Lunds universitet, LTH, Inst för teknik och samhälle

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Institutionen för Teknik och samhälle består av drygt 80 anställda inklusive seniora forskare, doktorander och administrativ personal. Socioekonomiska teknikstudier (SoeTech) är en multidisciplinär forskargrupp som bedriver forskning med inriktning mot sociala och ekonomiska konsekvenser av teknikdriven strukturomvandling på samhällsnivå. Den här doktorandtjänsten är del av ett femårigt forskningsprojekt finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Projektet handlar om hur digitalisering påverkar näringslivs- och marknadsstruktur och i synnerhet ekonomisk analys av cybersäkerhetsfrågor.

Ämnesbeskrivning

Teknik och samhälle är ett forskarutbildningsämne som omfattar multidisciplinär och interdisciplinär forskning om teknikens roll och påverkan på olika delar av samhället. Den forskning som bedrivs inom SoeTech grundar sig framförallt i ekonomisk analys och inbegriper i dagsläget ekonomi, ekonomisk geografi, sociologi, statsvetenskap och ekonomisk historia.

Doktorandtjänsten är en del av ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om cybersäkerhetsekonomi, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Förutom SoeTech-forskare ingår forskare inom teknik och psykologi från Rise Research Institutes of Sweden respektive Uppsala universitet, samt en doktorand i psykologi vid Uppsala universitet.

Forskningsarbetet kopplat till doktorandtjänsten kommer främst att handla om hur digitalisering påverkar näringslivs- och marknadsstruktur samt ekonomisk analys av tekniska ömsesidiga beroenden mellan företag och cybersäkerhetsfrågor. Detta görs främst genom kvantitativ analys av data som samlats in för detta projekt om bland annat användningen av molntjänster, investeringar i digital transformation och cybersäkerhetsåtgärder i svenska företag.

Arbetsuppgifter

Doktoranders huvudsakliga arbetsuppgifter är att ägna sig åt sina forskningsstudier vilka inbegriper deltagande i nämnda forskningsprojekt, forskarutbildningskurser och gemensamma forskningsaktiviteter inom SoeTech. Arbetsuppgifterna kan även omfatta undervisning och andra institutionsuppgifter (högst 20 %).

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet Teknik och samhälle uppfyller den som har:

  • 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet.

Övriga krav:

  • Mycket god muntlig och skriftlig förmåga på engelska och svenska, vilket krävs för att all dokumentation är på svenska.
  • Erfarenhet av kvantitativ analys inom ekonomi eller närliggande område.
  • God förmåga att arbeta både självständigt och med andra för att publicera vetenskapliga artiklar som spänner över flera discipliner.

Bedömningskriterier

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Vi ser det som meriterande om du har:

  • Masterexamen inom ekonomi och/eller datavetenskap eller närliggande område.
  • Erfarenhet av att delta i samhällsdebatten.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Start 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse.

Instruktioner om hur du ansöker

Ansökan ska skrivas på svenska och innehålla ett följebrev som anger varför du är intresserad av tjänsten och på vilket sätt forskningsprojektet motsvarar dina intressen och utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV och examensbevis eller motsvarande, samt andra dokument som du önskar inkludera i processen (examensarbete, betygsutskrifter, kontaktuppgifter till dina referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 januari eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2596
Kontakt
  • Joakim Wernberg, adj lektor, joakim.wernberg@lth.lu.se
  • Astrid Byrman, HR-administratör, astrid.byrman@miljo.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-09-19
Sista ansökningsdag 2024-11-11

Tillbaka till lediga jobb