Lunds universitet, geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
En doktorandtjänst utlyses härmed i ämnet planetär geologi vid Geologiska institutionen, Lunds universitet. Preliminär titel för doktorandprojektet är: Krusta, Kärna och Kollision – Mot en bättre förståelse av utvecklingen av differentierade asteroider.

Den fyraåriga doktorandtjänsten finansieras via ett externt anslag (Vetenskapsrådet) knutet till Dr. Carl Alwmark, Geologiska institutionen. Finansieringen omfattar såväl lön som en del forskningsmedel. Doktoranden förväntas dock ansöka om medel för att täcka vissa omkostnader i samband med analyser och/eller resor.

Huvudsyftet med projektet är att förbättra kunskapen kring tidiga solsystemprocesser och händelser genom att studera en speciell typ av meteoriter; mesosideriter, en grupp sällsynta sten-järnmeteoriter med ett gåtfullt ursprung. Mesosideriter uppvisar spår av processer som ägt rum under det tidiga solsystemet då de fortfararande var en del av sin föräldrakropp. Bevarat i dessa meteoriter finns spår av kroppens bildande, differentiering, samt även dess katastrofala uppbrytning orsakad av kollisioner mellan föräldrakroppen och andra himlakroppar. Genom att öka förståelsen för processer som ägt rum på mesosideriternas föräldrakropp så kan vi lära oss hur differentierade himlakroppar såsom vår egen planet har utvecklats. Projektet kommer att bedrivas i samarbete med internationella kosmokemi- och meteoritexperter.

Arbetsuppgifter
Forskningsprojektet kommer fokusera på mesosideriter och kan delas in i tre huvudsakliga delar: (1) Petrografiska undersökningar och studier av chockmetamorfos som syftar till att kartlägga föräldrakroppens utveckling och avsvalningshistoria; (2) Studier av olika isotopsammansättningar för att förstå när i tiden de olika komponenterna på föräldrakroppen delade upp sig (differentierades) samt för att bilda oss en uppfattning om vilka olika komponenter som byggt upp föräldrakroppen. Dessa studier kommer även att möjliggöra från var i det tidiga solsystemet dessa komponenter kom ifrån; och (3) Analyser av hur mesosideriterna påverkats av kosmisk strålning och kosmiska radionuklider för att bestämma var i asteroidbältet föräldrakroppen är belägen och för att kunna rekonstruera dess nedslagshistoria.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden (denna kompenseras då genom förlängning av doktorandtjänsten).

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
• avlagt examen på avancerad nivå eller
• fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
• på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vid start förväntas den sökande ha en universitetsexamen (Fil. Mag. eller motsvarande) i naturvetenskap, helst i geologi. Påvisad erfarenhet av vetenskapligt skrivande såsom publikationer, uppsatser eller dylikt på engelska är av stor vikt. Vi söker en självständig och kreativ person som trivs i en dynamisk forskningsmiljö. Vi ställer höga krav på att denna person ska kunna arbeta målinriktat och självständigt med egna projekt såväl som med både svenska och utländska forskare i grupp och uppvisa god samarbetsförmåga. Vi söker en person som är engagerad och målinriktad och som med tydlighet kan ta ansvar för delar inom större forskningsprojekt, samt på ett självständigt sätt utföra laborativa uppgifter. Dokumenterad erfarenhet av forskning inom fältet planet är geologi, särskilt med inriktning mot meteoriter och/eller chockmetamorfos är meriterande.

Följande meriter är också kvalificerande:
• Dokumenterad förmåga att förstå och tillämpa nya och avancerade instrumentella tekniker.
• Erfarenhet av att arbeta med U-bord, SEM/EBSD och masspektrometri.
Övriga krav:
• Mycket goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grund och avancerad nivå. Följande beaktas:

1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och
angripa vetenskapliga problem.
3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs.
max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen samt på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde I början av 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3852
Kontakt
  • Carl Alwmark, Universitetslektor, 046-222 78 71, carl.alwmark@geol.lu.se
  • My Geborek, Personalsamordnare, 046-222 48 53, my.geborek@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-11-30
Sista ansökningsdag 2021-12-31

Tillbaka till lediga jobb