Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Division of Combustion Physics är väletablerad och internationellt erkänd för sin spetskompetens inom mätning och utveckling av förbränningsapplikationer relaterade till mark- och rymdförbränningsmotorer och energiproduktion. Fysiska institutionen bedriver ett brett spektrum av forskning, tillsammans med andra institutioner inom Tekniska fakulteten. Vår forskningsanläggning byggdes 2001 och stödjer för närvarande ett 60-tal forskares arbete. http://www.forbrf.lth.se/english/

Kravprofil

Ämnesbeskrivning
Vid avdelningen för förbränningsfysik rekryteras nu en postdoc för Europeiska unionens projekt CAIPIRINH3A. Huvudmålet med forskningen som utförs vid vår avdelning inom detta projekt är att tillhandahålla en detaljerad kinetisk mekanism och utföra tillförlitliga modelleringsstudier för NOx-förutsägelse och kontroll i NH3-förbränningsapplikationer. Experimentella resultat som används för att validera den numeriska modellen kommer att baseras på flamstrukturmätningar av NH3-flammor vid atmosfärstryck med användning av Raman-spektroskopi arrangerad med flera laserstrålepassager för hög detektionskänslighet, såväl som tidsupplöst optisk emissionsspektroskopi från ammoniakflammor efter en enda puls nanosekundsurladdning. Den validerade mekanismen kommer att införlivas i dedikerade globala lösare (inkluderande plasmaeffekter) som kommer att användas för att beräkna grundläggande förbränningsegenskaper hos ammoniak/luftblandning med och utan plasma. Den kinetiska modellen kommer att testas mot resultat från dessa experiment, andra resultat som erhållits av projektpartnerna och litteraturdata och kommer att ge ut olika egenskaper för NH3-förbränning, inklusive förbränningshastigheter, antändningsfördröjningstider, artprofiler i lågor, kemiluminescens i termisk och plasmapåverkad lågor.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga uppgifterna i en postdoktorandtjänst är att bedriva forskning. Undervisning kan också ingå, dock högst 20 % av arbetstiden. Tjänsten ska innehålla möjlighet till tre veckors utbildning i högskolepedagogik.

Arbetsuppgifterna kommer att omfatta:

  • Forskning inom ämnesområdet
  • Handledning av examensarbeten och doktorander
  • Aktivt söka externa forskningsmedel
  • Samverkan med industrin och samhället i stort
  • Administration relaterad till ovan angivna arbetsuppgifter

Kvalifikationskrav
För anställning till en postdoktorandtjänst krävs att den sökande har en doktorsexamen, eller en internationell examen som bedöms likvärdig med en doktorsexamen, inom anställningens ämne, avlagd senast tre år före anställningsbeslut. Under särskilda omständigheter kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Ytterligare krav:

  • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.
  • Erfarenhet av laboratorieförsök vid förbränning.
  • Erfarenhet av utveckling och validering av detaljerade kinetiska modeller
  • Erfarenhet av plasmamodellering
  • Förmåga att självständigt utforma och genomföra forskningsprojekt relaterade till flamstudier.
  • Forskningen är till stor del tvärvetenskaplig och en bred kompetensprofil och erfarenheter från relevanta områden inom fysik och kemi är av särskilt värde.

Bedömningskriterier och övriga meriter
Detta är en karriärutvecklingstjänst främst inriktad på forskning. Tjänsten är tänkt som ett första steg i en karriär och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras forskarkvalifikationer och potential som forskare. Särskild vikt kommer att läggas vid forskningsförmåga inom ämnet.

Vid anställning till en postdoktorandtjänst ska följande utgöra bedömningskriterier:

  • God förmåga att utveckla och bedriva forskning av hög kvalitet.
  • Lärande färdigheter.

Ytterligare bedömningskriterier:

  • Erfarenhet av kemisk kinetisk modellering av förbränning
  • Erfarenhet av laboratoriestudier av laminära lågor
  • Kunskaper i programmering och databehandling
  • Tidskriftspublikationer inom området.

Hänsyn ska också tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker pågående forskning inom institutionen och hur de kan bidra till dess framtida utveckling.

Anställningsvillkor
Det är en visstidsanställning på heltid på högst 2 år. Anställningstiden bestäms enligt avtalet “ Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor ” (”Avtal om visstidsanställning som postdoktor”) mellan Lunds universitet, SACO-S och OFR/S, daterat den 1 februari 2022.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en myndighet vilket innebär att anställda får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets hemsida om att vara anställd vid Lunds universitet Arbeta vid Lunds universitet.

Instruktioner om hur du ansöker
Ansökan ska skrivas på engelska och sammanställas till en PDF-fil som innehåller:

  • meritförteckning/CV, inklusive en lista över publikationer,
  • en allmän beskrivning av tidigare forskning och framtida forskningsintressen (högst tre sidor),
  • kontaktinformation för minst två referenser,
  • kopia av doktorsexamensbeviset och andra intyg/betyg som du önskar komma ifråga.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3769
Kontakt
  • Alexander Konnov, alexander.konnov@fysik.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-06
Sista ansökningsdag 2025-01-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb