Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Hälsoekonomi vid Lunds universitet rankas som den främsta forskningsmiljön inom sitt område i Skandinavien och 9:a i Europa. Forskargruppen för hälsoekonomi på medicinska fakulteten leds av professor Ulf Gerdtham och gruppen bedriver forskning inom främst fem områden: 1) Folkhälsoproblem; 2) Incitament och organisation inom hälso- och sjukvård; 3) Utformning av hälso- och sjukvårdssystem i termer av effektivitet och fördelning; 4) Ekonomiska utvärderingar av hälsointerventioner och program; 5) Socioekonomisk ojämlikhet i hälsa och välfärd. Forskargruppen bidrar till både teoretisk och empirisk forskning och använder enkät- och registerdata från regionala, nationella och internationella databaser, samt experiment. Mer information om forskningen finns här. Doktoranden kommer att arbeta i ett team tillsammans med forskare vid Hälsoekonomiska enheten vid Lunds universitet. Tjänsten är placerad i Lund.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss; Jobba hos oss

Arbetsuppgifter
Doktorandprojektet är inom ämnet folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsoekonomi. Vi söker en motiverad doktorand med nationalekonomisk bakgrund med goda kunskaper inom ekonometri.

Läkemedelsgenomgångar motverkar användningen av olämpliga läkemedel som är ett vanligt problem bland äldre i befolkningen. Personer med demenssjukdomar är en särskilt utsatt grupp för vilken läkemedelsgenomgångar är av avgörande betydelse. Socialstyrelsen har särskilda bestämmelser om vem som ska genomgå en läkemedelsgenomgång och när. Det decentraliserade sjukvårdssystemet i Sverige innebär att många regioner har egna regler och bestämmelser. Regionerna skiljer sig också åt när det gäller vem som ska få en enkel eller fördjupad läkemedelsgenomgång. Det finns också skillnader när det gäller vilken vårdpersonal som ska utföra MR. Forskningen är dock begränsad om vilken modell som är (mest) kostnadseffektiv och bidrar till att minska ojämlikheten bland personer som lever med demenssjukdomar.

Doktorandens huvuduppgift är att genomföra sina forskningsstudier, vilket inkluderar deltagande i obligatoriska kurser. Som doktorand inom forskargruppen i hälsoekonomi kommer du att utveckla och driva ett forskningsprojekt för hälsoekonomisk utvärdering av läkemedelsgenomgångar i Sverige och jämföra olika modeller i termer av kostnader, effektivitet och kostnadseffektivitet. Arbetsuppgifter består huvudsakligen av:

  • Översyn av policyer och riktlinjer gällande läkemedelsgenomgångar i svenska regioner
  • Ekonometrisk analys av stora register-baserade datamaterial
  • Genomförande av hälsoekonomisk utvärdering
  • Projektplanering och vetenskaplig skrivande
  • Presentation av forskningresultat på seminarier, nationella och internationella möten

Andra uppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Examen på avancerad nivå (master eller motsvarande) eller motsvarande 240 hp,  inom nationalekonomi
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift, är nödvändiga.
  • Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper så som förmåga till självständigt arbete. 

Meriterande för anställningen är:

  • Hälsoekonomisk inriktning är meriterande. 
  • Bakgrund i eller kunskap om demenssjukdomar eller kognitiv svikt.
  • Dokumenterad erfarenhet av hälsoekonomisk utvärdering.
  • Dokumenterad erfarenhet av vetenskapligt skrivande inklusive författarskap av vetenskapliga publikationer.
  • Dokumenterad erfarenhet av att genomföra registerstudier och hantering av stora datamängder.
  • Goda kunskaper i Stata.
  • God förmåga att vara flexibel och arbeta självständigt. 
  • God förmåga att samarbeta med andra och vara en produktiv del av ett team.
  • Tidigare erfarenhet av att arbeta i multidisciplinära forskargrupper.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
För att studenter med utomnordisk examen ska kunna antas till utbildning på forskarnivå vid fakulteten krävs engelska språkkunskaper motsvarande godkänt TOEFL eller IELTS-test. Kravet för tillträde till utbildning på forskarnivå vid fakulteten är minst 550 poäng på det pappersbaserade testet, minst 213 poäng i det datorbaserade testet och minst 79 poäng i det Internet-baserade testet. För IELTS-test krävs att ”Academic Module” genomförs med minst 6,5 som resultat och inget delmoment under 5,0.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Övrigt
För doktorander finns en särskild lönestege knuten till varje fakultet och lön sätts enligt aktuell lönestege. Preliminärt startdatum är 2024-04-01

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, resultat på engelskatest om du har en utomnordisk examen, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2024-04-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/380
Kontakt
  • Johan Jarl, Johan.Jarl@med.lu.se
  • Sarah Quist, +46462227081
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-02-07
Sista ansökningsdag 2024-02-29

Tillbaka till lediga jobb