Lunds universitet, MAX IV, Communication

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vill du vara med och bidra till utvecklingen av MAX IV?

MAX IV i Lund söker nu en kommunikationschef som är redo att ta sig an utmaningen att leda och utveckla kommunikationsarbetet vid MAX IV.
Som kommunikationschef på MAX IV har du en strategiskt viktig roll för att säkerställa att anläggningen kan fortsätta att bedriva högkvalitativ forskning och vara en attraktiv samarbetspartner för sina användare inom akademin och industrin.

Ditt huvudansvar är att fortsätta utveckla, organisera och tillsammans med din grupp planera och genomföra interna och externa kommunikationsinsatser, med utgångspunkt i MAX IV:s nyligen antagna kommunikationsstrategi. En viktig del i det utåtriktade arbetet handlar om att marknadsföra MAX IV nationellt och internationellt med hjälp av budskap och PR-insatser samt att förse finansiärer, intressenter, politiker och andra nyckelambassadörer för MAX IV med relevant kommunikationsmaterial.
Internt leder du arbetet med att stötta och coacha chefer och medarbetare på alla organisatoriska nivåer i arbetet med kommunikation, intressentrelationer, budskap och förändringskommunikation. I din roll som kommunikationschef är du ett nära stöd till MAX IV:s ledning och styrelse, deltar i MAX IV:s ledningsgruppsmöten och ansvarar för att sprida information inom labbet efter dessa. Du bjuds även in till universitetsövergripande nätverksmöten.

Som gruppchef för kommunikationsavdelningen ingår du tillsammans med övriga chefskollegor (Ekonomi, HR, FM, User office/Industrikontoret) i den administrativa divisionens ledningsgrupp. Du har personal-, budget- och arbetsmiljöansvar för kommunikationsavdelningen och leder det dagliga arbetet. En viktig uppgift består i att utveckla och löpande förbättra arbetsprocesserna. Kommunikationsavdelningen består idag av fem medarbetare med olika ansvarsområden och ett antal studentmedarbetare.

Du erbjuds

 • Ett intressant utvecklingsarbete för en världsledande forskningsinfrastruktur bl a för att långsiktigt säkerställa ett högt förtroendekapital hos finansiärer och andra intressenter
 • En strategisk nyckelfunktion inom MAX IV
 • Stor frihet att ta ansvar för att bedriva och utveckla din verksamhet.

För att vara framgångsrik i denna roll krävs följande kvalifikationer

 • Universitets- eller högskoleexamen inom kommunikation, journalistik eller motsvarande
 • Erfarenhet som kommunikationschef med personalansvar
 • Dokumenterad erfarenhet av strategiskt kommunikationsarbete
 • Erfarenhet inom hållbarhets- och vetenskapskommunikation
 • Erfarenhet inom kriskommunikation och förändringskommunikation samt medierelationer
 • Flytande i engelska och svenska.

Nedan ses som meriterande

 • Arbetslivserfarenhet från både akademin och privata näringslivet
 • Erfarenhet inom projektledning
 • Erfarenhet av att arbeta i en internationell miljö.


Personliga egenskaper
Uppdraget som kommunikationschef på MAX IV kräver förståelse för kärnverksamhetens behov och utmaningar. Du har ett ansvar att som ledare för kommunikationsavdelningen bidra till hela organisationens måluppfyllelse. Det är viktigt att du har en känsla för organisationsutveckling och relationsbyggande och kan tillhandahålla tydliga beslutsunderlag till MAX IV:s ledning.

För att vara framgångsrik i rollen bör du ha en god förmåga att tänka både analytiskt och strategiskt. Du ser helheten samtidigt som du kan förstå detaljerna, är resultatinriktad och hanterar utmaningar med ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Du har integritet, en hög arbetskapacitet och ett engagemang som smittar av sig.
Ett tillitsbaserat ledarskap och en öppen dialog är självklarheter för dig, samtidigt som du är duktig på att inspirera och motivera ditt team. Som person är du lyhörd och prestigelös och har lätt för att samarbeta.

Vänligen tydliggör i din ansökan hur du möter de ovan beskrivna kvalifikationerna. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Tjänsten är en heltidsanställning (100%), fördelat på:
40% Gruppchef
60% Kommunikationschef
(Inget operativt arbete, men kommer innebära en del produktion)

Vad vi erbjuder
När du går med i vårt MAX IV-team så kliver du in i en värld bland den främsta vetenskapen. Vi synliggör det osynliga genom att stödja forskare från hela världen att generera vetenskapliga resultat till förmån för samhället. Vi erbjuder dig en mångkulturell arbetsmiljö med stora möjligheter för personlig utveckling och med respekt för en sund balans mellan arbete och privatliv.

Vill du arbeta i en utmanande och stödjande miljö? Kom till oss och ta chansen att göra en verklig skillnad!

Ansökningar kommer att hanteras löpande under ansökningsperioden.
De första intervjuerna är planerade till vecka 21, med slutintervjuer under vecka 23-24.

För mer information, besök gärna:
https://www.lunduniversity.lu.se/about-lund-university/work-lund-university
www.sweden.se
Compensation & benefits – MAX IV (lu.se)

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1406
Kontakt
 • Margit Nothnagl, +46462226672
Facklig företrädare
 • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362,st@st.lu.se
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds , 046-2229364,kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-04-25
Sista ansökningsdag 2024-05-15

Tillbaka till lediga jobb