Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (www.sljus.lu.se), med mer än 50 doktorander och forskare, är en del av fysiska institutionen. Dess forskning omfattar experimentella studier av materialbildning samt materialens strukturella, elektroniska, magnetiska och kemiska egenskaper, inklusive ett brett spektrum av tekniker vid storskaliga anläggningar. 

NanoLund (www.nano.lu.se) är ett statligt finansierat strategiskt forskningsområde vid Lunds universitet med cirka 150 doktorander och 250 forskare vid fakulteterna för teknik, naturvetenskap och medicin. Det driver Lund Nano Lab, ett toppmodernt renrum för syntes, bearbetning och karakterisering av sammansatta nanostrukturer av halvledare.

Wallenberg Initiativet Materials Science for Sustainability (WISE, https://wise-materials.org) är den största investeringen någonsin i materialvetenskap i Sverige och kommer att omfatta stora insatser vid sex av Sveriges ledande universitet under (minst) tio år. Syftet är att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle genom att forska om nästa generations miljövänliga material och tillverkningsprocesser. WISE finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Anställningsform
Tidsbegränsad anställning, 6 år, enligt 4 kap 12a högskoleförordningen, med möjlighet till befordran till universitetslektor.

Arbetsbeskrivning
Anställning som biträdande lektor är en meriteringsanställning där innehavaren ska ges möjlighet till att utveckla sin självständighet som forskare och pedagog.

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen forskning samt undervisning inom grund- och forskarutbildning. I anställningen ingår undervisning med 20 % av en heltidstjänst, räknat över hela anställningsperioden. Arbetsuppgifternas innehåll, liksom fördelning och omfattning mellan forskning och undervisning, kan komma att förändras under anställningsperioden.

Tjänsten är en del av Wallenberg-initiativet Materials Science for Sustainability (WISE). Den framgångsrika sökanden kommer att utnämnas till WISE Fellow och kommer, förutom stöd för sin egen lön, att få ett generöst startpaket med lön för två doktorander och två postdoktorala forskare. WISE Fellows kommer att delta i samarbete, utbildning och verksamhet inom WISE-programmet.

Tjänsten kommer att placeras vid avdelningen för synkrotronljusfysik vid fysiska institutionen och innehavaren kommer att inbjudas till NanoLund. Miljön är mycket samarbetsinriktad mellan avdelningar och institutioner. Den biträdande universitetslektorn kommer att ha tillgång till avancerade renrumsfaciliteter, en del av den excellenta nationella infrastrukturen för renrum, MyFab. Lunds universitet har ambitionen att etablera internationellt ledande materialvetenskap i Science Village-området mellan de unika storskaliga infrastrukturerna MAX IV och ESS. Det första steget kommer att vara byggandet av ett nytt renrum (Nanolab) i Science Village, vilket kommer att följas av ett nytt stort campusområde. Det är tänkt att den biträdande universitetslektorn ska vara starkt involverad i utvecklingen av det nya renrummet (Nanolab). Vidare har institutionen en av Sveriges största anläggningar för svepsspetsmikroskopi, laboratorieanläggningar för THz- och röntgenstudier samt ett brett utbud av avancerade laserkällor i Lunds lasercentrum (LLC), som kan användas av den sökande direkt eller genom samarbete. Institutionen har också teoretisk verksamhet med anknytning till t.ex. materialdynamik och interaktion mellan ljus och materia. 

Den biträdande universitetslektorn kommer att etablera ett experimentellt forskningsprogram för utveckling av nya nanostrukturerade material, som går längre än den befintliga verksamheten, med tillämpningar som på ett betydande sätt kan påverka hållbarheten i vårt samhälle, enligt beskrivningen i WISE-programmet.  Forskningsprogrammet bör skapa synergieffekter med annan experimentell och teoretisk verksamhet i Lund och utnyttja kristalltillväxt- och bearbetningsmöjligheterna vid Lund NanoLab och de karakteriseringstekniker som erbjuds av NanoLund, MAX IV och/eller ESS. Forskningen kan undersöka arkitekturer av material med dimensioner som sträcker sig från ångströmskalan via nanostrukturer och mesoskopiska storlekar till den makroskopiska skalan, och den kan  omfatta materialdefinierade funktioner på olika dimensionella nivåer. Exempel kan vara följande: hybridnanomaterial som kombinerar lågdimensionella strukturer av olika materialtyper, t.ex. halvledare med magnetiska material, komplexa oxider eller polymerer; utformning och tillverkning av material och komponenter som drastiskt minskar miljöbelastningen och bidrar till att uppnå målen för hållbar utveckling; nya halvledarmaterial som är baserade på ofta förekommande grundämnen; teknologier baserade på halvledarnanomaterial som kan användas under hårda förhållanden för att undvika miljöeffekter eller för att stödja en hållbar produktion. Deponeringsverktyg som finns tillgängliga är t.ex. pulsad laserdeposition (PLD) och metallorganisk förångningsepitaxi (MOVPE), samt ett brett utbud av litografi och annan utrustning. Betydande investeringar i ytterligare infrastruktur planeras. Ambitionerna för samarbete både inom Lunds universitet, med andra universitet inom WISE-programmet och med industriella partner ses som positiva.

Undervisningsuppgifterna kommer att omfatta undervisning på kurser på alla nivåer liksom handledning av kandidat-, masters- och forskarstuderande. 

Behörighet
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan komma ifråga om det finns särskilda skäl.

