Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen 
Doktorandtjänsten är knuten till avdelningen för fasta tillståndets fysik, där det bedrivs en omfattande forskning centrerad kring olika aspekter av halvledarfysik, från materialvetenskap till kvantfysik till olika tillämpningar. Avdelningen leder också NanoLund, Lunds Universitets stora tvärvetenskapliga forskningscenter kring nanovetenskap och nanoteknik. Lund Nano Lab utgör en central och gemensam facilitet för framställning av material och komponenter på nanoskalan. Avdelningen har även ett starkt engagemang i grundutbildningen, inte minst inom civilingenjörsprogrammet “Teknisk Nanovetenskap” vid LTH.

I över tio år har vår forskning kring endimensionella halvledarstrukturer, kallade nanotrådar (nanowires), legat i den internationella frontlinjen. Hittills har vår tyngdpunkt inom denna forskning legat inom tre områden: framställning av nanotrådar med epitaxi, grundläggande fysikaliska egenskaper studerade med transportfysik och optisk fysik, samt tillämpningar inom elektronik, optoelektronik och energisystem. Speciellt har nyligen ett genombrott gjorts där en hypotetiskt effektiv ljusdiod som undviker total intern reflektion av ljus faktiskt syntetiserats och processats till funktionella dioder som emitterar rött till vitt ljus.

Lund Nano Lab är välutrustat med flera uppställningar för epitaxi, processning och karakterisering i renrumsmiljö. Utöver detta har vi tillgång till avancerad karakteriseringsutrustning utanför lund nano lab, som till exempel lokal tillgång till elektrooptisk karakterisering med avseende på intern och extern kvantverkningsgrad, lågtemperaturmätning av luminescens och elektriska egenskaper med mera. Det nära samarbetet inom NanoLund ger  tillgång till transmissionselektroskopi och MAXIV, vilket bidrar till avancerad karakterisering av materialens egenskaper och djupare insikt i parametrar som påverkar dessa.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

Läs mer: https://wise-materials.org

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola <https://wise-materials.org/research/graduate-school/>, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

För mer information, se: www.ftf.lth.se, www.nano.lu.se och https://www.nano.lu.se/magnus-borgstrom


Arbetsuppgifter
Målet inom projektet är att utvärdera potentialen för laddningsbärardiffusionsinducerade ljusdioder baserade på nanotrådar. Kandidaten kommer att utveckla tillväxt och karakterisering av nanotrådar för ljusdioder baserade på laddningsbärardiffusion och även kvantiserade heterostrukturer för fundamentala elektriska och optiska mätningar.

  • Arbetet är huvudsakligen experimentellt och du kommer att arbeta i renrumsmiljö.
  • Du kommer att lära dig och optimera metallorganisk gasfasepitaxi för syntes, och renrumsverktyg kommer att användas för bearbetning och vidare karakterisering.
  • Processutveckling för ytpassivering och fabricering av millimeterstora nanotrådsljusdioder som innehåller miljontals ljusdioder kommer att vara essentiell.
  • Du förväntas arbeta självständigt och i grupp såväl som i nära samarbete med andra forskargrupper knutna till projektet. Till exempel pågår ett annat EU finansierat projekt baserat på ljusemission och ljusdetektion där du kommer att bidra med material och kunskap om deras framställning och egenskaper.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar deltagande i såväl forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.


Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Övriga krav

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.


Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet.


Önskvärda meriter

  • Att snabbt kunna tillgodogöra sig nya tekniker och kunskaper är meriterande.
  • Grundexamen bör inkludera kurser inom fasta tillståndets fysik, materialvetenskap och materialanalys. Forskningen är dessutom i stor utsträckning tvärvetenskaplig, varför en bred kompetens och erfarenhet inom relevanta områden av fysik, kemi, materialvetenskap och nanovetenskap är av värde.
  • Förmåga att arbeta laborativt kommer att vara väsentlig och erfarenhet av experimentellt arbete inom renrum, kristallodling, materialanalys och elektro optiska strukturer är meriterande.
  • Kunskaper i Svenska är meriterande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.


Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.


Ansökningsförfarande
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning om arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2963
Kontakt
  • Magnus Borgström, +46462221494,magnus.borgstrom@ftf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-10-11
Sista ansökningsdag 2024-11-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb