Lunds universitet, Humaniora och teologi, Filosofiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Arbetsplatsbeskrivning/ämnesmiljö

Filosofiska institutionen är, med sina åttiotal anställda, fördelade mellan praktisk och teoretisk filosofi samt kognitionsvetenskap, en forskningsintensiv institution som månar om att ha kunniga och engagerade lärare samt att erbjuda sina drygt tvåhundrafemtio studenter utbildningar av högsta kvalitet. Teoretisk filosofi har tre huvudsakliga forskningsinriktningar: 1) Filosofi, kognition och kommunikation. Forskningsinriktningen har en tvärvetenskaplig prägel mot psykologi, robotik och lingvistik med fokus på utveckling och evolution av mänskliga förmågor, social kognition och ickeverbal kommunikation. 2) Kunskap och informationskvalitet. Inom inriktningen forskas det om olika aspekter på kunskap och information, inklusive sociala nätverk samt kunskapsteoretiska aspekter av fördomsfullhet. 3) Vetenskapens metafysik. Forskningsområdet är inriktat mot att filosofiskt analysera centrala vetenskapliga begrepp som egenskap, förklaring, kausalitet, mekanism, tid och social konstruktion med tvärvetenskapliga kopplingar till biologi, fysik och samhällsvetenskap. Inom teoretisk filosofi ges kurser på avancerad nivå som ger möjlighet till fördjupning inom huvudområdet för magister- respektive masterexamen.

Arbetsuppgifter

Anställningens innehavare ska bedriva undervisning, forskning och handledning i teoretisk filosofi samt sträva efter att i samverkan med institutionens övriga medarbetare vidareutveckla utbildnings- och forskningsmiljön. Anställning som universitetslektor innefattar undervisning inom grundutbildning, avancerad nivå och forskarutbildning, samt handledning av studenter på avancerad nivå och doktorander i teoretisk filosofi. I anställningen kan även ingå att vara ansvarig för det kandidatprogram med inriktning mot utredningsarbete som just nu är under utveckling vid institutionen. Kandidatprogrammet syftar till att förbereda studenterna för kvalificerat utredningsarbete (såsom att ta fram, sammanställa, utvärdera och dra slutsatser från olika typer av information i syfte att granska och följa upp olika verksamheter) inom exempelvis offentlig sektor. Även andra arbetsuppgifter såsom administrativt arbete kan komma att ingå. Slutligen skall innehavaren aktivt söka externa forskningsmedel.

Krav för behörighet

  • avlagd doktorsexamen i teoretisk filosofi eller motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
  • visad pedagogisk skicklighet.
  • genomgången högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt. Om särskilda skäl finns, till exempel när den sökande i sin tidigare anställning inte haft förutsättningar att inhämta sådana kunskaper, kan anställning ändå ske. Den anställde ska då genomgå högskolepedagogisk utbildning under de två första åren av anställningen, så att kravet uppnås.
  • mycket god och dokumenterad förmåga att undervisa på svenska. Om sådan förmåga saknas kan anställning ändå ske. Den anställde ska då inom ett år från anställningens första dag tillgodogöra sig sådan förmåga så att den efter denna tidsrymd ska kunna ta sig an administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som förutsätter goda färdigheter i svenska.
  • mycket god och dokumenterad förmåga att tala och skriva akademisk engelska.

Bedömningsgrunder

  • graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter samt personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
  • god nationell och internationell nivå som forskare. Kravet på internationell meritering bedöms med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition.
  • god pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder.
  • förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen.
  • förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet.
  • förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.

Kandidatens pedagogiska skicklighet väger lika tungt i bedömningen som dennes vetenskapliga skicklighet.

Särskilt meriterande (utan inbördes ordning)

  • väldokumenterad erfarenhet av forskning inom analytisk filosofi inom ett eller flera av den teoretiska filosofins huvudområden (epistemologi, filosofins historia, logik, medvetandefilosofi, metafysik och språkfilosofi).
  • väldokumenterad ämnesbred undervisningserfarenhet på samtliga undervisningsnivåer (grundutbildning, magister- och masternivå samt forskarutbildning).
  • väldokumenterad erfarenhet av att ha undervisat i utredningsmetodik eller erfarenhet av utredningsarbete.
  • väldokumenterad erfarenhet av att ha undervisat i filosofins historia på grundnivå.

Utöver dessa meriter är följande fem meriter (utan inbördes ordning) i hög grad meriterande men inte i lika hög grad som de ovanstående vetenskapliga och pedagogiska kvalifikationerna.

  • dokumenterad erfarenhet av att ha undervisat inom några av den teoretiska filosofins huvudområden på grundutbildningsnivån.
  • dokumenterad erfarenhet av handledning på avancerad nivå samt på doktorandnivå som lett till examen.
  • dokumenterad högskolepedagogisk vidareutbildning (dvs utbildning utöver fem veckors högskolepedagogisk utbildning).
  • dokumenterad erfarenhet av olika digitala pedagogiska verktyg, till exempel Canvas.
  • dokumenterad handledningserfarenhet från kandidat-, magister-, eller masternivå

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska vara utformad i enlighet med anvisningar som kan hämtas på https://www.ht.lu.se/om-fakulteterna/lediga-anstallningar/anvisningar-for-sokande/ . Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att underlaget har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Lärarförslagsnämnden gör normalt ett urval bland de sökande. Detta urval kan ske i ett eller flera steg och vid behov med hjälp av sakkunniga. De sökande som går vidare till sakkunnigbedömning kan anmodas att inkomma med fysiska exemplar av sina åberopade skrifter inom 14 dagar.

Villkor

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss. Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Så snart som möjligt (enl. överenskommelse)
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1186
Kontakt
  • Martin Jönsson, prefekt, https://www.fil.lu.se/person/MartinJonsson/
  • Anna Kvist, rekryteringskoordinator, https://www.ht.lu.se/person/AnnaKvist
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-06-27
Sista ansökningsdag 2023-08-31

Tillbaka till lediga jobb