Kandidaten ska ha en doktorsexamen i fysik, kemi, materialvetenskap eller ett närliggande område (eller en kompetens som motsvarar en doktorsexamen). Den sökande ska dessutom ha en forskningsbakgrund inom utveckling av nanostrukturerade material med betydande potentiell inverkan på hållbarhet i samhället.

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Bedömningsgrunder
Mycket god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga. De huvudsakliga bedömningsgrunderna är vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, av vilka större vikt fästs vid den vetenskapliga skickligheten. Kandidaternas erfarenheter av forskning inom ämnet för tjänsten kommer att spela en stor roll vid kandidaturvalet, och hänsyn kommer att tas till kandidaternas erfarenheter av att säkra extern projektfinansiering. Vidare ska förmågan att leda forskningsprojekt, verka som akademisk ledare, samverka med omgivande samhälle samt informera allmänheten om forskning beaktas.

I sin ansökan ska den sökande bifoga en forskningsplan,. Särskilt vikt kommer att fästas vid denna plan i bedömningen av de sökandes kompetens. Den måste innehålla följande:

  • Forskningsprogrammets relevans för det specifika tematiska området för tjänsten och för de bredare målen för materialvetenskap för hållbarhet.
  • En långsiktig vision av hur forskningsprogrammet kommer att möjliggöra upptäckten av nanostrukturerade material med exakt nanostruktur på atomnivå för hållbar teknik och hållbara tillämpningar.
  • En långsiktig vision för hur den sökande kommer att bidra med nya forskningsinriktningar och tillämpningar för miljön och hur dessa kopplas till nuvarande kärnkompetens inom nanostrukturer baserade på halvledarmaterial.
  • En strategi för ny forskning där det nuvarande renrum och det framtida Nanolab i Science Village används för utveckling av nya strukturerade material.
  • En strategi för arbete över institutionsgränserna och engagemang i större centra som det nationella strategiska området NanoLund och MAX IV/ESS samt andra universitet i WISE.

Stor vikt kommer att fästas vid hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens kan komplettera och stärka forskningen och utbildningen inom institutionen. Stor vikt läggs även vid god samarbetsförmåga.

Mobilitet efter doktorsexamen är ett krav, vilket antingen innebär att den sökande måste ha erfarenhet av relevant postdoktorsvistelse vid ett annat lärosäte eller forskningsinstitut än det som den sökande har disputerat vid eller att den sökande inte har disputerat vid Lunds universitet.

Kriterier vid bedömning av pedagogiska meriter är:

  • förmåga att genomföra och planera undervisning,
  • förmåga att handleda studenter,
  • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.

Förmågan att utvecklas till en akademisk ledare kan t. ex. visas genom erfarenheter av att leda och organisera forskningsprojekt, nationella eller internationella workshops och seminarier.

Mycket goda kunskaper i engelska med god kommunikativ förmåga är ett krav.

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna undervisa och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Befordran
En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till en anställning tills vidare som universitetslektor, om han eller hon har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de behörighetskrav och bedömningsgrunder som naturvetenskapliga fakulteten ställt upp för en befordran till universitetslektor. Den biträdande universitetslektorn kan endast ansöka om befordran vid ett tillfälle.  

Behörighetskrav och bedömningsgrunder vid befordran till anställning som universitetslektor tillsvidare skall utgöras av:

  • Väl dokumenterad vetenskaplig skicklighet viktig för ämnesområdet. Detta innebär för bedömningen:

           - God nationell och internationell nivå som forskare.
           - Högkvalitativa publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter.
           - En självständig forskarprofil.
           - Sökande ska ha en kompetensnivå motsvarande docent.
           - Deltagande i vetenskapliga konferenser eller workshops.
           - Forskningsanslag erhållna från nationella eller internationella  forskningsfinansiärer.

  • Väl dokumenterad pedagogisk skicklighet. Detta innebär följande:

           - God ämneskunskap och dokumenterad erfarenhet av att undervisa på olika nivåer inom universitetsutbildning.
           - Dokumenterad förmåga för utveckling och förnyelse av kurser och undervisning.
           - Dokumenterad förmåga att leda och organisera utbildning.
           - Dokumenterad förmåga att handleda masterstudenter och doktorander.
           - Högskolepedagogisk utbildning fem veckor eller motsvarande.

  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och informera allmänheten om aktuell forskning och utveckling.

  • Förmåga till akademiskt ledarskap vilket innebär vetenskapligt ledarskap i forskningsprojekt samt deltagande i organ på universitets-, fakultets- eller institutionsnivå.

Ansökan om befordran till anställning som universitetslektor tills vidare ska inges till fakulteten senast 6 månader före det att anställning som biträdande lektor upphör. Prövning av ansökan om befordran ska göras av lärarförslagsnämnd efter inhämtande av utlåtande från minst två ämnessakkunniga.

Ansökans utformning och innehåll
Ansökan ska skrivas på engelska. Instruktioner för att skriva ansökan finns här. Ansökningshandlingarna ska sammanställas i en pdf-fil och laddas upp i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkomna senast den 15 augusti 2022.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1981
Kontakt
  • Docent Rainer Timm, 046-2228294,rainer.timm@sljus.lu.se
  • Professor Joachim Schnadt, 046-2227670,prefekt@fysik.lu.se
  • Professor Anders Mikkelsen, 046-2229627,anders.mikkelsen@sljus.lu.se
  • Rekryteringshandläggare Helen Johansson, 046-2223609,helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-06-14
Sista ansökningsdag 2022-08-15

Tillbaka till lediga jobb