Lund University, Faculty of Medicine, Department of Clinical Sciences, Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskarskolan

Agenda 2030 är det ramverk för hållbar utveckling som världens länder har skrivit på för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter, lösa klimatkrisen, främja fred och rättvisa och mycket mer.

Vi välkomnar nu sökanden till forskarskolan från olika ämnesbakgrunder som vill ta en aktiv roll i forskningen kring Agenda 2030. Forskarskolan Agenda 2030 ger dig en unik möjlighet att få ett tvärvetenskapligt perspektiv på globala utmaningar, bidra till aktuell forskning och samtidigt fördjupa dina ämneskunskaper.

Forskarskolan har doktorander anslutna till universitetets alla fakulteter. Du kommer att tillhöra en ämnesspecifik forskarutbildning och samtidigt delta i två av de universitetsgemensamma tvärvetenskapliga forskarutbildningskurser, som har utvecklats med utgångspunkt i de utmaningar som definieras i de globala målen. Kurserna ger dig stora möjligheter att utveckla nya former av ämnesöverskridande samarbeten och förändringsarbete. Utöver forskarutbildningskurserna kommer du att delta i andra aktiviteter som kopplas till forskarskolan för att aktivt bidra till den globala hållbarhetsagendan och till att förflytta forskningsfronten kring frågor som rör Agenda 2030, exempelvis genom seminarier, konferenser, studieresor och samarbeten med olika samhällsaktörer.

https://www.sustainability.lu.se/education/agenda-2030-graduate-school

Forskargruppen

Doktoranden kommer att tillhöra institutionen för kliniska vetenskaper Lund (IKVL) och avdelningen för anestesiologi och intensivvård. Forskargruppen består av 3-4 andra doktorander samt en postdoc och har och den huvudsakliga inriktningarna är vätskebehandling inom intensivvård och miljö och klimateffekter av anestesi och intensivvård. Gruppen har ett etablerat sammarbete med Nordic Centre for Sustainable Health Care och Institutet för Hälsa och Sjukvårdsekonomi det finns goda möjligheter för samarbete i några av delprojekten. Det kommer också att finnas möjlighet till samverkan med andra doktorander inom Agenda 2030 nätverket. Detta kommer att ytterligare stärka den tvärvetenskapliga potentialen i projektet.

Gruppen är placerad på Biomedicinskt centrum (BMC) och på sjukhusområdet i Helsingborg.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Vi söker nu en doktorand för en tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§ med önskad start 2021-10-01 eller enligt överenskommelse.

Projektplan

Det övergripande syftet med projektet är att analysera hälso- och sjukvård med inriktning mot anestesi och perioperativvård ur ett holistiskt perspektiv i syfte att få beslutsunderlag för kunskapsbaserade beslut som syftar till att erbjuda bästa möjliga sjukvård med minsta möjliga negativa effekter på klimat, ekosystem, vattenförsörjning samt havs och vattenmiljö. Projektet kommer att vara tvärvetenskapligt och etablera ett samarbete (partnerskap) mellan Medicinska fakulteten och Centrum för miljö- och klimatvetenskap syftande till att nå de globala hållbarhetsmålen. Projektet består av fyra delprojekt i vilka olika behandlingsmetoder kommer att jämföras ur ett klimat- och miljöperspektiv med hjälp av life cycle assessment (LCA).

Studierna kommer således att tillföra kunskap som underlättar uppfyllandet av flera av de globala
hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Arbetsuppgifter

  • forskning enligt projektplan samt metodutveckling
  • deltagande i utbildningsmoment inom ramen för Agenda 2030 samt obligatoriska utbildningsmoment för doktorander på Medicinska fakulteten 

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

  • mastersexamen i miljövetenskap med inrikting på tillämpad klimatstrategi
  • erfarenhet av life cycle assessment (LCA) av medicinska produkter eller behandlingar

Stor vikt kommer läggas på personlig lämplighet och du som söker ska ha god förmåga att arbeta
självständigt och analytiskt och själv kunna driva projekt framåt. Vidare måste kandidaten ha god
kommunikativförmåga samt vara noggrann, ha god förmåga att utveckla och genomföra forskning av mycket god kvalitet och hög vetenskaplig nyfikenhet.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2629
Kontakt
  • Peter Bentzer, professor, peter.bentzer@med.lu.se
  • Emmy Heidenblad, personalsamordnare, 046-222 83 47
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-08-20
Sista ansökningsdag 2021-09-10

Tillbaka till lediga jobb