dessa kan komma att hållas tillsammans med olika kollegor vid fakulteten.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Samhällsvetenskaplig utbildning på mastersnivå med en tydlig kvantitativ profil, alternativt samhällsvetenskaplig utbildning på mastersnivå kombinerat med utbildning inom kvantitativa metoder från t.ex. matematik, systemvetenskap eller datalogi.
 • Goda färdigheter att använda kvantitativa analysverktyg inom någon eller några av följande metoder; statistiska metoder, geoinformatik (inklusive spatiell ekonometri), AI metoder (t.ex. NLP och Topic Modelling), visualiseringsmetoder, samt maskininlärning och datainsamling online (experiment, surveys).
 • God förmåga att utrycka sig på engelska i tal och skrift.

Du behöver ha utmärkt förmåga att arbeta i team och vara mål- och resultatorienterad. Arbetet ställer också krav på att du har en problemlösande analytisk förmåga och kan arbeta självständigt, strukturerat och noggrant. Även intresse och förmåga att lära dig och tillämpa nya metoder och arbetssätt är ett krav. Du har även ha en hög grad av integritet, motivation och flexibilitet i arbetet. 

Meriterande för anställningen är:

 • Goda programmeringskunskaper (t.ex. R och/eller Python).

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad under ett år och avser 100 % av heltid. Önskat tillträde är den 1 september 2024 eller enligt överenskommelse.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla CV och ett personligt brev där du motiverar ditt intresse för anställningen och på vilket sätt den matchar dina meriter. Mastersuppsats inom relevant ämnesområde ska bifogas. Ansökan ska även innehålla examensbevis eller motsvarande samt eventuella andra handlingar som du vill åberopa (kopior av betygsutdrag, uppgifter om referenspersoner, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1889
Kontakt
 • Professor Robert Klemmensen (metodcentrum), robert.klemmensen@svet.lu.se
 • Professor Åsa Lundqvist (metodcentrum), asa.lundqvist@soc.lu.se
 • Professor Lennart Olsson (LUCSUS, PI), lennart.olsson@lucsus.lu.se
 • Bibliotekschef Maria Ohlsson (Sambib), maria.ohlsson@sambib.lu.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-06-02
Sista ansökningsdag 2024-06-24

Tillbaka till lediga jobb