Lunds universitet, Universitetsförvaltningen, Sektionen Forskning, samverkan, innovation

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lärosäten Syd är en samarbetsplattform mellan lärosäten i Sydsverige: Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Samarbetet inom Lärosäten Syd syftar bland annat till att ge ökad nationell och internationell konkurrenskraft samt ökat inflytande och genomslagskraft gentemot regering, myndigheter och finansiärer. EU är en viktig arena för detta samarbete med fokus på forskning, utbildning, samverkan och innovation. Sedan 2018 har Lärosäten Syd ett gemensamt Brysselkontor och det är sedan 2021 bemannat med två handläggare som kompletterar det stöd som finns på respektive lärosäte.

Vi söker nu en handläggare – EU Policy Officer – till vårt Brysselkontor.

Tjänsten är placerad i Nordic House i Bryssel där Lärosäten Syd delar kontor med Region Skånes Brysselkontor. På samma våning ligger Småland Blekinge Halland South Swedens Brysselkontor. I samma hus ligger även Sveriges forsknings- och innovationskontor i Bryssel (SWERI).

Du har din anställning vid Sektionen Forskning, samverkan och innovation (FSI) vid Lunds universitet. Du blir också en viktig medspelare i alla sju lärosätes EU-arbete, särskilt genom en arbetsgrupp bestående av lärosätenas forskningsstödsfunktioner. I din roll rapporterar du regelbundet till Lärosäten Syd genom en styrgrupp samt till FSI. Resor till våra lärosäten förekommer regelbundet.

Arbetsuppgifter

Löpande bevaka, analysera och informera om EU-finansieringsmöjligheter inom våra forskningsområden, särskilt inom EU:s ramprogram för forskning och innovation. Detta inkluderar organisation av gemensamma workshoppar för forskare vid lärosätena på hemmaplan. Du har ett särskilt tematiskt ansvar för forsknings- och programområdena relaterade till EU:s gröna giv (klimat, miljö, energi, livsmedel etc.) Omvärldsbevakning av EU-policy för forskning, utbildning och innovation, samt strategisk rådgivning och beslutsstöd till Brysselkontorets styrgrupp, samt lärosätenas ledning, planering och forskningsstöd. Representera Lärosäten Syd och koordinera vårt deltagande i olika Brysselnätverk för forskning, utbildning och regional innovation för att utveckla samarbete med andra lärosäten och aktörer. Utveckla kontakter inom EU:s institutioner med målet att lärosätena därmed ökar sin kapacitet att påverka policyprocesser genom direkta kontakter och engagemang i nätverk. Bidra till att synliggöra och profilera vår forskning och forskare till EU:s institutioner och andra europeiska intressenter. Skapa möjligheter för lärande och erfarenhetsutbyte med andra lärosäten och nätverk. Allmänt bidra till ökad samverkan inom Lärosäten Syd.

Kvalifikationer

Du har en akademisk examen inom en för anställningen relevant disciplin, samt god kunskap om universitets- och högskolevärlden. För tjänsten krävs mycket god kunskap om EU:s institutioner och policyprocess, och särskilt EU:s ramprogram för forskning och innovation. Det är meriterande med kunskap om övriga EU-program. Meriterande är också erfarenhet av egen forskning och stöd till forskning, samt erfarenhet av EU-relaterat arbete i Bryssel. Särskilt meriterande är kunskap om, eller arbetserfarenhet av, policyområden kopplade till EU:s gröna giv.

Som person är du proaktiv, duktig på att skapa relationer och bygga personliga nätverk. Du trivs med att arbeta serviceorienterat och i en rådgivande funktion. Erfarenhet av arbete med nätverk, samverkan och medlemsorganisationer ser vi som en merit. Det är en merit om du redan har ett eget personligt nätverk, helst i Bryssel. Eftersom arbetet omfattar täta kontakter (och presentationer) med en mängd olika typer av intressenter krävs mycket god kommunikativ förmåga.

Vidare tycker du om att ta eget ansvar och initiativ, såväl som att arbeta i ett litet team tillsammans med kollegor från olika organisationer. Du tar dig an utmaningar på ett kreativt sätt, är analytisk, och kan prioritera när arbetsbelastningen är hög.

Mycket goda kunskaper i engelska och svenska i både tal och skrift är ett krav. Det är meriterande om du har goda kunskaper i andra europeiska språk.

Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år. Anställningen är placerad vid Lunds universitet som svensk myndighet och sedan blir du utlandsstationerad.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-05-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/603
Kontakt
  • Björn Fagerström, 046-222 12 74
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-03-03
Sista ansökningsdag 2022-03-24

Tillbaka till lediga jobb