Lunds universitet, LTH, Inst. för processteknik och tillämpad biovetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för kemiteknik är nyskapande inom separationsteknik och reaktionsteknik och är en del av Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE). Vår verksamhet har tydlig koppling till Agenda 2030 genom forskningens fokus på energi- och kostnadseffektiva processer.
Samarbeten med industri och andra forskargrupper både i och utanför Sverige är en viktig del av vår strategi.
Våra studenter och anställda upplever en trevlig och inkluderande miljö på avdelningen.

Beskrivning av arbetsplatsen

Avdelningen för kemiteknik vid Lunds universitet är en livlig och samarbetsinriktad miljö belägen vid Kemicentrum, ett av de största centra för utbildning och forskning inom kemi i Norden. Vår avdelning består av cirka 65 kollegor, inklusive forskare, doktorander och administrativ personal.

Denna position kommer att vara en del av Katalysgruppen, ledd av biträdande professor Sara Blomberg, och Bioraffinaderigruppen, ledd av professor Ola Wallberg. Båda grupperna är integrerade delar av forskningscentret CESTAP, som inkluderar flera avdelningar vid LTH, RISE och många företag.

På vår avdelning strävar vi efter att skapa en positiv arbetsmiljö genom öppen kommunikation, regelbundna säkerhetsronder och kontinuerliga professionella utvecklingsmöjligheter. Vi erbjuder en bred expertis inom områden som biomassa-fraktionering, separationsprocesser och katalys, vilket ger en stimulerande och stödjande atmosfär för nya medarbetare.

Våra nuvarande projekt fokuserar på hållbara kemiska processer och övergången från fossilbaserad till biobaserad produktion.

Särskild ämnesbeskrivning

Den kemiska stabiliteten hos ett bränsle som används i kritiska tillämpningar (t.ex. flyg) är en av de viktigaste egenskaperna för att säkerställa en säker funktion. Samtidigt är kraven på lagringstid upp till 50 år inom kraftgenereringsindustrin.

Denna postdoktorala position fokuserar på att utvärdera bränslestabiliteten och lagringskapaciteten hos biobaserade flyg- och kraftgenereringsbränslen som utvecklats och utvärderats inom kompetenscentret CESTAP. Arbetet kommer att vara en del av CESTAP WP 4, som handlar om materialvetenskap. Material som används inom bränsleinfrastrukturen påverkar bränslet, och vice versa.

Målet är att identifiera och förstå de kemiska reaktioner som orsakar nedbrytning av biobränslen under lagring, hur de kemiska reaktionerna kan analyseras och hur nedbrytningsprocesserna kan hämmas eller bromsas. Detta inkluderar att undersöka hur lagringsförhållanden, produktionsprocesser, tillsatser och materialexponering påverkar bränslets stabilitet.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna i en postdoktoral tjänst är att bedriva forskning. Du kommer att vara ansvarig för att designa och underhålla laboratorieuppställningar för stabilitetstester och tillhörande analytiska metoder samt utvärdera och rapportera resultaten från stabilitetsstudierna. Undervisning kan också ingå, men upp till högst 20% av arbetstiden. Tjänsten inkluderar möjligheten till tre veckors utbildning i högre utbildning och lärande. Syftet med tjänsten är att utveckla självständigheten som forskare och skapa möjligheter för vidare utveckling.

Detaljerad beskrivning av arbetsuppgifterna:

  • Forskning inom ämnesområdet
  • Undervisning på grundläggande och avancerad nivå
  • Handledning av examensarbeten och doktorander
  • Samarbete med industrin och det bredare samhället
  • Hälpa till med att ansöka om ytterligare finansiering av forskningen
  • Administration relaterad till de ovan nämnda arbetsuppgifterna

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Du har en doktorsexamen i antingen kemiteknik, analytisk kemi eller organisk kemi och ett stort intresse för att delta i utvecklingen av flygbränslen baserade på icke-fossila råmaterial. Du kommer att arbeta i ett kompetenscentrum som täcker alla aspekter av utveckling och utvärdering av biobaserade flygbränslen och behöver ha en bred förståelse för andra ingenjörsämnen som är relevanta.

Övriga krav (ex.):

  • Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
  • Dokumenterad förmåga att utveckla analytiska metoder (fysiska eller kemiska).
  • Förmåga att arbeta självständigt och i team med olika utbildningsbakgrunder.
  • Doktorsexamen i kemiteknik, analytisk kemi eller organisk kemi. 

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • Doktorsexamen i kemiteknik, analytisk kemi eller organisk kemi.
  • God förmåga att utveckla och bedriva högkvalitativ forskning.
  • Erfarenhet av flera av de analytiska metoder som kommer att användas, såsom GC, MS, IR, DCS, ICP-OES bland andra.
  • Dokumenterad förmåga att utveckla analytiska metoder (fysiska eller kemiska).
  • Erfarenhet av att utveckla experimentell metodik.
  • Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
  • Undervisningsförmåga.

Övriga meriter:

Erfarenhet från tvärvetenskapliga forskningsmiljöer

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss

Övrigt 

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”. 

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska och bör innehålla CV inkl publikationslista, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina forskningsmeriter. Ansökan ska även innehålla kopia av doktorsexamen eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde senast 2025-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3448
Kontakt
  • Professor Ola Wallberg, +46462224641, ola.wallberg@chemeng.lth.se
  • HR Admin. Mia Hedin, mia.hedin@ple.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-02
Sista ansökningsdag 2024-12-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb