Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Vid forskningsenheten för experimentell demens bedrivs forskning med syfte att förstå mekanismerna bakom patogenesen och förbättra den translationella forskningen om demenssjukdomar. Enheten leds av professor Gunnar Gouras.

Vi strävar efter att skapa en positiv, respektfull och stimulerande arbetsmiljö. Vi värdesätter kommunikation och samarbete och en arbetsplats som främjar lärande och utveckling för alla anställda. Vi är engagerade i att bygga en trygg och positiv miljö för alla anställda genom ömsesidig respekt och tolerans.

Lunds universitet är en statlig myndighet, vilket innebär att du får särskilda förmåner, generösa semestervillkor och en förmånlig tjänstepension. Vi har också ett flexibelt arbetstidsavtal som skapar goda förutsättningar för en balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss.


Arbetsuppgifter

Detta är en tjänst på 75 %, där dina arbetsuppgifter innefattar att genomföra injektioner av experimentella terapier i musmodeller för Alzheimers sjukdom, inklusive injektioner i cisterna magna till hjärnan samt intraperitoneala injektioner. Tjänsten  omfattar även immunmärkning och mikroskopisk kvantifiering av hjärnsektioner. Det kan även finnas en roll för kandidaten att hantera system inom mikroskopiplattformarna för det strategiska forskningsområdet MultiPark (en tvärvetenskaplig forskningsmiljö för Parkinsons sjukdom och relaterade sjukdomar). 

Som forskningsingenjör kommer du att arbeta för att bättre förstå mekanismerna bakom immunterapi som behandling för Alzheimers sjukdom. Detta inkluderar specifika kirurgiska ingrepp i hjärnan, skärning av hjärnsektioner, immunmärkning och tolkning med hjälp av mikroskopi. Du kan även bli ombedd att bidra till uppgifter som inkluderar att hantera och underhålla ett eller flera mikroskop som ingår i det strategiska forskningsområdet MultiPark. Detta kan innebära att utbilda nya användare, upprätthålla ett användarschema, felsöka och/eller ge råd till användare.

Du kommer att implementera metoder för att studera förändringar i patologier i modeller av Alzheimers sjukdom. För detta kommer du att planera och genomföra provberedning av hjärnsektioner och relevanta experiment. Utifrån den insamlade datan kommer du att genomföra dataanalys och statistisk analys, vilka används vid manusförfattning. Andra arbetsuppgifter inom forskargruppen kan också bli aktuella.

Arbetet utförs på plats i Lund.


Kvalifikationer

För denna tjänst krävs:

  • Doktorsexamen i biomedicinsk vetenskap med inriktning mot neurovetenskap.
  • Expertis i stereotaktiska injektioner i mushjärnor samt god kunskap inom forskning om Alzheimers sjukdom.
  • God kunskap och erfarenhet av ljusmikroskopiska metoder (epifluorescens och konfokal).
  • Dokumenterad erfarenhet av 3D-visualisering och analys av bilder.
  • Erfarenhet av vävnadsskärning/-beredning samt immunohistokemi/immunofluorescens.
  • Erfarenhet av kvantifiering av mikroskopibilder.
  • God kunskap i statistik.
  • God kunskap i engelska, både i tal och skrift, samt erfarenhet av att skriva och publicera manuskript.
  • God organisationsförmåga.
  • God samarbets- och stödjande förmåga samt förmåga att arbeta självständigt.

Meriterande för tjänsten är:

  • God kunskap om hjärnans anatomi.
  • Erfarenhet av att analysera data relaterade till Alzheimer-modeller.
  • Erfarenhet av att använda IMARIS- och ImageJ-programvara.
  • Erfarenhet av analys av amyloid- och tau-patologier.
  • Erfarenhet av att använda Zeiss-, Leica- och/eller Nikon-mikroskopsystem.

Anställningsvillkor

Anställningen är en särskild visstidsanställning (SÄVA) på tre månader med en omfattning på 75 %. Önskat tillträdesdatum är den 15 april 2025 eller enligt överenskommelse.


Hur du ansöker

Ansökan görs via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt motivationsbrev där du beskriver hur du uppfyller kvalifikationerna och varför du är intresserad av tjänsten. Ansökan ska även innehålla ett CV, kontaktuppgifter till två referenser, examensbevis (inklusive betygsutdrag) samt andra dokument du önskar åberopa (t.ex. rekommendationsbrev och publikationslista).

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2025-04-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/4002
Kontakt
  • Gunnar Keppler Gouras, +46462220309, gunnar.gouras@med.lu.se
  • Maria Palmkron, HR-partner, 046-2224076, maria.palmkron@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-20
Sista ansökningsdag 2025-01-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb