Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Biologi är det stora ämnet om allt levande. Det spänner över allt från processer på molekylär och cellulär nivå̊ till globala processer på ekosystemnivå. Detta omfattande ämne indelas i ett antal mindre discipliner och ämnesinriktningar. Forskarutbildningen vid biologiska institutionen omfattar många av dessa inriktningar, från molekylärbiologi till tillämpad ekologi, från virus och enskilda celler till evolutionsbiologi och global biodiversitet. Att forskarutbilda sig vid biologiska institutionen innebär i regel en specialisering inom någon mer avgränsad del av hela biologins forskningsfält och kan omfatta fältarbeten, experiment, teoretiskt arbete, eller en kombination av dessa.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Det övergripande målet med doktorandprojektet är att förstå varför granbarkborren Ips typographus verkar attackera andra barrträd än gran i ökande utsträckning i det allt varmare klimatet. Projektet förväntas att bidra med grundläggande kunskap om denna skadeinsekts värdträdspreferenser och specificitet, samt insikter i hur framgångsrik barkborren är om den koloniserar ett sekundärt värdträd i förhållande till det primära värdträdet gran. Studier kommer även att utföras på de symbiotiska svampar som sannolikt är mycket viktiga för barkborrens framgång i olika värdträd. Utöver detta kommer doktoranden att undersöka hur viktiga olika substanser i trädbarken är för barkborrens värdval och framgång, vilken roll specifika luktreceptorer spelar för beteendet, samt om variation i värdträdspreferenser är kopplad till barkborrens genetik. Från ett tillämpat perspektiv förväntas projektet identifiera nya doftämnen och försvarssubstanser i träden som kan användas för bättre kontroll av barkborren, samt resistensmarkörer i träden som potentiellt kan selekteras i växtförädlingsprogram för att reducera skador på barrträd.

För att uppnå dessa mål kommer beteendestudier att utföras i både labb och fält. Kemisk analys av trädens bark kommer att utföras för att identifiera variation i de olika trädens luktprofiler, försvarssubstanser och näringsämnen, samt hur dessa ämnen påverkar både barkborren och dess symbiotiska svampar. Experiment där barkborrar odlas på olika värdträd (stockar) i labb kommer att utföras för att undersöka eventuella fitnesskonsekvenser för barkborrarna och deras svampar. Molekylära undersökningar och studier av genom och transkriptom kommer att inkluderas för att förstå huruvida variation i värdvalet är genetiskt betingad samt hur den underliggande sinnesfysiologin är kopplad till värdvalet. Projektet är därför lämpligt för kandidater med en stark och bred bakgrund i kemisk ekologi, och med fördel expertis även i molekylärbiologi samt genomik/transkriptomik.

Den utvalda kandidaten kommer att integreras i Max Plack Centret next Generation Insect Chemical Ecology (nGICE; https://www.ngice.mpg.de/) vilket kommer att bidra med ytterligare resurser och expertis samt ökade möjligheter för internationalisering.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för biologi uppfyller den som har avklarat ett självständigt arbete (till exempel examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt.

Övriga krav

  • MSc i Biologi / Ekologi eller närliggande område.
  • Utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.
  • Mycket god förmåga till proaktivt och självständigt arbete.
  • Mycket god förmåga att arbeta som en del av ett team.
  • Praktisk erfarenhet av grundläggande molekylärbiologiska metoder.
  • Praktisk erfarenhet av beteendestudier i labb eller fält.
  • Mycket hög motivation och intresse för det föreslagna projektet.

Det är meriterande om kandidaten har:

  • Teoretisk eller praktisk erfarenhet i ämnet Kemisk Ekologi hos Insekter.
  • Erfarenhet i organisk kemi eller biokemi, samt GC/MS analys.
  • Erfarenhet i mikrobiologiska metoder.
  • Stor erfarenhet av datahantering och statistik.
  • Praktisk erfarenhet i att hantera barkborrar.
  • B-körkort

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, till exempel yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (det vill säga max 20%). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av doktorandutbildningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etcetera).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Önskat startdatum 1 oktober 2023 eller snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2382
Kontakt
  • Martin N Andersson, universitetslektor, +46462229344,martin_n.andersson@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-07-04
Sista ansökningsdag 2023-08-08

Tillbaka till lediga jobb