Faculty of Medicine, Department of Experimental Medical Science

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskargruppen för lungbioengineering och regenerering bedriver forskning inom bioteknik och regenerering och bedriver spetsforskning inom området. Gruppen leds av universitetslektor Darcy Wagner och består av både forskare och teknisk personal. Gruppen finns på Biomedicinskt centrum i Lund. Här kan du läsa mer om vår spännande forskning: Här

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och hänsyn i våra relationer till varandra. Vi värdesätter en arbetsplats som upplevs som rättvis, utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. 

Vi söker en doktorand för att arbeta med avancerade 3D-modeller av lungor för att förstå regenerativa processer under normala tillstånd och sjukdomstillstånd.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Lungbioengineering och regeneration gruppen är medlem i flera spetsforskningsmiljöer vid Lunds universitet, inklusive Wallenbergcentrum för molekylär medicin, Lunds stamcellscentrum och NanoLund och är knuten till flera nya forskningsprofilområden som stödjer vår forskning och ger unika möjligheter för samarbete. Kandidaten kommer att ha tillgång till toppmodern utrustning för att stödja utvecklingen av projektet och kandidatens egen utveckling som forskare.

Vi erbjuder flexibla arbetsvillkor och en anpassningsbar arbetsmiljö för att tillgodose individuella behov och balans mellan arbete och privatliv

 Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Detta projekt kommer att vidareutveckla den tidigare andningsbara lungan på ett chip designat i Wagner Lab och utforska nya och avancerade tillverkningstekniker för att införliva ytterligare celltyper, inklusive primära epitelceller. Du kommer att ansvara för att etablera primär cellkultur av lungepitelceller och att konstruera nästa generations lung-på-chip-enheter som undersöker effekten av olika biomaterialställningar såsom hydrogeler, elektrospunna fibrer, etc. på cellbeteende med hjälp av toppmodern avbildning och omics tekniker inklusive encells-RNA-sekvensering och multi-omics-tekniker med rumslig upplösning. Den sista lungan på ett chip har designkrav att den måste kunna användas med vanlig labbutrustning för att generera mekanisk sträckning och perfusion av chipet vilket kommer att möjliggöra snabb implementering av tekniken under planerade besök utomlands i samverkande labb under detta dubbla doktorandprojekt.

Doktoranden kommer även att delta i utbildning och laboratoriehandledning och mentorskap av studenter på grundnivå och avancerad nivå med omfattande stöd från huvudhandledaren.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

  • Universitetsexamen i medicin, biologi eller biokemi
  • Utmärkt teoretisk och praktisk kunskap om primär mänsklig cellkultur (inklusive cellisolering)
  • Erfarenhet av att arbeta med flödesassisterad cellsortering
  • Erfarenhet av att arbeta med levande cellavbildningstekniker
  • Grundläggande klinisk utbildning
  • Erfarenhet av att arbeta med biomaterial, såsom hydrogeler och elektrospunna syntetiska material och membran
  • Erfarenhet av att karakterisera (bio)material genom spektralanalys och ytegenskaper (t.ex. vattenkontaktvinkel)
  • Erfarenhet av flera avbildningstekniker såsom immunfluorescensmikroskopi och svepelektronmikroskopi
  • Goda skriftliga och muntliga kommunikationsförmåga, inklusive kunskaper i engelsk

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att genomföra forskarutbildningen.

Meriterande för anställningen är:

  • Goda kunskaper i klinisk och translationell medicin
  • Erfarenhet av molekylärbiologiska tekniker (t.ex. RNA-isolering och qPCR)
  • Oberoende

Projektet är tvärvetenskapligt och därför kommer kandidater med en bred kompetensprofil att vara av särskilt intresse.

Övrigt

Anställningen tidsbegränsad  är på heltid 100% enligt HF 5 kap 7§ med önskat startdatum 15 januari 2023 eller efter överenskommelse. 

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska/bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska/bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg och uppgifter till referenser.

Mer om Lunds Universitet

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-01-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/4137
Kontakt
  • Darcy Wagner, forskargruppchef, 046-2220000
  • Maria Palmkron, personalsamordnare, 046-2224076
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-14
Sista ansökningsdag 2023-01-04

Tillbaka till lediga jobb