Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, upp till 20% av arbetstiden.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att ingå i en forskargrupp ledd av Marita Cohn, inom ämnesinriktningen Molekylär Genetik, som en del av enheten Molekylär Cellbiologi. Forskningsämnet innebär grundforskning kring molekylära mekanismer som ansvarar för upprätthållandet av telomerernas funktion i eukaryota modellsystem. Telomerer är de nukleoprotein-strukturer som skyddar ändarna på kromosomerna och bibehålls normalt med hjälp av enzymet telomeras. Dock kan telomeras-defekta celler återupprätta telomer-funktionen genom att använda rekombinations-baserade processvägar, så kallad alternativ telomer-förlänging (Alternative Lengthening of Telomeres; ALT). Doktorand-projektet kommer att fokusera på att utröna de genetiska kraven och de molekylära mekanismerna som ansvarar för upprätthållandet av telomerer i jästceller, där både telomerasberoende mekanismer och ALT-vägar är involverade. Projektet är huvudsakligen experimentellt inriktat, med användning av olika molekylärbiologiska och biokemiska metoder och molekylärgenetiska tillvägagångssätt, men kommer även att omfatta inslag av bioinformatik och datoranalyser. Doktoranden förväntas bidra till planering, genomförande och analys av experimenten, samt att skriva manuskript och anslagsansökningar. Arbetet kräver periodvis långa arbetsdagar och arbetsveckor i samband med provtagning och analysexperiment.


Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för biologi uppfyller den som har avklarat ett självständigt arbete (till exempel examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt.

Övriga krav

  • Universitetsstudier inkluderande kemi, biokemi, molekylärbiologi, molekylär genetik.
  • Master of Science (MSc) universitetsexamen i Molekylärbiologi, med erfarenhet av laboratoriearbete inom molekylärbiologi och/eller molekylär genetik.
  • Utmärkta kunskaper i engelska, både i läsförståelse och skrift.
  • Mycket motiverad med stark förmåga att arbeta självständigt samt att samarbeta inom en forskargrupp.

 Det är mycket meriterande om kandidaten har:

  • Erfarenhet av självständigt laboratoriearbete.
  • Praktisk erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker och hybridiseringsexperiment med radioaktiva isotoper.
  • Praktisk erfarenhet av att arbeta med jäst som modellsystem för molekylärgenetisk forskning.
  • Erfarenhet av undervisning i molekylärgenetiska tekniker för studenter inom grundutbildningen.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, till exempel yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, drivkraft, självmotivation och självständighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (det vill säga max 20%). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av doktorandutbildningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis och kopior av betyg, samt övrigt som du önskar åberopa (t.ex. uppgifter till referenser, rekommendationsbrev).

 

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Preliminärt 2023-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/4014
Kontakt
  • Marita Cohn, universitetslektor, +46462227256,marita.cohn@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-14
Sista ansökningsdag 2023-01-05

Tillbaka till lediga jobb