Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Ekonomisk-historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Lunds universitet ledigkungör en anställning som vikarierande universitetslektor i ekonomisk historia. Anställningen varar fyra månader med start i september 2022 med placering vid Ekonomisk-historiska institutionen, Ekonomihögskolan. Anställningen är på 50 procent av heltid.

Ämnesområde och arbetsuppgifter

Ämnesområdet är ekonomisk historia.

Arbetsuppgifterna omfattar både undervisning, forskning och administrativa uppgifter. Undervisningen sker på grundnivå och avancerad nivå. Undervisningen består främst av kurser inom hållbar utveckling, miljöhistoria och utvecklingsfrågor i det Globala Syd. Undervisningsspråk är främst engelska.

Behörighet  

För behörighet krävs avlagd doktorsexamen i ekonomisk historia samt visad pedagogisk skicklighet. Därutöver krävs genomgången högskolepedagogisk utbildning omfattande minst fem veckor, eller motsvarande kunskaper som förvärvats på annat sätt.

Bedömningsgrunder

Ekonomihögskolan eftersträvar en balans mellan forskning och utbildning i alla anställningar. Vid bedömningen av de sökande kommer därför lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogiskskicklighet. Även administrativ förmåga vägs in vid bedömningen.

I den samlade bedömningen av vetenskaplig skicklighet är publicering i tidskrifter eller på bokförlag med internationellt peer review-system starkt meriterande, liksom erfarenhet av internationellt samarbete och deltagande i forskningsnätverk. Vidare beaktas graden av förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning.

I den samlade bedömningen av pedagogiska kvalifikationer ingår högskolepedagogisk utbildning, pedagogisk erfarenhet samt pedagogisk skicklighet. Erfarenhet av undervisning och kursutveckling inom hållbar utveckling, miljöhistoria och utveckling i det Globala Syd är en merit.

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift samt goda kunskaper i svenska, i tal och skrift är båda krav.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens kan bedömas komplettera och stärka utbildning och forskning inom institutionen.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  1. Följebrev
  2. CV och publikationslista
  3. Beskrivning av meriter inom undervisning och forskning, maximalt tre sidor
  4. Ett utvalt papper (working paper eller publikation, som länk eller PDF)
  5. Examensbevis, etc.

Sökande uppmuntras att ge namn och kontaktuppgifter på maximalt två personer som kan ge referenser, men rekommendationsbrev kommer inte att beaktas i ansökningen.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 220901
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/2462
Kontakt
  • Mats Olsson, +46462223118
  • Tobias Axelsson, +46462224631
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-06-27
Sista ansökningsdag 2022-07-11

Tillbaka till lediga jobb