Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
Projekttitel: Växelverkan mellan bakterier och antimikrobiella peptider karakteriserat med avancerad fluorescensmikroskopi – förhållandet mellan peptidbindning och bakteriedestabilisering.

Bakgrund: Målet med projektet är att använda avancerad fluorescensmikroskopi för studier av växelverkan mellan antimikrobiella peptider (AMP) och bakterier. Specifikt kommer detta användas för att bättre förstå hur sammansättningen hos bakteriemembranet inverkar på AMP-bindning, samt vilka konsekvenser denna bindning har på förändringar i sammansättning och struktur hos bakteriemembranet, i slutänden resulterande i lysering av bakterien. Projektet förväntas att bidra med ett nytt perspektiv av hur AMP växelverkar med bakterier, och fylla luckan mellan tidigare studier av AMP i modellsystem och biologiska studier om antimikrobiella effekter av sådana peptider. Projektet kommer utföras vid avdelningen för fysikalisk kemi, Lunds universitet, under handledning av Prof. Martin Malmsten https://pharmacy.ku.dk/employees/?pure=en/persons/566760 och lektor Peter Jönsson https://www.physchem.lu.se/people/seniors/joensson/ i samarbete med medlemmar i Malmstens och Jönssons forskargrupper vid Köpenhamns universitet och Lunds universitet.

Det huvudsakliga syftet med projektet är att karaktärisera växelverkan mellan AMP och bakterier (specifikt Escherichia coli) med olika avancerade fluorescensmikroskopitekniker. Detta omfattar följande deluppgifter:

  • Användning av en-molekyl och superupplöst mikroskopi för att studera var på bakterieytan som AMP binder.
  • Studier av fluorescensmärkta AMP och hur dessa binder/tas upp av bakterier, med fokus på position, kinetik och kooperativitet.
  • Korrelation av ovanstående punkter med fördelningen av anjoniska fosfolipider (speciellt cardiolipin) inom bakteriemembranet.
  • Mätning av diffusion av lipider eller bundna AMP inom bakteriemembranet, antigen med fluorescence recovery after photobleaching eller med single molecule tracking, och hur diffusionen beror på mängden AMP som är bundet.
  • Studera effekten av AMP-bindning för aggregering och omfördelning av bakterielipopolysackarider (LPS) genom användning av anti-LPS antikroppar.
  • Konsekvenser av dessa processer på skador av bakteriemembranet genom studier av transport av membranimpermeabla färgämnen in/ut ur bakterien. 

Krav för anställningen 

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift. 

Meriterande för anställningen
Tidigare erfarenhet av de fluorescensmikroskopitekniker som nämns ovan är meriterande. Tidigare erfarenhet av arbete med AMP är meriterande. Tidigare erfarenhet av arbete med bakterier är meriterande. Dokumenterad förmåga att utföra effektiv och högkvalitativ forskning, både enskilt och i grupp, är meriterande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
1-års anställning
Startdatum: Snarast möjligt
Anställningens omfattning: Heltid

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2882
Kontakt
  • Peter Jönsson, univ. lektor, peter.jonsson@fkem1.lu.se
  • Martin Malmsten, professor, martin.malmsten@sund.ku.dk
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-09-14
Sista ansökningsdag 2021-10-31

Tillbaka till lediga jobb