Denna annons är inte tillgänglig!
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
Kravprofil
Avdelningen för partikelfysik är engagerad i två experiment, ATLAS och ALICE, vid Large Hadron Collider (LHC) acceleratorn på CERN. LHC är världens mest högenergiska partikelaccelerator och vi studerar kollisionerna för en större förståelse av de högre energiskalor (primärt ATLAS) samt högre densitet (primärt ALICE). Dessutom deltar vi i planeringen av experiment vid European Spallation Source och också i LDMX-experimentet, som söker efter mörk materie. ATLAS-gruppen i Lund har varit medlemmar i ATLAS-samarbetet i många år och har många olika aktiviteter inom fysikanalys - vi söker efter nya partikler som mörk materie eller exotiska Higgs bosoner och vi gör precisionsmätningar av Standardmodellen och luminositet. Vi deltar också i det praktiska arbetet med detektorn och dess software, och är med till att utveckla dessa för framtiden. Vi söker två nya doktorander till att delta i ATLAS-samarbetet
Arbetsuppgifter
De nya doktorander kommer att jobba med båda teknisk arbete för detektorutveckling samt analys av data från ATLAS-experimentet vid LHC. ATLAS-gruppen i Lund är involverad i ATLAS uppgraderingen av spårdetektorn (ITk strips) och studenterna kommer få delta aktivt i detta arbetet. Utöver detta finns två analys-projekt:
Projekt 1: Utveckla och använda nya GPU- och andra acceleratorbaserade databehandlingsmetoder för sökning efter mörk materia med hjälp av realtidsanalys, och bidra till att ATLAS kan gå över till den moderna programvaran som använder de mest avancerade datorteknikerna. Målen är att undersöka relevanta moderna dataanalysalgoritmer, såsom de som använder sig av maskininlärning för detektering av avvikelser; identifiera områden av ATLAS-programvara där dessa algoritmer kommer att vara mest fördelaktiga; implementera algoritmerna med hjälp av acceleratorbaserade tekniker; och tillämpa dem för sökandet efter mörk materie.
Projekt 2: Sökandet efter exotiska Higgs bosoner från leptonväxelverkningar. De nya datamängder från LHC vid högre intensitet och energi i de kommande åren gör det möjligt att studera fysik med betydande leptonkopplingar, till ex observera och mäta lepton-lepton spridning direkt från de kolliderande protonerna och söka efter dubbelt-laddade Higgs-bosoner som föreslås som en lösning på många av de öppna frågor runt neutrinernas egenskaper. Doktoranden kommer att implementera dessa nya signal i ATLAS simuleringen, göra en första mätning med Run 3 data, samt genom arbetet med den nya spårdetektor, förbereda leptonmätningarna i Run 4. Strategier för trigger och identiering av leptoner diskuteras i performance groups.
Indiker gärna i din ansökan vilket eller vilka projekt du är mest intresserad av.
Dessutom finns möjlighet att delta i HELIOS (https://www.heliosgraduateschool.org/) samarbetet inkl kurser och skolor. Tjänsten som doktorand är en forskarutbildning och innehåller därmed också avancerade kurser. Doktoranderna kommer också ges möjlighet att delta i handledning av Master’s och Bachelor studenter.
Doktoranderna kommer vara baserade i Lund men forskningsresor till CERN måste förväntas.
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:
Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysiktas i beaktande.
Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.
Övriga krav
Önskvärda meriter
Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.
Följande beaktas:
Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.
Tillsättningen av den framgångsrike kandidaten kommer baseras på studieresultat från den grundläggande och avancerade nivån, kraven beskrivna ovan, och kapaciteten att tackla utmaningarna beskrivna i texten. Speciell vikt fästs vid examensarbetets kvalitét.
Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Ansökningsförfarande
Ansökan ska skrivas på engelska.
Ansök online via Lunds universitets rekryteringssystem (se länk nedan). Alla dokument (förutom referensbrev, se nedan) ska laddas upp i rekryteringssystemet som pdf, Word eller liknande filer.
Ansökan måste innehålla följande för att kunna bedömas:
Kontakt: Oxana.Smirnova @hep.lu.se och/eller Else.Lytken @hep.lu.se
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Lund |
Län | Skåne län |
Land | Sverige |
Referensnummer | PA2022/426 |
Publicerat | 2022-02-17 |
Sista ansökningsdag | 2022-03-31 |