Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetet kommer att utföras vid avdelningen för Bioteknik på Kemicentrum, LTH, Lunds Universitet, i samarbete med Institutionen för Livsmedelsteknik och företaget Enza Biotech AB. Avdelningen för bioteknik består för närvarande av omkring 45 forskare och lärare. Forskningen som bedrivs är inriktad mot olika aspekter av bioteknik, såsom miljö, analytisk, livsmedel, medicinsk och industriell bioteknik. Avdelningen ger kurser framförallt på civilingenjörsprogrammet i Bioteknik och på det internationella mastersprogrammet i Bioteknik.

Ämnesbeskrivning
Bioteknik är av central betydelse för omställningen mot ett hållbart samhälle.  I forskarutbildningsämnet bioteknik, utvecklas och utnyttjas mikroorganismer eller komponenter av dessa för att nå tekniskt användbara mål med miljömässigt hållbara metoder. Speciella tillämpningsområden är miljöbioteknik, industriell bioteknik och bioteknik för hälsa.
För mer information om ämnesbeskrivning, se allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i bioteknik på LTHs hemsida. 

Arbetsuppgifter
Forskningen i det aktuella fallet, kommer huvudsakligen att utföras inom det av FORMAS finansierade forskningsprojektet “Sustainable enzymatic production of chemicals through novel concept of particle stabilized emulsions”. Målet med detta projekt är att utveckla ny bioprocessteknik för enzymatiska processer med substrat/produkter med låg vattenlöslighet. Forskningen inriktar sig på användning av enzymer i fri och immobiliserad form i både vatten och icke-konventionell media, där koncept som t.ex. vattenaktivitetskontroll och immobilisering är viktiga. Utveckling av ny bioprocessteknik baseras på bildandet av Pickeringemulsioner, reaktordesign och konstruktion av instrument för övervakning och kontroll av processen.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet uppfyller den som har

  • minst 30 högskolepoäng inom ämnesområdet biovetenskap, varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå samt ett fördjupningsarbete på 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen, magisterexamen eller annan examen på jämförbar avancerad nivå med inslag av tillämpade biovetenskaper.

Övriga krav:

  • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift
  • God teoretisk och praktisk kunskap inom bioteknik, speciellt inom delområdena enzymteknologi och bioprocessteknik.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan enligt första stycket sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Dessa kan visas genom bilagda handlingar och en eventuell intervju.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Relevanta erfarenheter inom reaktordesign, vattenaktivitetskontroll och konstruktion av instrument för processövervakning och styrning.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc).

Du ombeds även svara på urvalsfrågorna. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/144
Kontakt
  • Carl Grey, Avd. för Bioteknik, +46462228735, carl.grey@biotek.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2021-02-05
Sista ansökningsdag 2021-02-25

Tillbaka till lediga jobb